De relaxte leraar

Gepubliceerd op 15 mei 2023 om 16:42

Je moet eerst goed voor jezelf zorgen, zodat je er ook voor je leerlingen kunt zijn. Maar hoe doe je dat nou als de druk van bergen administratie op je schouders rust en ouders, collega’s of schoolleiders in je nek staan te hijgen? In De relaxte leraar beschrijft juf Maike aan de hand van eigen ervaringen en met bijdragen van onder meer Marald Mens, Kees van Overveld en Steven Laureys, hoe je zelf voor meer rust en ontspanning zorgt, zodat je met volle energie voor de klas kunt staan. Ze geeft antwoord op vragen als: Hoe kun je goede keuzes maken, voor jezelf en de klas? Hoe zorg je ervoor dat je niet onderuitgaat? Hoe zit het eigenlijk met je eigen sociaal-emotionele ontwikkeling? En waarom zorgt compassie voor jezelf voor meer veerkracht, meer empathie, meer productiviteit, minder angst voor fouten en meer zingeving in je werk als leraar?

Maike Douglas-Westland schreef het boek "De relaxte leraar", dat is verschenen bij uitgeverij Pica. Ik kreeg het boek toegezonden door de uitgeverij en was hierdoor vrij verrast. Ik zie mezelf eigenlijk best wel als een relaxte leraar namelijk. Ik sleep nooit tassen vol nakijkwerk naar huis en in principe doe ik thuis alleen de dingen die ik leuk vind om te doen. Ik heb niet het idee dat ik gevoelig ben om een burn-out te krijgen, maar het percentage leerkrachten dat met burn-out klachten thuis zit, is exorbitant hoog. Ik las zelfs ergens dat er geen enkele andere beroepsgroep is, waarin de uitval zo hoog is als in het onderwijs. Ik hoef natuurlijk niemand te vertellen dat we met zijn allen keihard werken. Ook ik ervaar best wel eens stress van tegenvallende scores, nieuwsberichten over kinderen die schijnbaar niet meer kunnen lezen en rekenen,  het invullen van ellenlange vragenlijsten wanneer je een onderzoek wilt aanvragen, het bijhouden van dossiers en het schrijven van  plannen. En dan ga je naar huis en heb je nog geen les voorbereid...

 

Het boek van juf Maike voorziet dan ook echt in een behoefte. Alleen al het feit dat zij uit ervaring weet hoe het is om juf te zijn en moeder van een gezin, zorgt voor veel herkenbare situaties in het boek. Voor dit boek heeft zij tevens diverse leerkrachten en docenten geïnterviewd. Wie juf Maike volgt, weet dat zij tegenwoordig ook mindfulness trainingen geeft. Zelf heb ik niet zo veel met de term mindfulness, maar hoe je het ook wilt noemen, Maike Douglas-Westland heeft natuurlijk gelijk wanneer zij zegt dat we goed voor onszelf moeten zorgen..

"De relaxte leraar" telt zeven hoofdstukken, waarin je kunt lezen waarom we goed voor onszelf moeten zorgen en hoe we dat kunnen doen. In de verschillende hoofdstukken wordt duidelijk uitgelegd hoe je kunt voelen wat je wilt en nodig hebt, hoe je eigen emoties leert benoemen en hoe je je bewust wordt van negatieve gedachten en dat je ervoor kunt kiezen hier niet naar te handelen. Ook preventie, kennis over het brein, denkfouten die we geneigd zijn te maken en het hebben van compassie voor jezelf worden uitgebreid besproken in dit boek. In het laatste hoofdstuk komt de rol van de leerkracht die ook ouder is en/of mantelzorger aan bod, want zoals velen met mij zullen herkennen, is dat inderdaad regelmatig een pittige uitdaging. Tot slot staan er achterin het boek ook een aantal praktische oefeningen, om een (meer) relaxte leraar te worden.

Het boek biedt veel achtergronden over en handvatten om om te gaan met stress gerelateerde klachten in het onderwijs. Of je deze nu wel ervaart of niet, "De relaxte leraar" is een prettig en herkenbaar boek om te lezen en biedt veel stof tot nadenken. Want ben ik eigenlijk wel zo'n relaxte leraar?