De NEEhoorn

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 12:05

Je kent hem vast: de superchagrijnige NEEhoorn.  Het boek van Marc-Uwe Kling, geïllustreerd door Astrid Henn en spitsvondig vertaald door Jaap Robben, staat al meer dan een jaar in Bestseller tot 60, met meer dan 75.000 verkochte exemplaren.

 

Op een dag wordt er een kleine, poezelige eenhoorn geboren in het Heerlijke Hartewoud, waar de eenhoorns op rijm praten, de zon altijd schijnt en waar iedereen altijd lief, vrolijk en vega is. Iedereen vindt de kleine eenhoorn ontzettend li-la-lief vindt, maar de baby-eenhoorn voelt zich niet thuis in deze vrolijke wereld vol geluksgras. Hij is chagrijnig en zegt overal NEE op, vandaar dat hij al snel NEEhoorn wordt genoemd.

De NEEhoorn wil rust aan zijn kop en ontsnapt dan ook al snel uit Hartenwoud en gaat chagrijnig als hij is, op weg naar nergens. Onderweg ontmoet hij een slecht luisterende wasbeer (de WATbeer) en een hond die nergens van houdt (de KUS-m’n-KONT-hond). Tegen hun zin in, redden ze gedrieën een mopperende prinses die altijd haar zin wil hebben (de WELLES-prinses) uit een toren. Samen vormen ze een chagrijnig span, wat enorm grappige teksten en illustraties oplevert. Dat het boek enorm populair is onder jongens en meisjes, bewijzen de verkoopcijfers wel!

Het boek gaat in tegen alle conventies van moralistische verhaaltjes en de schrijver maakt er dan ook een punt van, dat dit boek geen moraal heeft, of het moet zijn dat samen chagrijnig zijn, leuker is dan alleen.

 

Na het succes van het eerste deel, zullen velen ongeduldig hebben uitgekeken naar een nieuw avontuur van de NEEhoorn, dat inmiddels is verschenen bij Uitgeverij Volt. In 'De Neehoorn en de Slangzaam' ontmoeten we opnieuw de poezelige, maar chagrijnige NEEhoorn en zijn vriendjes de WATbeer, de WELLES-prinses en natuurlijk de KUS-m'n-KONT-hond.

De NEEhoorn en de WELLES-prinses maken over alles ruzie met elkaar, terwijl ze eigenlijk niet eens weten waarover ze nu eigenlijk ruzie hadden. De WATbeer probeert de sfeer wat op te vrolijken door twee lolly's mee te nemen, maar ook over de lolly's ontstaat ruzie. Want wie mag de grootste? De NEEhoorn gaar ervandoor en na een lange wandeling, komt hij terecht in een dichte donkere jungle, waar een slang zich ontiegelijk hangt te vervelen aan een tak van een boom.

De NEEhoorn en de Slangzaam willen best samen spelen om de verveling tegen te gaan, maar ze kunnen niks verzinnen dat ze samen kunnen doen. Wat de NEEhoorn ook voorstelt, de Slangzaam heeft nergens zin in. Uiteindelijk wordt het de NEEhoorn te dol en draaft hij de Wonderlijke Vulkaan op, waar hij een schitterend uitzicht heeft over de omgeving. Hij realiseert zich al snel dat hij zijn vriendjes mist en samen met hen herinneringen wil maken. En natuurlijk van de vulkaan roetsjen op de koninklijke slee van de WELLES-prinses.

 

Gelukkig vliegt op dat moment een mopperende, maar hulpvaardige Kaboutervogel boven de NEEhoorn rond, die op zoek is naar zijn puntmuts. De NEEhoorn vraagt of de Kaboutervogel een boodschap wil overbrengen aan zijn vriendjes in Hartewoud. Hoewel dat het met enig gemopper gaat, is de Kaboutervogel wel bijzonder hulpvaardig en vraagt hij hen met de koninklijke slee naar de Wonderlijke Vulkaan te komen. De vriendjes gaan op weg en passeren onderweg de nog immer verveelde Slangzaam. Als hij hoort dat iedereen op weg is naar de Wonderlijke Vulkaan, besluit de Slangzaam ook mee te gaan.

 

 

Net als in het eerste deel, is de moraal van dit verhaal, dat samen zijn en vriendschap hebben, belangrijker is dan altijd je zin krijgen. Zelfs de WELLES-prinses ziet dat in en kiest voor één keer het kleinste stukje koek uit. Daarna roetsjen de vriendjes samengeperst op de koninklijke slee de Wonderlijke Vulkaan af, hopelijk op weg naar een nieuw avontuur.

Met 'De NEEhoorn en de Slangzaam' heeft Marc-Uwe Kling opnieuw een fantastisch boek geschreven, dat enorm grappig vertaald is door Jaap Robben. De tekeningen van Astrid Henn en de teksten, zijn enorm complimenterend aan elkaar en zullen ongetwijfeld voor veel leesplezier zorgen bij jonge lezers of kinderen die eigenlijk niet graag lezen, juist hiertoe bewegen.

 

 

Wil je in de klas werken met materialen over eenhoorns? Klik dan op de link: