Vier nieuwe Sinterklaas boeken

Gepubliceerd op 26 oktober 2021 om 17:27

Sinds de Roetpiet zijn intrede heeft gedaan, ben ik de eigenaar van een grote stapel Sinterklaas boeken, die ik niet meer kan voorlezen in de klas. Ik probeer elk jaar een paar nieuwe Sinterklaas boeken te kopen, om mijn toch al grote collectie up to date te houden. In dit blog bespreek ik dan ook vier gloednieuwe Sinterklaas boeken. Een zoekboek, een versjesboek, een voorleesboek en een Avi-leesboek.

 

Monica Maas tekenen het "Bobbi Sinterklaas Kijk- en Zoekboek" (Uitgeverij Kluitman), In dit stevige kartonboek, zien we Bobbi samen met heel veel andere Pieten-beertjes, in prachtig gedetailleerde prenten. Op elke pagina staat ook een kort versje, zoals we gewend zijn van alle andere Bobbi boekjes. Onder aan de pagina staan plaatjes die de kinderen kunnen zoeken op de plaat. Bij de plaatjes staat ook het woord geschreven, waardoor dit boek goed gebruikt kan worden bij de stimulering van de woordenschat bij kleuters. Je kunt regelmatig een andere pagina bekijken en bespreken: de stoomboot, de intocht, het Pietenhuis, de stal, de gymzaal...Dit boek zal genoeg inspiratie bieden. Daarnaast is het natuurlijk een aanwinst op iedere kijktafel.

 

"Sinterklaas ABC" is een klein formaat versjesboek, dat is geschreven door Mariska Hammerstein en geïllustreerd door Juliette de Wit (Uitgeverij Ploegsma). Door het kleine formaat, is het een leuk boekje om cadeau te geven aan jonge kinderen en het zal dan ook in menig schoen gestopt worden dit jaar. Het kleine formaat staat het gebruik in de kleutergroep echter niet in de weg. Elke dubbele pagina biedt een vrolijke tekening van een chocoladeletter en een bijbehorend versje van acht regels met een duidelijk rijmschema. In elk versje staat een letter centraal en worden een of meerdere woorden genoemd met de desbetreffende beginletter, waardoor dit boekje uitermate geschikt is om het rijmen ten het fonemisch bewustzijn van de kleuters te stimuleren. In het versje van de letter P, komen bijvoorbeeld de woorden Pieten, Paard, Pakjes en Pepernoten voor. De kleuters kunnen vast nog meer woorden bedenken.

Op basisscholen wordt overigens redelijk wat af gediscussieerd over welk lettertype je in de kleutergroep zou moeten gebruiken: kleine letters, kapitalen of zelfs schrijfletters. De meningen zijn verdeeld en elke keuze heeft zo zijn voors en tegens. Ik ben echter van mening dat kleuters best mogen leren dat er verschillende soorten letters bestaan en dat het aanbieden van hoofdletter-chocoladeletters in de groep op wat voor manier dan ook, geen enkel probleem hoeft te zijn. Buiten school zullen de kinderen deze immers ook genoeg tegenkomen. In de klas kun je bovendien de nadruk leggen op de klank die bij de letter hoort.

 

"De Pieto-Toets" (Uitgeverij Querido) van Hans Hagen, met illustraties van Marieke van Ditshuizen, zal menig juf en meester al aan het gniffelen brengen door de titel alleen. In het boek moet juf Merel de kinderen vertellen dat er dit jaar helaas te weinig Pieten zijn. Maar er is wel een oplossing: de kinderen in de klas kunnen een gedegen Pieten opleiding volgen. De opleiding bestaat uiy algemene kennis, balanceren, mikken en vangen, oog-hand coördinatie en nog veel meer. Elk deel van de opleiding wordt afgesloten met een Pieto-toets. Dit boek is dan ook veel meer dan alleen een voorleesboek. Je kunt dit boek uitstekend gebruiken als leidraad voor een heel Sinterklaas project in de groep. Hans Hagen was voorhij  fulltime schrijver werd, naast docent Nederlands, ook speldocen en dat merk je aan dit boek. Alle activiteiten die in een gemiddelde kleutergroep uitgevoerd worden, komen voor in dit boek en kun je introduceren aan de hand van het verhaal. Naast de complete Pietenopleiding en de achttal Pieto-toetsen, zijn er in dit boek oude en een vijftal nieuwe Sinterklaas liedjes van Thijs Kammer opgenomen, die je de kinderen tussendoor leert. De bladmuziek is voor muzikale leerkrachten te vinden op de site van Hans Hagen, maar ook aan de minder muzikale leerkrachten is gedacht. Alle liedjes zijn te beluisteren op YouTube en Spotify.

Ik vind "De Pieto-Toets" een ontzettend leuk boek en ik weet vrij zeker, dat niet alleen kleuters, maar ook kinderen uit groep 3 en 4 veel plezier zullen beleven aan de Pietenopleiding en dat menig juf en meester, de komende jaren de Piet-toets zal afnemen. Hans Hagen is het gelukt om het oeroude Sinterklaasfeest, in een nieuw jasje te steken, waaraan alle kinderen plezier kunnen beleven. Zo leren we in het boek tellen tot tien in zes verschillende talen, vraagt Hakim zich af of Sinterklaas misschien schoenmaker is geweest en leren de kinderen dat Sinterklaas is geboren in Turkije.

 

Voor jonge lezertjes verscheen in de reeks Leren Lezen met Kluitman "Pietje Pim Helpt de Sint" van Marianne Witte, geïllustreerd door Ann De Bode. Het boek is geschreven op Avi-E3 niveau, waardoor het geschikt is voor (de betere lezers uit) groep 3 en groep 4. Ook in dit boek heeft Sinterklaas pech: Pakjesboot 11 is op zee in een storm terecht gekomen en zal daardoor te laat aankomen. De Pieten uit het Grote Pietenhuis hebben hulp nodig en daarom besluit Pietje Pim, uit groep 4 en woonachtig in het Kleine Pietenhuis, hen stiekem te gaan helpen. Hij is natuurlijk nog geen echte Piet en daarom gaat er ook wat mis bij het bezorgen van de schoencadeautjes. Maar ook dit weet Pietje Pim weer op te lossen. Sinterklaas is zo trots op Pietje Pim, dat hij een echte Piet mag worden, met een echte Pietenmuts. Het boek eindigt ermee dat Piet Pim de chocoladeletters mag uitdelen, wat natuurlijk in groep 4 een goede overgang is naar een les over hoofdletters.

 

Verder lezen?