Van dwaallicht tot drakenkoning

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 18:44

Volgens het boek Genesis schiep God de wereld in slechts zes dagen. Hij scheidde licht en duisternis, schiep het hemelgewelf, de aarde en de zee, de zon, de maan en de sterren, hij schiep vissen, vogels en landdieren en ten slotte ook de mens. Dit Hebreeuwse scheppingsverhaal is slechts één van de vele scheppingsverhalen die onze wereld rijk is.

Volgens een Maya-legende waren de bossen ooit doodstil. De goden vulden daarop de bossen met dieren, maar deze dieren konden alleen brommen. blaffen en fluiten. De goden besloten toen de mens te scheppen, omdat de mens zijn scheppers tenminste wel netjes kon bedanken. Volgens het Haudenosaunee-volk bestond de wereld ooit alleen uit water. Hun land is volgens overleveringen ontstaan doordat een muskusrat als enige dier in staat was om naar de bodem van de oceaan te duiken en aarde kon stapelen op het schild van een schildpad. Het schildpad groeide en groeide, totdat uiteindelijk Noord-Amerika ontstond.

Dit zijn slechts twee van de vele weetjes die je kunt lezen in het boek "Van dwaallicht tot drakenkoning - wonderlijke weetjes en wereldverhalen" van Claire Cock-Starkey en Samantha Dolan, dat is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en vertaald is door Margaretha van Andel.  Het boek is het vervolg op het eerder verschenen "Van stormgoed tot dondervogel", waarin zes prachtige wereldverhalen over de natuur en diverse oude wijsheden over geloof en bijgeloof rond de natuur worden doorgegeven aan een nieuwe generatie.

 

 

In "Van dwaallicht tot drakenkoning" staat opnieuw een zestal wereldverhalen centraal. Ditmaal is er gekozen voor volksverhalen en legenden die vertellen over de verschillende landschappen die de wereld rijk is: van donderende rivieren tot schaduwrijke bossen, van flitsende moerassen tot duistere grotten, en van besneeuwde bergen tot de diepten van de oceaan. Elk hoofdstuk begint met een folkloristisch volksverhaal, waarin een landschap en haar veelal magische bewoners centraal staan, zoals de Jonkvrouw van het Woud in de Tsjechische bossen, de Braziliaanse zeeslang Labismena en Vixana de heks die huist in het drasland van het Engelse Dartmoor. De verhalen zijn schitterend geïllustreerd door Samantha Dolan, die met haar kleurrijke tekeningen het gevoel van oude folklore en een magische wereld vol vreemde wezens tot leven laat komen.

 

Na elk verhaal volgen enkele pagina's boordevol fascinerende weetjes en oude wijsheden afkomstig uit  volksverhalen, legenden en mythen van over heel de wereld, die van generatie op generatie zijn doorgegeven en ieder op geheel eigen wijze de geschiedenis vertellen over het ontstaan van de verschillende landschappen op aarde en de rol die mythische wezens hierbij gespeeld hebben.

In  "Van dwaallicht tot donderkoning" maak je dan ook kennis met een bonte verzameling aan figuren, zoals bosgeesten, weerwolven, elfenmeisjes, zeemonsters en zeemeerminnen, reuzen, trollen, dwergen, slapende ridders, duiveltjes, heksen en natuurlijk het meest mythische wezen van allemaal: de draak. Allen schitterend weergegeven in de aansprekende illustraties van Dolan.

 

Net als  "Van stormgod tot dondervogel" is "Van dwaallicht tot drakenkoning" een verrassende verzameling aan verhalen en weetjes, bijeengebracht in een mooi uitgevoerd boek, voorzien van een duidelijke inhoudsopgave, een verklarende woordenlijst en een index, waardoor het makkelijk is een passend verhaal  te vinden. Het boek geeft een fascinerende kijk op hoe in de verschillende oude culturen op de wereld werd gedacht over de rol van goden en mythische wezens bij het ontstaan van de verschillende landschappen op aarde en welke betekenis zij hadden voor de mensen met wie zij de wereld deelden.. Voor alle leerkrachten die hun leerlingen vanuit verschillende invalshoeken en culturen kennis willen laten maken met deze prachtige wereld vol bergen en dalen, oceanen en rivieren, bossen en moerassen, is "Van dwaallicht tot drakenkoning" een ware literaire schatkist.