Neem een plant als huisdier

Gepubliceerd op 1 oktober 2023 om 11:46

De opening van de Kinderboekenweek valt dit jaar samen met Werelddierendag. Dierendag wordt elk jaar op 4 oktober gevierd, omdat de Heilige Franciscus niet alleen de beschermheer was van de melaatsen, zieken en armen, maar ook van dieren en planten. Hij zou zelfs ooit gepreekt hebben voor dieren! Zijn feestdag is dus gekozen als de dag waarop we extra denken aan het welzijn van alle dieren. Ik vroeg me af of er ook een Wereld Planten dag is en jawel, die wordt gevierd op 18 mei. Dat duurt nog eventjes, maar het thema van de Kinderboekenweek Bij mij Thuis, leent zich natuurlijk uitstekend om in de klas aandacht te geven aan huisdieren en planten die kinderen thuis verzorgen.

 

 

Veel kinderen zouden waarschijnlijk wel een huisdier willen, maar wanneer je geen konijn, hond of kat mag, kun je ook voor een kamerplant zorgen. Dit is het uitgangspunt van het boek "Neem een plant als huisdier", dat verschenen is bij Van Holkema & Warendorf. Het boek is geschreven door het bekende schrijversechtpaar Marianne Busser en Ron Schröder en geïllustreerd door Eefje Kuijl. Kamerplanten kunnen immer superleuk zijn, want er zijn planten die bewegen, planten die honderden babyplantjes krijgen, die vlees eten en er zijn planten die kunnen dansen! En wat dacht je van een anti-muggenplant of een anti-snurkplant? Keuze genoeg dus.

 

Busser en Schröder hebben twaalf bijzondere planten uitgekozen waarover ze in korte, humoristische versjes op rijm alles vertellen. Bij elke plant staat ook aangegeven wat de ideale plek is om de plant neer te zetten en hoeveel water deze moet krijgen. De versjes zijn luchtig en helder geschreven en geschikt voor alle kinderen van vier jaar en ouder. Op elke dubbele pagina wordt een nieuwe plant voorgesteld, waarbij de teksten ondersteund worden door de vrolijke en kleurrijke illustraties van Eefje Kuijl. Ook voor leerkrachten zonder groene vingers, is dit toch een erg leuk boek. Sowieso is het werken met versjes met jonge kinderen goed voor de ontwikkeling van het taalgevoel, maar voor jonge lezers is het zeker leuk om samen eens een versje te lezen, want de vrolijke versjes van Busser en Schröder zullen zeker bijdragen aan het ontwikkelen van leesplezier.

 

 

En niet vergeten: 18 mei is het dus Wereld Plantendag. Wellicht een leuk idee om in de periode na de meivakantie eens extra stil te staan bij het belang van planten en de dag te beginnen met één van de versjes uit dit boek.