Op zoek naar een spannend boek?

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 17:59

Het was groot nieuws afgelopen week: 74 miljoen euro gaat het kabinet investeren in de schoolbieb en leescoaches. De leescoaches van de bibliotheek moeten leerlingen gaan helpen om het lezen leuker te vinden, door kinderen kennis te laten maken met boeken die ze willen lezen. Schijnbaar is het leesniveau van een deel van de schoolverlaters ontoereikend om normaal te kunnen functioneren in onze maatschappij en daarom moet er geïnvesteerd worden in het leesplezier van kinderen. Alles wat je leuk vindt, doe je immers graag en door leeskilometers te maken, gaat je leesvaardigheid als vanzelf omhoog. Ik heb in de afgelopen twintig jaar al heel wat ideeën en interventies voorbij zien komen die allemaal tot doel hadden om het leesplezier en de leesvaardigheid van kinderen te verhogen: van Avi-lezen in kleine groepjes,, Bavi-lezen, Ralfi-lezen, List-lezen, close reading... Ik vergeet vast nog wel iets, maar alles begint natuurlijk met het juiste boek bij het juiste kind zien te krijgen. En er zijn nogal wat verschillende boeken op de markt! Ik ben ervan overtuigd dat de inzet van leescoaches op basisscholen kinderen kunnen helpen om geschikte boeken te vinden, maar wij als leerkracht kunnen hierin natuurlijk ook een rol spelen. In dit blog komen een aantal nieuwe, spannende boeken voorbij, die allemaal een plaatsje verdienen in de schoolbieb.

 

Het piratenmaal

Het aanwakkeren van het leesplezier begint natuurlijk al voor kinderen werkelijk beginnen met lezen, dat weten we allemaal. Als leerkracht lees je voor, maar jonge kinderen vinden het ook heerlijk om zelf prentenboeken te bekijken. "Het piratenmaal" van Jonny Duddle is een aantrekkelijk vormgegeven prentenboek, waarbij spanning en humor elkaar afwisselen, zoals in tekst als in beeld. 

Het verhaal begint in een donker en haast verlaten piratendorp, waar een oude fiedelaar een zeemansliedje zingt over een kist vol juwelen. Kapitein Paarsbaard hoort het lied en is direct geïnteresseerd in deze schat. Samen met de oude fiedelaar en zijn bemanning gaat hij op weg naar een onbewoonde eiland en een kist vol klatergoud. Tijdens de zeereis zingt de fiedelaar onvermoeibaar door en zingt op rijm over een beest met sterke kaken dat graag piraten eet, terwijl hij de schat bewaakt. De bemanning wordt steeds angstiger, maar de kapitein zich geen enkele zorgen. Hij is immers de schrik van elke zee! Maar of dat vertrouwen terecht is?

 

Johnny Duddle is een meester in het combineren van humor en spanning. Zijn tekeningen zijn enorm grappig en boordevol hilarische details, maar hij weet ook als geen ander een mysterieuze sfeer te creëren in zijn illustraties.  "Het piratenmaal" was het debuut van schrijver en illustrator Jonny Duddle, die overigens ook de geestelijk vader is van de Gigantosaurus . Als jong kind trok hij er al graag op uit op zijn fiets om nieuwe werelden te ontdekken en later zou hij zelfs op een heus piratenschip hebben gewerkt! Geen wonder dus, dat zijn eerste prentenboek over piraten gaat. Mocht het boek je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen, want de eerste Nederlandstalige uitgave stamt al ui 2012. Het boek was een enorm succes en kocht volledig uit. Gelukkig heeft uitgeverij De Fontein het nu opnieuw uitgegeven. 

