Sjoerd en de Stapelstad

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 12:01

Voor ik de PABO ben gaan doen en juf werd, heb ik eerst een jaar bouwkunde gestudeerd, want ik wilde eigenlijk architect worden, net als Sjoerd, de hoofdrolspeler in het boek "Sjoerd en de Stapelstad" (Counter Collective) van Barry Menger en Mats Ganzeman. Dit prentenboek is dan ook een aanrader om te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2022, met als thema 'Worden wat je wilt'. Sjoerd woont in een stad vol groene huisjes en er staan zoveel huisjes, dat er eigenlijk geen plek is voor de kinderen om lekker te spelen. Sjoerd wil natuurlijk vrijuit kunnen spelen met zijn trapauto, zonder overal tegenaan te botsen en verzint een stapelgek plan: wat als hij nu eens alle huisjes op elkaar gaat stapelen? Zijn vriendjes De Bouwers willen Sjoerd wel helpen. Natuurlijk gebeurt er een grote ramp, maar Sjoerd is een echte doorzetter, houdt vol en geeft nooit op. Want van proberen kun je leren. Doorzetten en nooit opgeven, is dan ook meteen het belangrijkste thema van dit prentenboek.

 

"Sjoerd en de Stapelstad" is het debuut van Barry Menger als kinderboekenschrijver. Hij werkt als Creative Director en mede-eigenaar van het Zaanse branding- en designbureau Counter Creatives. De illustraties zijn van Mats Ganzeman, die als stagiair werkte op dit bureau. Barry Menger woonde jarenlang zelf in één van de groene huisjes, die kenmerkend zijn voor de Zaanstreek. Barry liet zich voor het verhaal inspireren door het Inntel Hotels Amsterdam Zaandam, Voor het gevelontwerp van dit hotel werden zo'n 70 Zaanse huisjes in vier kleuren Zaans groen op elkaar gestapeld. Het ontwerp voor dit hotel werd gemaakt door de Nederlandse architect Sjoerd Soeters, Dat de hoofdpersoon Sjoerd heet, is dan ook niet toevallig.

"Sjoerd en de Stapelstad" draait om doorzetten, volhouden en nooit opgeven, waarbij ook het belang van samenwerken en vriendschap duidelijk naar vorenkomt in het verhaal. Het boek sluit echter met de pittoreske Zaanse huisjes. ook perfect aan bij het thema Nederland en natuurlijk bij het thema de bouwplaats. Het boek kan dus op vele manieren ingezet worden in de (kleuter)klas. "Sjoerd en de Stapelstad" is bovendien meer dan alleen een prentenboek. Het is ook een zoekboek! Wanneer het boek uit is, krijg je de opdracht om op alle pagina's vijf voorwerpen te zoeken, waardoor kinderen leren kritisch naar de grappige illustraties te kijken. Op de website van Stapelstad zijn er overigens diverse activiteiten te vinden rond dit prentenboek, zoals een stapellied en leuke kleurplaten. Ook ik mocht met dit prentenboek aan de slag. Voor de activiteiten die ik maakte, klik je hier.