Het fantasy genre is sinds Harry Potter immens populair en kenmerkt zich door de aanwezigheid van onwerkelijke gebeurtenissen, verzonnen wezens en imaginaire werelden, waarin magie en bovennatuurlijke elementen vaak een rol spelen. Het leuke aan fantasy boeken is dat de boeken vaak deel uitmaken van een reeks en je dus lekker door kunt lezen. In dit blog stel ik vijf boeken voor die je zou kunnen scharen onder dit genre. Want ook jonge lezers genieten van boeken waarin hun fantasie geprikkeld wordt door tot leven gekomen dinosaurussen en oceanen waarin zeemeerminnen rondzwemmen. Voor de wat oudere lezers stel ik een boek voor waarin een jonge vampier in het Woeste Woud moet oppassen voor de daar woonachtige heks en zijn er boeken over Fantasie-eiland, het eiland waar al je fantasieën werkelijkheid worden en het Fabelhuis, waar je de magie binnen handbereik hebt. Fantasy boeken voor alle leeftijden dus.
In onderwijsland laait af en toe de discussie op welke thema's geschikt zijn voor kleuters. Het moet aansluiten bij de directe en realistische leefwereld van de kleuter, zegt een kamp. Nee, het moet aansluiten bij de belevingswereld van de kleuter, zegt het andere kamp, Ik ben dus lid van het laatste kamp, want het meest succesvolle thema dat ik ooit bij de kleuters heb neergezet, is het thema dino's. De kinderen smulden ervan en ook bij oudere kinderen blijven dinosaurussen populair. Fontaine Uitgevers speelt in op de populariteit van de dino met de nieuwe reeks 'Dinosaurus Club' van Rex Stone voor jonge lezers.
In het eerste deel 'De aanval van de T-Rex' maken we kennis met Sam, die gek is op fossielen en dinosaurussen. Hij is lid van de Dinosaurus Club, een wereldwijd netwerk van kinderen die geïnteresseerd zijn in dinosaurussen en fossielen en via de Dinosaurus Club hun kennis met elkaar delen. Sam gaat dan ook nooit ergens heen zonder zijn tablet, zodat hij altijd kan chatten met zijn clubgenoten. 'De aanval van de T-Rex' is dus zeker een hedendaags boek te noemen. De schrijver heeft bovendien de nieuwste wetenschappelijke inzichten over dinosaurussen verwerkt in het verhaal.
Sam en zijn moeder zijn nog niet zo lang geleden bij Sam's opa in de vuurtoren bij Ammonietenbaai komen wonen. Sam's moeder is paleontoloog en richt de begane grond van de vuurtoren in als dino-museum. Wanneer Sam op het strand van Ammonietenbaai op zoek is naar fossielen, ontmoet hij Tess. Zij is ook lid van de Dinosaurus Club. Ze neemt Sam mee naar een geheime grot vol dino-fossielen en fossiele pootafdrukken. Wanneer de twee het spoor volgen, komen ze opeens oog in oog te staan met een echte dino! Een spannend avontuur volgt, maar gelukkig is er hulp van de Dinosaurus Club.
'De aanval van de T-Rex' is een aansprekend en spannend boek, dat zeker tot de verbeelding zal spreken van jonge lezers vanaf groep 4. Feit en fictie worden op een mooie manier met elkaar verweven en laten we eerlijk zijn: welk kind heeft het er nou nooit van gedroomd om een levende dino te ontdekken? 'De aanval van de T-Rex' is rijk geïllustreerd door Louise Forshaw en voorzien van een samenvatting van alle wetenschappelijke feitjes uit het boek en een termenlijst. Inmiddels is ook deel twee in deze serie verschenen: 'Op de vlucht met de Triceratops', dus kinderen kunnen na het eerste deel gelijk verder lezen in deel twee.
Naast de reeks 'Dinosaurus club' is ook recent het eerste deel verschenen van de nieuwe reeks 'Zeemeerminnen Club'. Deze serie is een uitgave van Uitgeverij De Fontein. De titel van het eerste deel 'Het koraal in nood' geeft direct aan dat ook dit een hedendaags kinderboek is, dat inspeelt op de noodzaak de natuur te beschermen. Het boek is geschreven door Linda Chapman en geïllustreerd door Mirelle Ortega. 'Het koraal in nood' is een aantrekkelijk boek voor kinderen die ervan dromen te kunnen zwemmen als een heuse zeemeermin.
Zeemeermin Marina en haar zeepaardje Sammy zijn nog maar net in Groenegolf komen wonen, waar haar vader zeebioloog Victor Zilvervin onderzoek doet naar het diepzeerif. Op haar eerste dag op school maakt Marina gelukkig snel vrienden en samen maken ze veel plezier in de diepe zee samen met hun dierenvriendjes. Wanneer op een dag het koraal beschadigd blijkt te zijn, vindt Marina een vreemd soort materiaal in de zee. Wat zou het zijn? En wie heeft het koraal beschadigd? De wachters, onder leiding van Luna's vader inspecteur Brakwater, gaan op onderzoek uit, maar ook Marina's vader wil weten wat er aan de hand is. Zeker wanneer hij van zijn dochter hoort dan zij een coelacant heeft gezien: een prehistorische vis waarvan men (ten onrechte) aannam dat deze 65 miljoen jaar geleden samen met de dinosaurussen is uitgestorven
Net als in het vorige boek, worden feit, fictie en fantasie (en zelfs een stukje meidenvenijn) op een prettige manier met elkaar verweven. Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de natuur en natuurbehoud, is op de laatste pagina's informatie opgenomen over de oceanen, de dieren die er wonen en natuurlijk over de koraalrijken. Want wist je dat door klimaatverandering, overbevissing, toerisme en vervuiling, al 19% van al het koraal verloren is gegaan, terwijl juist 25% van alles wat in de oceaan leeft, afhankelijk is het van koraal?
Kevin de Vampier is een doodnormale jongen van bijna 11 jaar, alhoewel.... hij heeft scherpe hoektanden en geen schaduw. En hij is onsterfelijk. Kevin is dus een vampier, maar wel eentje die niet bijt. 'Een heel helse heks' is het tweede deel in de serie over Kevin de Vampier van schrijver Matt Brown, waarin hij op humoristische wijze vertelt over de belevenissen van de jonge vampier. Het boek is geïllustreerd door Flavia Sorrentino en uitgegeven door Fontaine Uitgevers. .'Een heel helse heks' begint waar deel 1 is opgehouden. De beide boeken sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor het is aan te bevelen om de boeken op volgorde te lezen.
In dit deel gaat Kevin samen met het bonte gezelschap van Circus Monstromo op weg naar het Doodsangstenfestival. Kevin reist samen met zijn familie, het mensenmeisje Bibi, zijn vriendin Susie, zijn draak Broes en natuurlijk zijn paarse draffioen Gerard, die half draak, half griffioen is. En natuurlijk is oom Dracu ook weer van de partij. Het Doodsangstenfestival is het belangrijkste evenement op de monsterkalender en dit jaar mag Kevin op Broer meerijden in de Drakenparade. Het gezelschap zit echter een klein beetje in tijdnood en besluit daarom een sluiproute door het Wilde Woud te nemen. Het Wilde Woud is onbewoond- op een extreem gemene heks na dan. Maar dat zal toch niet voor problemen zorgen?
Matt Brown is een meesterlijke vertellen die met veel humor en spitsvondige taalgrapjes de avonturen van Kevin beschrijft. Maar let wel op de details, want deze haast onopvallende beschrijvingen, blijken later van groot belang te zijn! Heb je genoten van beide boeken over 'Kevin de Vampier'? Dan krijg je in dit boek zelfs een voorproefje van deel 3.
Bij Fontaine is ook het boek 'De race naar fantasie eiland' verschenen van Mel Taylor-Bessent. Dit boek is het eerste deel in een nieuwe reeks over een magisch eiland, waarin al je fantasieën werkelijkheid worden. Wil je rappen met een luipaard? Dat is geen enkel probleem op Fantasie-eiland. Je kunt ook met gemak een eenhoorn fantaseren. Maar wees gewaarschuwd: op Fantasie-eiland moet je je fantasieën wel op het juiste moment inzetten.
Wanneer er vier nieuwe bewakers worden gezocht voor het eiland, wordt er een wedstrijd georganiseerd. Van overal ter wereld zijn vijftien kinderen naar het eiland gekomen om deel te nemen aan deze wedstrijd. De kinderen zijn tussen de 7 en 15 jaar oud en willen allemaal een van de nieuwe bewakers worden op dit magische eiland. De zestiende deelnemer is de dromerige maar bovenal angstige Luca, die per ongeluk op het eiland is terecht gekomen, nadat hij in een lichtstraal viel.
De kinderen strijden in teams om de functie van bewaker, maar Luca wil het liefst zo snel mogelijk naar huis. Als hij de wedstrijd verliest wordt hij vast weggestuurd, toch? Luca besluit de race te gaan verliezen. Of loopt het allemaal net wat anders voor hem? Voor de tien jarige Luca ontvouwt zich een wereld waarin alles mogelijk is. Op Fantasie-eiland heerst magie, chaos en avontuur en wordt zelfs de verzonnen kauwhavik waarover Luca thuis fantaseerde en met wie hij avonturen beleefde in zijn eigen droomwereld, werkelijkheid.
'De race naar Fantasie-eiland' is een leuk boek waarin kinderen van verschillende leeftijden de hoofdrol spelen. Humor en spanning wisselen elkaar af, net als tekst en illustratie. De tekeningen in het boek zijn van Alessandro DÚrso. Het verhaal eindigt met een opzetje voor het tweede deel in de reeks, waardoor de enthousiaste lezer waarschijnlijk niet kan wachten om verder te lezen over de wonderlijke avonturen van Luca op het magische eiland Het enige nadeel van dit boek vind ik persoonlijk de softcover uitgave, waardoor het boek zonder extra versteviging in de schoolbibliotheek toch wat kwetsbaar is.
Het laatste boek in dit blog betreft een echt bovenbouw boek: 'Fabelhuis, Hart van vuur'. Het boek is het tweede deel in de reeks 'Fabelhuis' van de Engelse schrijfster Emma Norry (zie foto). Op de kaft van het boek prijkt een haast sprookjesachtige prent, maar dit is meteen ook de enige illustratie. Fabelhuis is een uniek kindertehuis en de plaats die Heather haar thuis mag noemen. Fabelhuis is echter een uniek kindertehuis, want de kinderen die er wonen hebben hier magie binnen handbereik. Zo kan Heather bijvoorbeeld vuur oproepen, maar ze is bang dat ze haar krachten niet goed kan beheersen.
Emma Norry groeide zelf op binnen het zorgsysteem en put dan ook gedeeltelijk uit eigen ervaringen. Diversiteit en inclusie zijn belangrijke thema's die ze in al haar boeken laat terugkomen.
In het eerste deel, 'Fabelhuis', hebben we kennis gemaakt met Heather. Heather is de dochter va een Afro-Amerikaanse soldaat en een witte moeder. Zij groeit als niet-blanke op in de jaren 50, een tijd waarin rassenscheiding nog heel normaal is. Door haar afkomst is Heather een buitenstaander. Na enkele overplaatsingen komt zij terecht in Fabelhuis, waarin alle bewoners buitenstaanders zijn met uiteenlopende multiculturele achtergronden. Heather raakt al snel bevriend met Arlene, Nat en Lloyd en samen ontdekken ze in de bossen rond Fabelhuis een geheime doorgang naar een andere wereld. Een wereld waarin ridders en mythische helden een belangrijke rol spelen.
In het tweede deel weet Norry moeiteloos de legende van Koning Arthur te verweven met een nieuw avontuur van Heather en haar vrienden. De kinderen zijn bevriend geraakt met Pal, een van de ridders van Arthur's Orde van de Ronde Tafel. Pal leert de kinderen hoe zij op correcte wijze om kunnen gaan met hun krachten, zonder hier misbruik van te maken. Wanneer Fabelhuis door de inspecteur met sluiting wordt bedreigd, zweren de kinderen dat ze het huis huis zullen behoeden van sluiting. Hierbij kunnen zij hun magische krachten natuurlijk goed gebruiken!
Volgens de middeleeuwse legende kreeg Koning Arthur een grote ronde tafel als bruidsschat. Deze tafel zou in het kasteel van Arthur hebben gestaan en dienst hebben gedaan als vergadertafel bij de vereniging van Engeland. Arthur sloeg zijn landheren tot ridder en tijdens vergaderingen gebruikte hij zijn ronde tafel. Aan tafel was iedereen gelijk en werd iedereen gehoord. De ridders van de ronde tafel hielden zich aan een ere code waarin geen plaats was voor geweld of verraad en waarin vrouwen gesteund moesten worden
'Hart van vuur' is een meeslepend en spannend verhaal, waarin diversiteit en inclusie belangrijke thema's zijn. De band die de verschillende kinderen van diverse multiculturele achtergronden, onderling hebben, is dan ook hartverwarmend en geeft de Fabelhuis boeken een eigentijds tintje.
Meer lezen over een van deze boeken?
Reactie plaatsen
Reacties