Bij mij thuis: leuke leesboeken van Buddy Books

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 13:38

In de media verschijnen regelmatig artikelen over het teruglopende leesniveau van de huidige generatie kinderen. Kinderen leren op school natuurlijk het technisch lezen aan, maar werkelijk lezen leer je vooral door het veel te doen. Net als zwemmen, fietsen en voetballen, leg ik wel eens uit in de klas. De tijd in de klas is beperkt, daarom is het belangrijk dat kinderen ook in hun vrije tijd regelmatig een boek ter hand nemen. Maar om kinderen ook in hun vrije tijd aan het lezen te krijgen, moeten zij leesplezier ontwikkelen. Allerlei knappe koppen verzinnen methodieken om dit leesplezier aan te wakkeren, scholen richten prachtige bibliotheken in en leerkrachten lezen voor, houden boekenbabbels en ontvangen schrijvers in de klas. 

 

De Kinderboekenweek wordt al sinds 1955 georganiseerd en heeft als doel het Nederlands talige kinderboek te promoten. Sinds 1965 heeft de Kinderboekenweek een thema, zoals dit jaar Bij mij thuis. In aanloop naar de Kinderboekenweek komen er diverse nieuwe titels op de markt rond dit thema. Buddy Books is de kinderboekenuitgeverij van Michel en Leontine de Boer. De uitgeverij heeft als doel leuke, leerzame kinderboeken van Nederlandse bodem uit te geven, want natuurlijk uitstekend aansluit bij de doelstelling van de Kinderboekenweek. Naast het prentenboek 'Kabaal in het kwetternest' waar ik al eerder over schreef, zijn er door deze uitgeverij ook drie nieuwe titels op de markt gebracht voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud, waarin familie in allerlei verschillende verschijningsvormen, een belangrijke rol speelt.

 

In het boek 'Jip en Jens: de gestolen schat' maken we kennis met de tweelingbroers Jip en Jens, die samen met hun vader in een huis wonen. De tweeling maakt voor de lol een schat, maar wanneer ze deze begraven, vinden ze een echt geldkistje dat gestolen blijkt te zijn uit de kantine van de speeltuin. Ze nemen het kistje mee naar huis, waarmee ze zich onbedoeld een hoop problemen op de hals halen. Een spannend verhaal voor jonge lezers dus, waar zeker ook om gelachten kan worden. Het boek is geschreven en met kleurrijke prenten geïllustreerd door Michel de Boer. De Boer schrijft leuke boeken voor kinderen, zonder zich in het keurslijf van de AVI-regels te wringen. Het boek is geschikt voor om zelf te lezen vanaf groep 4.

Helga van Kooten schreef het boek 'Er groeit een opa in de tuin'. Dit boek is geschikt voor de al wat oudere lezers, vanaf een jaar of 10. Het boek gaat over Fenno, die een paar middagen per week bij zijn opa is.  Opa was vroeger militair en samen vinden ze het heerlijk om door de modder te kruipen in het park. Opa doet wel af en toe wat vreemde dingen, maar Fenno geniet van alle momenten samen. 

In het boek komen voor kinderen veel herkenbare situaties voor. Zo woont Fenno alleen met zijn moeder, die het heel druk heeft met haar werk en het huishouden. Waar mama minder wil vlees eten, roept opa juist dat hij vlees nodig heeft. Maar opa vergeet boodschappen te halen, draagt steeds dezelfde kleren en maakt vreemde beslissingen. Door opa's vreemde gedrag wordt Fenno opeens de mantelzorger van zijn opa. Dit allemaal tegen de achtergrond van de oorlog in de Oekraïne, waar op tv en in de klas over wordt gesproken, maar waar opa liever niets over mag horen.

Helga van Kooten schetst een hedendaags tijdsbeeld in haar boek, waarin de zorgen die kinderen van nu kunnen hebben, op een luchtige manier besproken worden. Het boek is voorzien van zwart-wit illustraties van Michel de Boer.

 

 

"Felicia en het kunstgebittenmuseum' van Judith van Helden en illustraties van Iris Boter, is het derde deel over het meisje Felicia. Normaal heeft ze altijd geluk, maar nu dus net even niet. De vader van Felicia heeft een nieuwe baan aangenomen als beheerder van het zorgcentrum waar oma woont en daarom gaan ze verhuizen. Het probleem is alleen, dat hun nieuwe huis eerst nog verbouwd moet worden. En daarom gaan Felicia, haar zusje en haar ouders tijdelijk in het zorgcentrum wonen. En dat lijkt Felicia natuurlijk helemaal niet leuk.

Het boek is als een dagboek geschreven. Met veel humor beschrijft Felicia haar belevenissen, waardoor dit boek zeker in de smaak zal vallen van liefhebbers van series als 'Dagboek van een Muts'. Felicia is verdrietig om de verhuizing, maar gelukkig komen haar vriendinnen al snel bij haar op bezoek in het zorgcentrum. De bewoners van het zorgcentrum zijn eigenlijk ook allemaal best aardig. Zo sluit Felicia al snel vriendschap met opa Piet, richt ze een clubhuis op en organiseert ze allerlei activiteiten. In de kelder van het zorgcentrum ontdekken ze bovendien een geheime ingang en een heus kunstgebittenmuseum. Toch verloopt niet alles even soepeltjes, want in een zorgcentrum vol oude mensen, word je ook geconfronteerd met de gevolgen van ouderdom. Zo begint de oma van Felicia wel erg vergeetachtig worden. 'Felicia en het kunstgebittenmuseum' is een humoristisch boek over familie en vriendschap en dat je je zelfs kunt thuis voelen in een zorgcentrum.

 

Alle drie de leesboeken zijn gebonden exemplaren en kosten tussen de 10 en 15 euro per stuk.