 

De gruwelgevangenis

Als je een boek als titel "De gruwelgevangenis - het geheim van de onmogelijke ontsnapping" meegeeft, dan zet je natuurlijk wel meteen de toon voor een spannend boek. Op de allereerste pagina vertellen schrijver Rik Peters en illustrator Frederico van Lunter dat de Gruwelgevangenis een plek is vol harige insecten, pratende doodshoofden en vervloekte schilderijen. Niet echt een plek dus voor een kind om op te groeien, maar Sanderijn is een echt gevangeniskind. Zijn vader Douglas is bewaker in de Gruwelgevangenis en zijn moeder Bertina kamermeisje. Wanneer Douglas een zeer gedetailleerde kaart van de gevangenis vindt, weet hij zeker dat er iemand wil ontsnappen. Sanderijn begint een onderzoek, die hem langs alle vreemde gevangenen voert, zoals een goochelaar die mensen doormidden zaagt, een kunstenaar die vervloekte schilderijen maakt, een politiepoedel die altijd slaapt. een wiskundeleraar die zijn leerlingen kwelde met lastige lessen en mevrouw Linda, die haar cel vol heeft staan met boeken. Er is echter één probleem... Niemand wil de gevangenis uit! Iedereen heeft het er uiterst naar zijn zin en helemaal niemand wil ontsnappen. Is er dan misschien iemand die juist de gevangenis in wil?

De Gruwelgevangenis is gesitueerd in het denkbeeldige plaatsje Hellevorst, waar alle boeken van schrijver Rik Peters zich afspelen. In Hellevorst draait het altijd om griezelen én giechelen en mag elk bizar karakter volledig zichzelf zijn. Hoewel "De Gruwelgevangenis" een zelfstandig boek is, kunnen kinderen nog veel meer boeken lezen over de inwoners van Hellevorst, waar het altijd een beetje griezelig is, maar waar een lach zeker ook niet zal ontbreken. De Hellevorst serie is uitgegeven door uitgeverij Clavis en is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

 

Valentijn Kraan en meneer Dood

Schrijfster Jenni Spangler combineert in haar boeken graag de realiteit met het mysterieuze en voegt daar bovendien een schepje magie aan toe. Zo ook in het boek "Valentijn Kraai en meneer Dood". Het boek begint bij het einde. Valentijn mag eindelijk het vondelingenhuis verlaten waar hij zijn kinderjaren heeft doorgebracht. Nooit had Valentijn iets van zichzelf - niet eens zijn eigen naam, maar zijn beste vriendin Filomena was zijn steun en toeverlaat in het vondelingenhuis. Nu wacht hen beiden een nieuw begin als vakleerling. Valentijn is nieuwsgierig welk vak hij zal gaan leren. Tuinman? Of bakker wellicht? Door een foutje wordt Valentijn echter de leerling van meneer Dood...

 

Valentijn heeft het contract al getekend en er zit niks anders op voor hem dan meegaan met zijn nieuwe leermeester. Valentijn is er meteen getuigen van hoe meneer Dood een ziel gaat oogsten en gaat daarna met De Dood mee naar zijn nieuwe huis. Samen wonen ze in een koud en donker mausoleum, waar Valentijn van meneer Dood gelukkig wel een hond mag houden. Valentijn moet al snel aan de slag als leerling van meneer Dood en zelf zielen gaan oogsten. Wanneer Valentijn een lijstje krijgt met de namen van zijn toekomstige slachtoffers, blijkt de naam van Filomena erop te staan... Kan Valentijn tegen de dood vechten en Filomena's leven redden of is haar lot al bezegeld?

"Valentijn Kraan en Meneerr Dood" is verschenen bij uitgeverij De Fontein. Het boek telt ruim 300 pagina's, maar leest gemakkelijk weg door de vlotte en humoristische schrijfstijl van Spangler. Hierdoor blijft het boek ook luchtig van aard, ondanks het ietwat zware onderwerp. Het boek zal zeker in de smaak vallen bij bovenbouwleerlingen die kunnen genieten van een spannend verhaal, dat hier en daar is overgoten met een vleugje magie en feitenkennis over de dood. De ietwat mysterieuze, maar kleurrijke kaft met de glimmende titel, zal veel kinderen aanspreken en overreden dit boek te willen lezen. Bovendien zijn diverse bladzijden voorzien van aantrekkelijke zwart-wit illustraties.

 

Wil je meer informatie over één van deze boeken?