Prentenboeken over Halloween

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 11:32

Halloween is een feestdag die steeds meer en meer gevierd wordt in Nederland en België. Aangezien ik eind oktober jarig ben, vind ik het leuk om mijn verjaardag met de kinderen in de klas te vieren met een Halloweenfeest. De kinderen mogen dan verkleed komen en de werkjes pas ik op die dag aan, aan het thema Halloween. En natuurlijk lees ik die dag ook een leuk prentenboek voor. Er zijn inmiddels een aantal boeken verschenen die goed passen bij het thema Halloween. In dit blog zal ik er drie bespreken.

Het prentenboek “Luuk en Lotje Het is Halloween!” van Ruth Wielockx (Clavis) is een leuk boek om het Halloweenfeest te introduceren in de kleuterklas. Er is inmiddels een ruime serie boeken verschenen over de avonturen van de tweeling. Zo is er een prentenboek over elke feestdag, maar ook over de seizoenen. Luuk en Lotje kwamen dan ook geregeld langs bij mij in de kleutergroep. In het prentenboek “Het is Halloween!” gaan Luuk en Lotje zich verkleden, om samen met papa op griezeltocht te gaan. Luuk verkleedt zich als een spook en Lotje als heks. Het verhaal is niet moeilijk, de boeken zijn dan ook geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar het verhaal biedt een mooie opening om met de kinderen in gesprek te gaan over hun eigen ervaringen met Halloween.

 

 

Heksen, vleermuizen, pompoenen en spoken, zijn onlosmakelijk verbonden met Halloween. Een boek dat niet specifiek over Halloween gaat, maar wel over een klein heksje, is het boek “Nina naar de Heksenschool” van Guy Daniëls en Nick Claes. Het boek is verschenen bij Boekstappers, de uitgeverij die Guy Daniëls heeft opgericht.

Heks Nina mag voor het eerst naar school toe en daar is ze erg opgewonden over. Ze heeft namelijk één grote wens en dat is leren om haar eigen wenspoeder te maken. Voor het zover is, moet Nina echter eerst de weg door het bos vinden naar de heksenschool van Meester Stan. Het boek is prachtig vormgegeven met tekeningen van Nick Claes en het verhaal van Guy Daniëls, biedt volop mogelijkheden om de kinderen actief te betrekken bij het voorlezen. Zo leren de heksenkinderen van meester Stan diverse toverspreuken op rijm en moeten ze natuurlijk ook aan de slag met hun toverstokzwaaikunsten, die uitgebreid beschreven staan in de tekst. Maar je kunt ook aan de slag gaan met een paddenstoelendans, een rebus, de heksengroet of bezemtikkertje.

 

 

Guy Daniëls is een bekende Belgische jeugdauteur, die al diverse boeken op zijn naam heeft staan. Met zijn eigen uitgeverij Boekstappers gaat hij echter letterlijk een stapje verder. Daniëls brengt bij zijn prentenboeken ook familie wandel- en fietstochten uit, waardoor het lezen van een boek, verbonden wordt aan een actieve activiteit buiten. De eerste wandeling bij het boek “Nina naar de Heksenschool” is uitgezet in het bos bij het Belgische As. Tijdens de wandeling kom je langs grote borden met herkenbare afbeeldingen en opdrachten uit het boek. Voor meer informatie over de wandelingen of het aanvragen van een wandeling, kun je terecht op Boekstappers.

Voor kinderen vanaf 7 jaar zijn de prentenboeken over het zombiemeisje Mortina van Barbara Cantini (Clavis) een aanrader. Mortina heeft een lijkbleke huid, uitpuilende ogen en kan lichaamsdelen losmaken. Een beetje eng is dat wel, maar vooral ook erg grappig. In het boek “Mortina Een Verhaal om je Dood te Lachen” leren we Mortina kennen. Ze woont samen met haar tante Ter Ziele en haar albinowindhond Rouw in de Vervallen Villa. Mortina mag van haar tante niet met andere kinderen spelen, waardoor ze behoorlijk eenzaam is. Wanneer Mortina hoort dat de kinderen in het dorp zich verkleden voor het Halloweenfeest, krijgt ze echter een briljant idee. Als ze net doet alsof ze zich verkleed heeft voor Halloween, kan ze onopvallend met de kinderen uit het dorp meedoen aan het feest.

 

 

Mortina ontsnapt aan de aandacht van haar tante en leert al snel een paar kinderen uit het dorp kennen. Wanneer de kinderen hun akeligste gezichten laten zien, laat Mortina zich meeslepen en trekt ze haar hoofd van haar romp. In eerste instantie schrikken de kinderen, maar al snel vinden Mortina’s kunstje echt heel cool. De kinderen sluiten het pact van en griezelbende en beloven Mortina’s geheim te bewaren. Dit boek vormt dan ook een mooie basis om met de kinderen een gesprek te voeren over vriendschap, anders zijn en elkaar accepteren.