Prentenboeken over de winter

Gepubliceerd op 19 november 2022 om 12:58

Volgens Platform Onderwijs 2032 is het werken met thema's het onderwijs van de toekomst. Binnen een thema komen kennis en vaardigheden van verschillende leerlijnen samen binnen een samenhangend onderwijsaanbod, waardoor er meer betrokkenheid en motivatie bij de leerlingen ontstaat. In kleutergroepen wordt al voornamelijk thematisch gewerkt, waarbij de leerkracht zelf  een gevarieerd en passend onderwijsaanbod samenstelt voor de leerlingen. Een nieuw thema kan in de klas geïntroduceerd worden door het voorlezen van een prentenboek. In dit blog bespreek ik drie prachtige en nieuw verschenen prentenboeken over de winter, die echter alle drie een andere invalshoek kunnen geven om rond het thema de winter te werken in de kleutergroep.

 

Ergens in de sneeuw

Het is bijna Kerstmis en alle mensen in de stad zijn in de kerststemming: ze versieren de kerstboom en zijn vrolijk. Behalve bij Sofie thuis. Papa heeft het veel te druk met zijn werk om feest te vieren. Sofie trekt haar jas en wanten aan en stapt naar buiten, op zoek naar iets magisch, speciaal voor haar. Wanneer er een sneeuwstorm opsteekt in de stad, komt Sofie oog in oog te staan met een eland, die haar meeneemt naar het winterbos. In het bos staat een kleine dennenboom. Het is net een kerstboom, maar dan zonder versiering en helemaal alleen. Sofie besluit samen met eland en de hulp van een heleboel andere bosdieren, op zoek te gaan naar de mooiste schatten in het bos, om de kleine dennenboom mee op te tuigen. Want iedereen die alleen is, verdient iets fijns. Maar ondanks de magie van schatten in het bos, het gezelschap van de bosdieren en de stralende kleine kerstboom in het winterbos, voelt Sofie zich toch verdrietig. Maar dan verschijnt haar vader en kunnen ze onder de prachtige kleuren van het noorderlicht, alsnog samen Kerstmis vieren. 

'Ergens in de sneeuw' is geschreven en geïllustreerd door Linda Faas en uitgegeven door uitgeverij Lemniscaat. De Nederlandse kunstenares, animotor en illustrator, woont en werkt in Noorwegen en laat zich voor haar werk inspireren door de ongerepte Noorse natuur. De schoonheid van het winterse landschap, wordt extra benadrukt door het ijle kleurenpalet dat Faas gebruikt.

Natuurlijk sluit 'Ergens in de sneeuw' aan bij het thema Kerst en winter, maar middels dit prentenboek is het ook goed mogelijk om een keer het bos centraal te stellen binnen het thema winter en te werken rond haar bewoners en de schatten en wonderen die de natuur ons kan bieden. Daarnaast biedt dit boek ook genoeg aanknopingspunten voor een gesprek over gevoelens van eenzaamheid en verdriet, maar leert het ons ook om juist te genieten van de kleine geluksmomenten en de magische natuur om ons heen.

 

 

Tijd om naar het zuiden te gaan

Waar de bosdieren zich aanpassen aan de winterse omstandigheden in het bos - of in winterslaap gaan - gaat de Noordse stern juist op reis. In 'Tijd om naar het zuiden te gaan' volgen we een kleine Noordse stern tijdens de langste migratietocht van alle dieren op aarde: van het koude glinsterende water van de  Noordelijke IJszee, tot aan de rotsachtige kust op de Zuidpool. Onderweg maken we kennis diverse dieren die ook het migreren zijn, zoals bultruggen, rendieren en lederschildpadden. De migratie van vogels en andere dieren in de winter, is een bijzonder onderwerp om tijdens de winter uit te werken in de klas. Dit prentenboek biedt een prachtig inkijkje in het leven van de Noordse stern en andere migrerende dieren. Achter in het boek is op een dubbele pagina informatie opgenomen over de dieren en het trektochten.

'Tijd om naar het zuiden te gaan' is ook verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en is geschreven door de voormalige lerares Clare Helen Welsh en geïllustreerd door de Noorse Jenny Løvlie, die opgroeide op een schiereiland in het noorden van Noorwegen. Haar kleurrijke illustraties zijn een ware lust voor het oog. 

 

 

Alle pinguïns op een kluitje

Waar de stern jaarlijks heen en weer vliegt van de noordpool naar de zuidpool, blijven pinguïns normaal gesproken op de zuidpool. Maar niet de pinguïns in het hilarische prentenboek 'Alle pinguïns op een kluitje' van schrijver Ross Montgomery en illustrator Sarah Warburton. Dit duo maakte eerder het succesvolle prentenboek 'Tien overheerlijke juffen en meesters'. Montgomery staat bekend om zijn humoristische verhalen, die versterkt worden door de grappige en gedetailleerde illustraties van Warburton. Het prentenboek op rijm is bovendien meesterlijk vertaald door kinderboekenschrijver Jacques Vriens en zijn vrouw Thérêse en is verschenen bij uitgeverij Volt.

De koddige pinguïns komen hun dag op de zuidpool prima door met schaatsen, vissen en het gooien van sneeuwballen, maar wanneer de avond begint te vallen en het kouder wordt, blaast opa op zijn fluitje. Alle pinguïns komen dan op een kluitje staan, om elkaar lekker warm te houden. Maar na een koude nacht, blijken de pinguïns aan elkaar vastgevroren te zijn! De sneeuwhazen en walrussen kunnen de pinguïns niet helpen, maar ze zijn ervan overtuigd dat andere dieren hen wel kunnen helpen. En zo begint een enerverende reis voor de pinguïnkluit, die hen uiteindelijk naar het bloedhete huis van Doctopus brengt in de grote stad. Dit boek biedt genoeg mogelijkheden om het thema pinguïns of dieren op de polen te introduren in de klas, het rijmen te oefenen of aan de slag te gaan met het verzinnen van  fantasierijke verhalen.

 

 

Verder lezen? Klik op één van de links: