Prentenboeken met draken

Gepubliceerd op 21 december 2021 om 14:07

De draak is een mythisch wezen, waardoor veel kinderen gefascineerd zijn. Hoewel de draak van origine een angstaanjagend en serpent achtig wezen is, wordt hij in prentenboeken vaak afgebeeld als een schattige goedzak. In dit blog bespreek ik een aantal prentenboeken waarin de draak voorkomt.

Het boek 'Mijn Vaders Draak' is een prachtige vernieuwde uitgave van de Amerikaanse jeugdklassieker, uitgegeven door Baeckens Books. Het originele verhaal werd geschreven door Ruth Stiles Gannet en voor het eerst gepubliceerd in 1948, voorzien van stijlvolle illustraties van Rutch's stiefmoeder Rutch Chrisman Gannett. De moderne Nederlandse vertaling is van Astrid Staartjes en zij heeft ervoor gezorgd dat 'Mijn Vaders Draak' ook voor Nederlandse kinderen een toegankelijk verhaal is, afwisselend spannend en humoristisch. In het boek zijn de originele tekeningen opgenomen, aangevuld met kleurrijke illustraties van Helen Pérez García. De uitvoering van het boek is alleen al de aanschaf waard, maar kinderen zullen zeker genieten wanneer je dit fantasierijke verhaal voorleest.

 

Elmer Elevator (de 'mijn vader' figuur) leert aan het begin van het boek een zwerfkat kennen, die in zijn jongere en vitalere jaren vele reizen rond de wereld heeft gemaakt. Wanneer Elmer de kat vertelt dat hij graag zou willen vliegen, vertelt de kat hem over een baby draakje dat op een dag uit een wolk viel op Wild Eiland. Sindsdien wordt de draak vastgehouden door de dieren die op het eiland wonen en moet hij passagiers van de ene naar de rivieroever vliegen. De kat zegt dat de draak Elmer vast overal naartoe zou willen vliegen, wanneer het Elmer lukt de draak te bevrijden. Elmer besluit van huis weg te lopen en reist als verstekeling aan boord van een schip, naar het mysterieuze eiland.

Een enerverende reis volgt voor Elmer. Op het eiland maakt Elmer kennis met diverse dieren, zoals een walvis, schildpadden, zwijnen en wel zeven tijgers, die Elmer dreigen op te eten. Elmer is ze echter te slim af en geeft elke tijger een kauwgombal, waarop ze zolang moeten kauwen, totdat deze groen worden, waarna ze de kauwgombal kunnen planten, zodat er nieuwe kauwgomballen kunnen groeien. Wanneer Elmer is ontsnapt aan de tijgers, ontmoet hij een neushoorn, die hij uiteindelijk te slim af is door hem een tandenborstel en tandpasta toe te werpen. Een ontmoeting met een leeuw en gorilla volgen. Wanneer Elmer uiteindelijk bij de rivier komt die Wild Eiland in tweeën splitst, moet hij de rivier over zien te steken, om bij de zielige en vastgebonden draak te komen. Met een slimme truc met lolly's, weet Elmer een brug van krokodillen te maken, waarna hij de draak kan bevrijden.

'Mijn Vaders Draak' is een supermooie uitgave, waaraan de kleurrijke nieuwe illustraties van Helen Pérez García zeker bijdragen aan de aantrekkelijkheid van dit boek. Het fantasievolle verhaal zal kinderen zeker aanspreken, maar daarbuiten is het ook gewoon waardevol om kinderen kennis te laten maken met klassieke verhalen van over heel de wereld. Het zal hen helpen om cultureel zelfbewuste burgers te worden.

 

Hoewel ze al vele klassiekers op hun naam hebben staan, zijn de vrolijke prentenboeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler van recentere datum. Julia Donaldson en Axel Scheffler hebben samen tientallen prentenboeken gemaakt, waarvan 'De Gruffalo' wellicht het meest bekend is. In hun boeken spelen draken vaak een rol. Sinds kort is het prentenboek 'Het Lievelingsboek van Simon Snoek' (uitgeverij Lemniscaat) opnieuw verkrijgbaar in een vernieuwe uitgave. Het verhaal van Julia Donaldson is op rijm vertaald door Bette Westera en natuurlijk voorzien van de kleurrijke prenten van Axel Scheffler. Simon Snoek leest in zijn lievelingsboek over een piratenkapitein, die een schatkist opgraaft, waarin een boek zit over 'Goudlokje en de Drie Beren', waarin Goudlokje een boek leest over 'Ridder Roderik en de Draak'... En zo gaan we in dit prentenboek, van boek naar boek Wanneer je als leerkracht de leerlingen wilt stimuleren om plezier te beleven aan het lezen van boeken, dan is deze ode aan het lezen en de fantasie, een onmisbaar prentenboek in je boekenkast. Op de website van Lemniscaat is een lesbrief beschikbaar gesteld aan leerkracht.

