Nog meer Gi-Ga-Groene boeken

Gepubliceerd op 5 juli 2022 om 10:34

Op 5 oktober 2022 begint de Kinderboekenweek weer, die dit jaar in het thema Gi-Ga-Groen staan. De natuur in al haar verschijningsvormen staat centraal. Diverse uitgeverijen hebben boeken op de markt gebracht waarin de natuur een belangrijke rol speelt: boeken over dieren, boeken over planten en bomen en boeken over het milieu. Dit biedt voor leerkrachten de mogelijkheid om met diverse uiteenlopende thema's aan te sluiten bij de Kinderboekenweek. In dit blog bespreek ik drie totaal verschillende boeken, die kunnen dienen als inspiratie voor het werken rond kinderboeken in de Kinderboekenweek.

 

In de Kinderboekenweek staat boekpromotie centraal; we willen kinderen graag aansporen om veel te lezen. Dat lezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. Kinderen gaan meer lezen, wanneer zij boeken ontdekken die ze leuk vinden. Er is natuurlijk een grote verscheidenheid aan boeken op de markt: van prentenboeken, tot AVI-leesboekjes, stripboeken, graphic novels en informatieve boeken. De boeken met poëzie voor kinderen worden wel eens over het hoofd gezien, terwijl kunnen rijmen erg belangrijk is voor de taalontwikkeling. Door rijmen leren kinderen om te gaan met klanken: ze leren de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende klanken, waardoor zij een groter taalinzicht ontwikkelen, wat weer bijdraagt aan een betere leesvaardigheid.

 

In "Hidde Haan Vloog Naar de Maan" staan 29 versjes geschreven door Bette Westera. In elk versje beleeft een ander dier een avontuur. Westera geeft de dieren met al hun typische eigenschappen een heel eigen gezicht. We komen niet alleen Hidde Haan tegen, maar ook Wouter Worm, Jos de Vos, Elle Libelle Daan Das, Arie Kanarie en nog een groot scala aan andere dieren.

Het boek is een mooie kennismaking met poëzie voor beginnende lezers, maar natuurlijk ook erg leuk voor te lezen. De versjes in het boek staan gerangschikt in oplopende Avi-moeilijkheidsgraad, van Avi-M3 tot Avi-E6. Elk versje in prachtig geïllustreerd door Barbara de Wolf.

Dit boek zal zeker een bron aan inspiratie bieden om in de Kinderboekenweek actief aan de slag te gaan met het schrijven en illustreren van eigen versjes. "Hidde Haan Vloog Naar de Maan" is verschenen bij uitgeverij Gottmer.

 

De huidige generatie kinderen groeit op in een wereld die in het teken staat van de klimaatcrises. Via de media worden zij telkens geconfronteerd met berichten dat het niet goed gaat met onze aarde. Beelden van dieren die verstrikt zijn geraakt in plastic afval in de oceanen, maakt vaak veel indruk. Kinderen houden van de natuur en zijn vaak meer dan bereid om hun steentje bij te dragen, maar dit is lastig. Wat kun je als kind nu doen om een verschil te maken? In het boek "Samen Plastic de Baas" van Martin Dorey, worden vijftig missies beschreven om het gebruik van plastic te verminderen.

 

Martin Dorey is de oprichter van het Beach Clean Network en schreef eerder al beoeken over het gevaar van plastic voor onze aarde. Doery promoot vooral de inzet van kleine 2 minuten acties, die samenl een groot verschil kunnen maken voor het behoud van ons milieu. 

Met het boek "Samen Plastic de Baas" inspireert Dorey kinderen vanaf 8 jaar om het gebruik van plastic te verminderen en de ecologische afdruk thuis, op school en in de eigen leefomgeving te verkleinen en zodoende de aarde te redden. 

 

 

In het boek wordt dieper ingegaan op het gebruik van plastic en de gevolgen daarvan en worden kinderen aangespoord om minders kleine, korte missies een verschil te maken, door bijvoorbeeld twee minuten afval op te ruimen in het park, geen boterhamzakjes meer te gebruiken, met verse groenten te koken of tandpasta te gebruiken in tabletvorm. De uitdagingen kunnen ook uitgevoerd worden in of met de klas. Uit ervaring weet ik dat plastic soep een aansprekend thema is voor kinderen. Een uitdaging zou bijvoorbeeld kunnen zijn om geen pakjes drinken meer mee te nemen naar school, of afval te rapen in de omgeving van school. Kinderen kunnen immers ook superhelden zijn!

De vorm van het boek zal kinderen zeker aanspreken. De teksten zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en de illustraties van Tim Wesson zijn grappig en aansprekend. "Samen Plastic de Baas" is verschenen bij uitgeverij De Fontein. Via deze link kun je een leerkrachtenpakket aanvragen met een leuke #2minutensuperheld-poster erin.

 

Bij uitgeverij Lemniscaat verscheen "Het Dieren Vriendenboek" van Jesse Goossens met illustraties van Marieke ten Berge. Het boek heeft de opzet van het alom bekende vriendenboekje, maar dit keer worden 75 dieren die je in dierentuinen kunt vinden, voorgesteld aan kinderen vanaf 9 jaar. Op elke pagina vind je informatie en een afbeelding van een dier. Alle bekende dieren komen voorbij, zoals giraffe, het nijlpaard, de tijger en de olifant, maar ook de onbekendere, maar niet minder interessante dieren hebben een plekje gekregen in dit vriendenboek, zoals de Thaise cobra en de Ecuadoriaanse roodvoetvogelspin.

Van elk dier worden hun feiten overzichtelijk op een rijtje gezet in korte teksten. Zo kun je lezen wat de dieren eruit zien, wat ze het liefste eten en waardoor ze bedreigd worden, maar ook  wat hun geheime wapen is en superkracht is.

Want wist jij dat een tapir over de rivierbodem kan wandelen, met zijn neus als snorkel? Dat een nijlkrokodil het hardste kan bijten van alle dieren - vijf keer harder dan een leeuw? Of dat het de schuld is van een Amerikaanse president dat piranha's zo'n slechte reputatie hebben?

Dit boek biedt dus een schat aan informatie, in een mooi gebonden boek, waarin zelfs een leeslintje zit. Achterin het boek is een hoofdstuk opgenomen over natuurbehoud, maar ook een verklarende woordenlijst en een register. Aan de hand van dit boek kun je als leerkracht de opdracht geven een lapbook te maken. Dat is een gevouwen karton, waarop kinderen een presentatie kunnen maken over een zelfgekozen dier, met teksten en tekeningen.

 

 

Meer informatie? Klik op één van deze links: