Erfgoededucatie met Fien en Teun

Gepubliceerd op 5 mei 2022 om 12:49

Fien en Teun zijn bekende karakters uit de stal van Van Hoorne Entertainment. Fien is een meisje van van 6 jaar en haar broertje Teun is 4 jaar. Samen wonen op een boerderij in het dorpje Molenwaard, samen met Sebastiaan het varken, Rosa de koe, Stip de pony en natuurlijk Pim de hond. Fien is dol op haar dieren en kan al goed voor ze zorgen. Ze vertelt haar broertje graag hoe het moet en probeert hem ook te leren hoe hij voor de plantjes in de moestuin moet zorgen. Het klinkt misschien wat saai, maar Fien en Teun beleven samen allerlei leerzame, grappige, herkenbare, maar vooral ook oer-Hollandse avonturen op en rond hun boerderij.

De boerderij van Fien en Teun is middels Avonturenboerderij Molenwaard tot leven gekomen en kinderen kunnen hier hun helden ontmoeten en ervaren hoe het is om op een boerderij te leven.

Inmiddels is er een ruime collectie boeken over het tweetal verschenen, waar je ook als leerkracht dankbaar gebruik van kunt maken, omdat Fien en Teun het Nederlandse erfgoed behapbaar maken voor jonge kinderen.

 

Binnen het basisonderwijs moet er aandacht gegeven worden aan erfgoed educatie. Erfgoed is een verzamelnaam voor de sporen uit het verleden, op het gebied van geschiedenis en cultuur, die we willen bewaren en willen doorgeven aan de volgende generatie. Dit kan materieel erfgoed zijn, zoals archeologische vondsten of gebouwen, of immaterieel erfgoed, zoals verhalen, tradities, ambachten en rituelen. Erfgoed educatie gaat uit van het ervaren en beleven van sporen uit het verleden, waarbij de betekenis van het erfgoed in het verleden, heden en de toekomst, centraal staat. Erfgoed geeft identiteit.

In het boek "Hollandse Avonturen" staan negen korte verhalen, met typisch Hollandse onderwerpen, zoals het  leren fietsen zonder zijwieltjes, vliegeren en schaatsen. Ook vieren Fien en Teun Koningsdag, planten ze met mama tulpenbollen in hun moestuin, leren ze alles over kaas en wordt oudjaar gevierd met oliebollen en een sjoelbak. Herkenbare onderwerpen, maar erfgoededucatie begint ook dichtbij de kinderen zelf: het vieren van feesten, het proeven van typische Hollandse producten en het besef dat leren fietsen niet overal vanzelfsprekend is. Fien en Teun maken in dit boek ook kennis met oude ambachten. Wanneer Fien haar klomp breekt tijdens het hinkelen, neemt mama de kinderen mee naar de klompenmaker in het dorp, die vertelt hoe hij uit twee grote stukken hout, nieuwe klompen kan maken. Ook de molenaar vertelt Fien en Teun over zijn werk en hoe de molen ervoor zorgt dat Fien en Teun droge voeten houden in de polder.

 

In de geschiedenis van ons land, spelen molens natuurlijk een belangrijke rol bij de inpoldering en de strijd tegen het water. De 19 molens van Kinderdijk vormen een beschermd dorpsgezicht en staan de op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het boek "Fien en Teun en de Mooie Molens van Kinderdijk" gaan Fien en Teun een kijkje nemen bij de molens en leren ze alles over sneeuw, water en de Hollandse polder. Het boek is tot stand gekomen door de samenwerking van Avonturenboerderij Molenwaard en Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

 

Vele toeristen komen jaarlijks naar Nederland om een bezoek te brengen aan Kinderdijk en om zich te vergapen aan de bloemenpracht in de Keukenhof. Recent verscheen in samenwerking met de Keukenhof, het nieuwste boek over de belevenissen van Fien en Teun. In "Fien en Teun op Tulpenavontuur" brengen zij een bezoek aan de Keukenhof, waar dagelijks veertig tuinmannen ervoor zorgen dat de tulpen, hyacinten en narcissen er prachtig bijstaan voor de bezoekers. "Fien en Teun op Tulpenavontuur" is zeker een leuk boek om voor te lezen, wanneer je werkt rond het thema groeien en bloeien. Vergeet alleen niet dat ervaren en beleven begint bij het prikkelen van de zintuigen, dus laat kinderen tulpenbollen zien, voelen en ruiken.

 

Molens, tulpen, Koningsdag, schaatsen en kaas eten, Hollandser kan het bijna niet. Via Fien en Teun wil Van Hoorne Entertainment dan ook bijdragen aan de educatie van jonge kinderen over het Hollandse landleven, het verzorgen van dieren, de natuur, de herkomst van ons voedsel en niet te vergeten ons materieel en immaterieel erfgoed. Wil je als leerkracht werken rond het thema Holland, dan raad ik aan gebruik te maken van deze leuke boeken over Fien en Teun. De verhalen zijn geschreven René Noorderveen en de vrolijke illustraties zijn gemaakt voor Anet van de Vorst. Alle boeken zijn verschenen bij uitgeverij Witte Leeuw. En wanneer het binnen de mogelijkheden ligt, is een bezoekje aan de Avonturenboerderij in Molenwaard natuurlijk een fantastische ervaring voor de kinderen. Maar er zijn vele mogelijkheden om kinderen het Hollandse erfgoed te laten ervaren en bleven, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan de plaatselijke molen of heemkring, een museumkoffer te huren of een gastdocent te vragen.