Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: klimaatverandering. Ook jonge kinderen worden geconfronteerd met beelden van ijsberen die zich wanhopig vastklampen aan ijsschotsen of door dorpjes struinen op zoek naar voedsel. Toen ik een keer in mijn klas vroeg wat voor boeken de kinderen graag in de klas wilden lezen, werd er tot mijn verbazing juist om boeken over klimaatverandering gevraagd. Kinderen zijn zich dus erg bewust van de veranderende wereld en zijn ook bereid om te helpen de wereld beter te maken. Want iedereen wil dat die schattige ijsbeer gewoon lekker kan rondbanjeren op de ijsschotsen van de Noordpool. De Noordpool en de Zuidpool zijn twee gebieden op aarde die we wellicht nooit zullen bezoeken, maar die enorm tot de verbeelding spreken van kinderen door de dieren die er wonen: de ijsberen op de Noordpool en de pinguïns op de Zuidpool. In dit blog laat ik drie nieuwe prentenboeken zien die zijn verschenen bij Uitgeverij Lemniscaat. Drie totaal verschillende boeken, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze het verhaal vertellen over de polen en haar bewoners.
De Noord- en de Zuidpool zijn de koudste gebieden op aarde. De Noordpool is eigenlijk een oceaan die omringd wordt door land, terwijl de Zuidpool juist een stuk land is, omringd door oceanen. De ijsbeer is misschien de bekendste bewoner van de Noordpool, maar zeker niet de enige. In het boek "Een Noordpoolverhaal" van Jane Burnard maken we kennis met één van de meest kwetsbare gebieden van onze planeet. "Een Noordpoolverhaal" is op schitterende wijze geïllustreerd door Kendra Binney. In haar werk combineert ze pastel en hars, waarmee ze een haast dromerige wereld schept.
Het boek neemt op verhalende wijze de lezer mee op een reis dwars door het Noordpool gebied. We beginnen onze reis in de donkere naaldbossen aan de rand van het poolgebied, waar we een kleine boskikker ontmoeten, die zich ingraaft om de winter te overleven. Zeven lange maanden zal de boskikker stijf bevroren onder de grond liggen. Aan de rand van het bos, daar waar de toendra begint, draaft een kudde rendieren. De rendieren maken de langste trektocht van alle landdieren en migreren jaarlijks wel duizend kilometer, om aan de rand van het bos de winter door te brengen. Als de winter invalt, blijft de lemming echter waar hij is: op de toendra.
Terwijl het verhaal zich ontvouwt, maken we gedurende de lange en koude wintermaanden kennis met alle bewoners van het Noordpoolgebied. Van de landdieren zoals de lemming en de ijsbeer, de vogels zoals de sneeuwuil, tot aan de zeedieren zoals de ringelrob, de narwal en de witte dolfijn. Wanneer de lente zich uiteindelijk weer aandient en het ijs en de sneeuw smelten en veranderen in snelstromende rivieren, trekken de rendieren terug naar het Noordpoolgebied, wroeten muskusossen in de grond op zoek naar voedsel en worden jonge ijsbeertjes geboren. "Een Noordpoolverhaal" vertelt het betoverende verhaal over de lange winter op de Noordpool, afgewisseld met interessante feitjes over de dieren die hier wonen. De dieren zijn gemaakt om te overleven in de ijzige wereld van het Noordpoolgebied en zij verdienen het om beschermd te worden.
Sacha Heemels in de auteur en illustrator van het prentenboek "De maan is overal dezelfde". Na haar opleiding aan de kunstacademie, richtte ze zich op textieldesign. Gedurende de coronaperiode herontdekte Heemels haar liefde voor het tekenen en schilderen. Met haar werk won ze meteen de illustratiewedstrijd Picture This!, waaruit het prachtige prentenboek "De maan is overal dezelfde" voortkwam.
Luna en haar mama wonen op de Noordpool, maar de wereld is aan het veranderen. Op een dag zegt mama dat ze moeten gaan verhuizen. Luna en haar moeder gaan op weg en vinden een nieuwe plek in een donder bos. Luna vindt er veel te donker, maar wanneer het bos zich opent en Luna omhoog kijk, ziet ze de maan die haar aan thuis doet denken.
"De maan is overal dezelfde" vertelt op simpele wijze en met weinig woorden het moeilijke verhaal over de gevolgen van klimaatverandering, het noodgedwongen vluchten van huis en het hebben van heimwee. En hoe fijn het dan kan zijn, om iets bekends te zien. Bij het lezen van dit prentenboek, moest ik ook denken aan de vluchtelingkinderen, die zich zeker zullen herkennen in Luna.
Rendieren migreren zo'n duizend kilometer naar het zuiden wanneer de winter invalt; Luna en haar moeder moesten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe leefomgeving... Dieren reizen, maar dan zonder landkaarten, kompas of gps. Toch weten dieren altijd precies hun weg te vinden door de wouden, oceanen en poolgebieden over onze schitterende planeet. In het informatieve prentenboek "Landkaarten voor pinguïns en andere reizende dieren" leren we hoe ze dat doen.
Ditmaal beginnen we onze reis op de Zuidpool, waar de keizerspinguïns van hun kolonies aan zee, 150 kilometer landinwaarts waggelen naar hun broedplaatsen. De reis neemt enkele weken in beslag. Op de broedplaats leggen de vrouwtjes hun eieren, waarna de mannetjes dicht tegen elkaar aankruipen om de eieren warm te houden op hun voeten gedurende de koude wintermaanden. De vrouwtjes waggelen terug naar de kust, om op zoek te gaan naar eten.
Pinguïns zijn niet de enige dieren die een reis afleggen. Tracey Turner beschrijft in dit boek de reizen van tien verschillende dieren die met behulp van de zon, de maan en de sterren, oceaanstromingen, het magnetisch veld van de aarde en hun zicht en reukvermogen, hun weg over onze schitterende planeet. vinden. We maken kennis met een roedel wolven in de wildernis van Alaska, zien we hoe bultruggen van Alaska naar Japan zwemmen en hoe de boerenzwaluw helemaal vanuit Europa dwars over de Sahara naar Zuid-Afrika vliegt.
"Landkaarten voor pinguïns en andere reizende dieren" is met vrolijke en zeer kleurrijke prenten geïllustreerd door Hui Skipp. Eigenlijk heb je met dit boek een heel speciale atlas in handen, die kinderen leert hoe dieren over de wereld navigeren, maar hen tevens laat zien hoe divers de natuur op aarde eigenlijk is en dat het belangrijk is goed de natuur en haar bewoners te zorgen.
Verder lezen over één van deze prentenboeken?
Reactie plaatsen
Reacties