In de prentenboeken 'Draak Dries' en het vervolg 'Draak Dries en de Vliegende Dokters' (uitgeverij Gottmer), speelt Draak Dries de hoofdrol. In deel 1 maken we kennis met Draak Dries, die op de drakenschool moet leren hoe hij een gevaarlijke, vuurspuwende draak kan worden, maar Dries is hier duidelijk niet geschikt voor. Dries heeft ongeluk op ongeluk, waarna hij telkens opgelapt wordt door prinses Annelies, die het leven in het paleis zat is en een leven als dokter ambieert. Wanneer Dries als huiswerk een prinses moet vangen, is de prinses meer dan bereid om zich door Dries te laten bevrijden. Het tweetal vormt een perfect paar: prinses Annelies wordt een vliegende dokter, op de rug van Dries! In het vervolg maken we kennis met dokter Joris, die samen met prinses Annelies en Draak Dries diverse avonturen beleeft. De boeken zijn zeker aanraders om in de klas te gebruiken bij het thema ziek en gezond.

 

Draak Dries is duidelijk niet geschikt om een angstaanjagende draak te worden. De legende van 'Sint Joris en de Draak' gaat over een monsterlijke draak, die in Cappadocië de bevolking in zijn macht houdt. Om de draak gunstig te stemmen, wordt er dagelijks een kind aan hem geofferd, tot de christelijke cavalerist Joris aanbiedt de draak te doden. Op de kaft van het boek 'Joris en de Draak' van Christopher Wormell (uitgeverij Gottmer), prijkt de beeltenis van een draak zoals hij in oude legendes wordt omschreven: een serpentisch en angstaanjagend wezen. De draak uit het boek van Wormell kan met één vurige ademstoot een bos in vlammen laten opgaan en met een tikje van zijn staart, een kasteelmuur aan diggelen slaan. Maar de angstaanjagende draak, die in zijn grot een prinses gevangen houdt, heeft een groot geheim: hij is doodsbang voor muizen. En laat nou net muis Joris in het holletje naast de grot van de draak zijn intrek nemen. Hoewel Joris een klein schattig muisje is, is hij ook heel stoer en besluit hij een kopje suiker aan zijn nieuwe buurman te vragen. De draak schrikt zo erg van de muis, dat hij onmiddellijk op de vlucht slaat, waarna de muis en de prinses het samen erg gezellig hebben in het kasteel. Het verhaal wordt in korte, duidelijke zinnen verteld en geeft aan jonge kinderen de boodschap mee, dat het er echt niet om gaat hoe groot en sterk je bent.

 

Tot slot een speciale vermelding voor het prentenboek 'Papa Draak wordt niet meer Beter' van Sascha Groen (uitgeverij Witte Leeuw). Sascha Groen schreef het boek speciaal voor haar eigen jonge kinderen, nadat haar man op 35 jarige leeftijd de diagnose ALS kreeg. In het prentenboek maken we kennis met Drakie, een klein drakenmeisje dat dol is op haar vader. Drakie leert van hem vliegen en vuurspugen en nog veel meer, maar op een dag wordt papa Draak ernstig ziek. Drakie, haar broer Vonk en mama proberen papa zoveel mogelijk te helpen. Met zijvleugels kan hij weer even vliegen, maar de realiteit is dat papa Draak niet meer beter kan worden. Sascha Groen vertelt op een eerlijke manier over wat ziek zijn, doodgaan en rouw inhoudt aan jonge kinderen, waarbij er ook plek is voor humor. Ziekte en dood zijn onderwerpen waar we liever in de klas niet al te vaak bij stil willen staan, maar waar we als leerkracht waarschijnlijk allemaal wel een keer mee te maken zullen krijgen, wanneer een ouder overlijdt. Ik heb het als juf ook meegemaakt en wat had ik toentertijd, dit boek graag gehad. Uitgeverij Witte Leeuw doneert 1 euro per verkocht boek aan Stichting ALS.

 

 

Meer lezen over deze boeken? Klik op één van deze links: