Post uit Parijs

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 14:32

Juf Merel is terug en hoe!

Hans Hagen schreef na het succes van De Pieto-Toets een tweede interactief voorleesboek over juf Merel en de kinderen uit haar klas. Dolores, Salim, Emma, Olivia en Hakim zijn allemaal weer van de partij in dit deel. De gemêleerde groep kinderen wordt in dit boek bovendien uitgebreid met de komst van de Oekraïense tweelingzusjes Olena en Alisa, die samen met hun moeder gevlucht zijn voor de oorlog. In Nederland zijn ze veilig, maar ze hebben wel hun vader achter moeten laten in Oekraïne. Een situatie die voor veel kinderen helaas herkenbaar is. Een modern en eigentijds boek dus, waarin Hans Hagen het niet schuwt om de gevolgen voor vluchtelingkinderen bespreekbaar te maken.

In het eerste hoofdstuk ontvangt juf Merel post uit Parijs. Het pakketje is afkomstig van Robin, een leerkracht op een Nederlandse school in Parijs. Robin is een oud klasgenootje van juf Merel. Op een feestje kwamen ze elkaar tegen en hebben ze met elkaar gedanst, vertelt juf Merel. Robin stuurt de klas een doosje met een werkje om te doen en aan juf Merel een ansichtkaart van de Eiffeltoren met kusjes erop...

In het doosje van Robin zitten letters en de kinderen moeten spulletjes zoeken die met die letter beginnen. Het blijft niet bij deze opdracht alleen, want Robin stuurt nog veel vaker post uit Parijs met leuke quizvragen en opdrachten. De werkjes van Robin zijn natuurlijk heel erg leuk, maar de opbloeiende liefde tussen juf Merel en Robin is nog veel interessanter voor de kinderen. Als juf Merel met de trein naar Parijs gaat, maken de kinderen zich dan ook grote zorgen. 

 

Wat als hun juf niet meer terugkomt? Maar natuurlijk zit juf Merel na haar weekendje in Parijs gewoon weer in de klas, met een groot hart dat ze van Robin heeft gekregen. Robin stuurt al snel opnieuw een berichtje: Robin komt naar Nederland en wordt zelfs de collega van juf Merel. En dat blijkt reuze gezellig te zijn, met juf Merel en juf Robin in de klas!

 

 

De vragen en opdrachten die in het boek staan, kun je natuurlijk allemaal makkelijk doen in je eigen groep en vragen weinig voorbereidingstijd. Juf Merel houdt bovendien van liedjes zingen en deze liedjes zijn te beluisteren en aan te leren via internet. En mocht je zelf net zo muzikaal zijn als juf Merel, dan is de bladmuziek van Thijs Kammer gratis te downloaden.

 

'Post uit Parijs' is geschreven door Hans Hagen en verschenen bij Uitgeverij Querido. Hans Hagen werkte vroeger als leraar Nederlands en geschiedenis, voor hij fulltime kinderboekenschrijver werd. Net als bij 'De Pieto-toets', zijn de vrolijke illustraties in 'Post uit Parijs' van illustrator Marieke van Ditshuizen. 'Post uit Parijs' is een superleuk boek, dat je ook kunt voorlezen wanneer je 'De Pieto-toets' gemist hebt, hoewel ik me dat bijna niet kan voorstellen. Door de quizzen, de praktische opdrachten en de bijbehorende liedjes, is 'Post uit Parijs' veel meer dan alleen een voorleesboek.

Dit boek kun je overigens ook prima voorlezen in het kader van burgerschapsonderwijs. Het boek sluit met de multiculturele klas, de komst van de Oekraïense tweeling en een juf die verliefd is op een andere juf, prima aan op kerndoel 38 van het domein Oriëntatie op jezelf en de wereld: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.

 

 

Meer lezen over het boek of benieuwd naar de liedjes? Klik dan zeker op één van deze links: