Stoere verhalen over kunst

Gepubliceerd op 10 juni 2022 om 11:29

Wist jij dat er een wc-pot als kunst in een museum staat? En dat Picasso een tijdje zo arm was dat hij een bed moest delen met een vriend? Dat niemand precies weet wie nou die Banksy is die al die beroemde graffiti’s maakt?

 

Bij Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. verscheen het boek "Stoere Verhalen over Kunst" van Manon Berns, met illustraties van Roxane Paalman. De cover van het boek alleen al, is een lust voor het oog. Herkende beelden uit de kunsten, zijn in een moderne doodle-achtigestijl weergegeven.

Wanneer ik mensen vertel dat ik me naast mijn werk als leerkracht, vooral bezighoud met het organiseren van kunst- en cultuurorganisatie op school, krijg ik soms verbaasde blikken. Kunst is toch saai? Waarom zou ik kinderen daarmee willen vervelen? Het boek opent met een graphic van Roxane Paalman, waarin zij antwoord geeft op de vraag: Waar is kunst goed voor? Het daagt je uit, geeft enorm veel plezier en energie, prikkelt je fantasie, inspireert en zorgt voor nieuwe hersenverbindingen. En dat gunnen we toch elk kind?

 

Kunst- en cultuureducatie leveren een belangrijke bijdragen aan de persoonsvorming van kinderen. Leerlingen verwerven kennis, houdingen en vaardigheden door middel van verbeelden, beleven en reflecteren. Hierdoor kunnen de kinderen zich ontwikkelen tot cultuurzelfbewuste burgers.

 

Het kijken naar kunst is een kunst op zich. In een museum kijken mensen maar 28 seconden naar een kunstwerk, terwijl er op kunstwerken enorm veel te zien is. Met 'Stoere Verhalen voer Kunst' willen Manon Berns en Roxane Paalman kinderen dan ook uitdagen om langer naar een kunstwerk te kijken en zo nieuwe dingen te ontdekken. Want kunst is absoluut niet saai.

 

In het boek worden zestien bekende, maar totaal verschillende kunstwerken getoond. De kunstwerken zijn een mix van klassiek en modern, waaronder beelden, schilderijen, installaties, graffiti en toegepaste kunst. Van De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, tot aan de Fontein van Marcel Duchamp en Meisje met Ballon van Banksy. Bij elk kunstwerk staan enkele inspirerende kijkvragen, gevolgd door een fantasieverhaal, dat wel iets zegt over het kunstwerk of de kunstenaar, waarna in vier korte maar duidelijke alinea's enkele interessante weetjes worden verteld. Tot slot eindigt elk hoofdstuk met een idee om zelf creatief aan de slag te gaan met een schrijf-, knutsel-, vlog-, of kijk-opdracht. 'Stoere Verhalen over Kunst' is een overzichtelijk boek, dat de wereld van de kunsten inzichtelijk en begrijpelijk maakt voor de jongste generatie. Want kunst is cool!

Roxane Paalman is illustrator en grafisch vormgever. Zij studeerde  aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en werkte na haar studie in de modewereld als fashion designer en printontwerper. Door haar voorliefde voor dessins en prints voor kinderen, heeft ze de overstap gemaakt naar het vormgeven en illustreren van kinderboeken.

 

Schrijfster Manon Berns studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Letterenfaculteit aan de Universiteit van Groningen. Ze werkte onder andere als assistent-conservator en galeriehouder. In het leven van Manon Berns neemt kunst dan ook een belangrijke plaats in. Omdat ze zich verbaasde over het feit dat veel kinderen kunst maar saai vonden, schreef zij haar debuut "Het Picasso Mysterie", over de geheime club van nieuwsgierige onderzoekers Storm, Jimi, Lara en Juul, die samen de Blockbusters vormen. Inmiddels zijn er vijf delen verschenen in deze spannende serie voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

 

Meer lezen?