In mei leggen alle vogels een ei

Gepubliceerd op 7 maart 2023 om 16:52

In de lente wordt er in de kleutergroep vaak gewerkt rond het thema groeien en bloeien. Vrolijke werkjes van bloeiende bloembollen en kuikentjes die uit een ei kruipen, versieren de prikborden. Bij uitgeverij Lemniscaat zijn er twee prachtige prentenboeken verschenen waarin het proces van het uitboeiden van een ei en het opvoeden van een kuiken wordt besproken van twee niet alledaagse vogels: de papegaaiduiker en de keizerspinguïn.

Papegaaiduikers leven op zee en komen vooral voor rond de kustgebieden van IJsland, maar ook aan de Atlantische kunstgebieden van Engeland en Frankrijk. Schrijver Martin Jenkens studeerde biologie en werkte onder andere voor het Wereld Natuur Fonds. Zijn liefde voor deze opvallende vogel met zijn zwart-witte verenkleed en felgekleurde snavel blijkt duidelijk uit het boek. De papegaaiduikers keren elk jaar terug naar het kustgebied, om zich klaar te maken voor het broedeizoen. De vogels hopen daar  dezelfde partner te treffen als het jaar ervoor. Het vrouwtje legt haar ei in een hol, waarna de aankomende papa en mama om de beurt broeden of naar zee vliegen om te eten. Wanneer het ei uitkomt, zorgen beide ouders voor het kuiken, totdat het oud en wijs genoeg is om voor zichzelf te zorgen. De vrolijke illustraties in het boek zijn van Jenni Desmond.

 

 

Aan de andere kant van de wereld, op Antarctica, gaat het er ondertussen heel anders aan toe..

 

 De kolonie keizerspinguïns maakt zich ook op voor het broedseizoen en zoeken een stevig stuk zee ijs uit, waar zij hun eieren kunnen leggen en uitbroeden. Op het zuidelijk halfrond begint echter niet de lente, maar de herfst, gevolgd door een ijzige winter. Wanneer de vrouwtjes hun eieren hebben gelegd, trotseren de mannetjes de poolnacht en proberen zij het ei warm te houden door het op hun voeten te dragen in een soort buidel, terwijl de vrouwtjes naar zee gaan voor de jacht, totdat de kuikens aan het begin van het voorjaar, uit hun ei kruipen. In het prentenboek 'Red de wereld - Keizers van het ijs' wordt het verhaal van de keizerspinguïn verteld door zoöloog en schrijfster Nicola Davies. Het boek is werkelijk schitterend geïllustreerd door Catherine Rayner. Haar stilistische prenten roepen een sfeer van duisternis en eenzaamheid op.

'Keizers van het ijs' is het tweede deel in de serie 'Red de wereld', waarin wordt ingegaan op de gevolgen van klimaatverandering voor de dieren op aarde. De broedgebieden op het zee-ijs van de keizerspinguïns worden bedreigd door de opwarming van de aarde. De keizerspinguïns wonen afgelegen op aarde, maar met behulp van satellieten kunnen hun leefomstandigheden gemonitord worden. Hoewel het boek een serieuze boodschap duidelijk maakt, is het verhaal in dit boek natuurlijk ook hoopvol en zien we een prachtige kolonie keizerspinguïns over het ijs stappen.

 

 

Het wonder van het ei...

 

'Papegaaiduiker' en 'Red de wereld - Keizers van het ijs' zijn nieuw verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Het zijn prachtige boeken om te gebruiken in de klas en het wereldbeeld van de kleuter te vergroten. Wanneer je het in de klas hebt over het wonder van het ei, is er een heel scala aan prentenboeken verkrijgbaar waaruit je een keuze kunt maken. Ook een aantal wat oudere boeken zijn het zeker waard om gelezen te worden.

Natuurlijk zijn het niet alleen de vogels die eieren leggen, maar ook andere dieren zoals insecten en reptielen. Een ei is eigenlijk een soort wonder, waarin een nieuw leven groeit. Alle eieren en broedplaatsen zijn verschillend. Alexandra Milton heeft er in haar boek 'Wie zit er in het ei?' (De Vier Windstreken) een soort van raadspelletje van gemaakt. Eerst zie je de afbeelding van de eieren in het nest en daarna een afbeelding van de uitgekomen jongen. Allerlei verschillende dieren komen voorbij, van de dwergpapegaai tot aan het vogelbekdier. Dat eieren wonderlijk zijn, heeft ook auteur en illustrator Britta Teckentrup geïnspireerd tot het maken van haar boek 'Het ei' (Fontaine Uitgevers), waarin alle feitjes omtrent het ei op een rijtje zijn gezet: Van het grootste struisvogel ei tot aan het Russische Fabergé ei, wat natuurlijk weer een leuke insteek kan zijn voor een creatieve les.

 

 

'Papegaaiduiker' en 'Keizers van het ijs' zijn beiden verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Wil je meer lezen over deze boeken, een leesfragment inzien of de lesbrieven downloaden die bij de boeken horen? Klik dan op één van de roze knoppen.