Sindbad de Zeeman

Gepubliceerd op 17 april 2022 om 10:21

De wereldberoemde Sprookjes van Duizend-en-één-nacht zijn een verzameling klassieke verhalen uit het Midden Oosten. De bekendste verhalen zijn Aladin en de Wonderlamp, Ali Baba en de Veertig Rovers en Sindbad de Zeeman. Het verhaal van Sindbad de Zeeman speelt zich of rond het jaar 800 en begint wanneer Sidi die Sjouwer zijn armzalige bestaan in de stad Bagdad verzucht. Sindbad de Zeeman hoort dit aan en vertelt de man:

 

Ik ben niet mijn hele leven rijk geweest. Ik was het, ik verloor daarna bijna alles wat ik had, en heb behoorlijk wat ontberingen en verschikkingen moeten doorstaan om mijn rijkdom terug te krijgen. Alle narigheid en ellende die ik heb moeten verduren, dat wil je niet weten.

 

In het verhaal dat volgt, vertelt Sindbad over zijn zeven reisverhalen, waarin hij over woeste zeeën voer, op onheilspellende plekken terechtkwam en te maken kreeg met schipbreuk, zeemonsters, reuzenslangen, cyclopen en een vogel zo groot als een kasteel. Het verhaal van Sindbad de Zeeman is nu opnieuw hertaalt door Tiny Fisscher en verschenen bij uitgeverij Volt, Tiny Fisscher hertaalde eerder de beroemde klassiekers De Kleine Prins, Oliver Twist en Reis om de wereld in 80 dagen (alle drie deze werken zijn verschenen bij uitgeverij Volt). Door de moderne hertalingen, kan ook de huidige generatie kinderen, kennismaken met deze wereldberoemde klassieke werken.

 

Sindbad de Zeeman is een raamvertelling, waarin in elk hoofdstuk, Sindbad vertelt over één van de zeven reizen die hij maakte. De verhalen komen tot leven door de schitterende en betoverende illustraties in dit boek. Heel bijzonder is het feit dat elke reis van Sindbad, is geïllustreerd door een andere illustrator. Aan dit boek werkten mee: Linda Faas, Sophie Pluim, Pyhai, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Daan Remmerts de Vries en Thé Tjong-Khing.

 

 

Een belangrijk kenmerk van klassieke werken, is het feit dat de verhalen ook in het heden nog altijd relevant zijn. Niet veel mensen weten waarschijnlijk dat de Efteling-attractie De Vogel Rok gebaseerd is op Sindbad de Zeeman, Tijdens zijn tweede reis komt Sindbad terecht op een eiland, waar hij oog in oog komt te staan met het ei van Rokh: een gigantische vogel met metersbrede vleugels, die nestelt op het eiland en haar jongen voedt met olifanten. In het vijfde verhaal komt Sidbad opnieuw op het eiland terecht en zijn bemanning ontdekt het ei, waarna ze het kuiken slachten. Rokh neemt wraak door de boot van Sindbad met stenen te bekogelen.

Voor kinderen is het heel leerzaam om kennis te maken met klassieke werken, zoals Sindbad de Zeeman. Door klassieke werken, wordt hun wereldbeeld vergroot. Ze leren over andere levensvisies, andere culturen en tijden en leren naar de wereld te kijken vanuit een ander perspectief. Kinderen ontwikkelen hierdoor hun eigen cultureel bewustzijn: door verhalen te lezen uit andere tijden en culturen, leren ze kritisch te kijken naar hun eigen waarden en normen in het heden. Het moraal van Sindbad de Zeeman is nog altijd actueel: oordeel niet over anderen.

 

 

Uitgeverij Volt heeft met Sindbad de Zeeman een schitterend boek op de markt gebracht. Het boek is een hardcover uitgave, met een gouden titel, telt 104 pagina's en prachtige fullcolour  illustraties. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.