Kunst


Scrol naar beneden of klik op één van deze links:


Het belang van kunst- en cultuureducatie

Op school ben ik verantwoordelijk voor cultuureducatie. Veertien jaar geleden heb ik de opleiding Intern Cultuur Coördinator gedaan en later nog de HBO+ opleiding tot cultuur begeleider. In het kort komt het erop neer dat ik de beleidsplannen voor cultuureducatie schrijf, de begroting maak en de contacten onderhoud met diverse culturele aanbieders en de gemeente.

Lees meer »

Prentenboektip

 

Kleur

Marieke ter Berge heeft het prentenboek KLEUR geschreven, dat verschenen is bij uitgeverij Lemniscaat. Ze heeft het boek gemaakt voor haar zoon, die dyslexie heeft. Dyslexie is geen gebrek, maar een talent: kijk op een andere manier naar het leven! De hoofdpersoon van het boek, heeft een trieste uitdrukking op zijn gezicht wanneer hij in de schoolbanken zit met werk op zijn tafeltje. De letters en cijfers veranderen echter al snel in vrolijke en kleurrijke tekeningen, wanneer hij zijn kleurpotloden erbij pakt.

In de prachtige illustraties van dit boek, zien we de fantasierijke wereld van deze jongen zich voor onze ogen ontvouwen: een ode aan kunst en verbeelding! Dit tekstloze boek zal zeker een troost zijn voor alle kinderen die het moeilijk hebben op school. Want woorden zijn niet nodig, wanneer je je fantasie hebt en je jezelf kan en mag zijn.


Prentenboeken over kunst

Jarenlang hadden musea een stoffig imago: je kon er niks anders doen dan in stilte naar kunstwerken kijken. Dat is al lang niet meer zo. Veel musea maken gebruik van interactieve technieken, waardoor kunstwerken en de verhalen die erbij horen, tot leven komen. Jonge kinderen kunnen actief zijn middels speurtochten, op knopjes drukken en zich laten verwonderen door beeld en geluid. Ook in de wereld van de prentenboeken, zijn er de laatste jaren veel boeken verschenen over kunst, beroemde kunstwerken en hun makers. Deze boeken zijn niet alleen leuk om voor te lezen, maar vormen ook een leuke inleiding tot een creatieve les. Als liefhebber van kunst en prentenboeken, heb ik inmiddels een hele collectie verzameld.

Lees meer »

Kunst: evaluatie cirkel


Kunst: letterblokjes


Kunst memory


Tentoonstelling plastic soep


Het evaluatiepalet

Om op een leuke manier het werkproces te evalueren, gebruik ik het evaluatiepalet. De kinderen mogen een gekleurde dop uitkiezen en ik stel dan een vraag die bij de kleur hoort. Kinderen leren op deze manier feedback geven en ontvangen.