Kunst


Scrol naar beneden of klik op één van deze links:


Het belang van kunst- en cultuureducatie

Op school ben ik verantwoordelijk voor cultuureducatie. Veertien jaar geleden heb ik de opleiding Intern Cultuur Coördinator gedaan en later nog de HBO+ opleiding tot cultuur begeleider. In het kort komt het erop neer dat ik de beleidsplannen voor cultuureducatie schrijf, de begroting maak en de contacten onderhoud met diverse culturele aanbieders en de gemeente.

Lees meer »

Prentenboekentip: Milo tekent de wereld

Milo zit in de metro met zijn schetsboek. Onderweg tekent hij de andere reizigers en het leven dat ze in zijn fantasie leiden. Zoals de man met de snor die een kruiswoordraadsel oplost. Heeft hij thuis misschien ontelbaar veel katten? De vrouw in de trouwjurk is natuurlijk op weg naar haar huwelijk in een prachtige kathedraal. En de jongen in de nette kleding rijdt straks vast met een koets naar het kasteel waar hij woont.Maar ziet hun leven er in werkelijkheid ook zo uit?

Lees meer »

Prentenboekentip: Kleur

Marieke ter Berge heeft het prentenboek KLEUR geschreven, dat verschenen is bij uitgeverij Lemniscaat. Ze heeft het boek gemaakt voor haar zoon, die dyslexie heeft. Dyslexie is geen gebrek, maar een talent: kijk op een andere manier naar het leven! De hoofdpersoon van het boek, heeft een trieste uitdrukking op zijn gezicht wanneer hij in de schoolbanken zit met werk op zijn tafeltje. De letters en cijfers veranderen echter al snel in vrolijke en kleurrijke tekeningen, wanneer hij zijn kleurpotloden erbij pakt.

Lees meer »

Prentenboeken over kunst

Jarenlang hadden musea een stoffig imago: je kon er niks anders doen dan in stilte naar kunstwerken kijken. Dat is al lang niet meer zo. Veel musea maken gebruik van interactieve technieken, waardoor kunstwerken en de verhalen die erbij horen, tot leven komen. Jonge kinderen kunnen actief zijn middels speurtochten, op knopjes drukken en zich laten verwonderen door beeld en geluid. Ook in de wereld van de prentenboeken, zijn er de laatste jaren veel boeken verschenen over kunst, beroemde kunstwerken en hun makers. Deze boeken zijn niet alleen leuk om voor te lezen, maar vormen ook een leuke inleiding tot een creatieve les. Als liefhebber van kunst en prentenboeken, heb ik inmiddels een hele collectie verzameld.

Lees meer »

Kunst: evaluatie cirkel


Kunst: letterblokjes


Kunst memory


Tentoonstelling plastic soep

Boekentip: Tor over mijn oren in het plastic

'Tot over mijn oren in het plastic' vertelt over de geschiedenis van plastic, de voor- én de nadelen, onze veranderende relatie met het materiaal en of we kunnen dromen van een plasticvrije wereld. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar halverwege de vorige eeuw was iedereen razend enthousiast over plastic. Nu zoeken we juist naar manieren om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Hoe is dat zo gekomen?

Plasticexpert Daniël Poolen vertelt jonge lezers met enthousiasme over onze lange, intense en soms tegenstrijdige verhouding met plastic. In dit boek biedt hij een originele kijk op dit bijzondere materiaal, met verhalen die mede door de krachtige illustraties van Merel Corduwener tot leven komen. 'Tot over mijn oren in het plastic', een prachtig vormgegeven en geïllustreerd boek, is perfect voor alle jonge wereldverbeteraars.

Dit boek is verschenen bij uitgeverij Gottmer, geschreven door Daniël Poolen en door Merel Corduwener voorzien van aansprekende illustraties.


Het evaluatiepalet

Om op een leuke manier het werkproces te evalueren, gebruik ik het evaluatiepalet. De kinderen mogen een gekleurde dop uitkiezen en ik stel dan een vraag die bij de kleur hoort. Kinderen leren op deze manier feedback geven en ontvangen.