Nog meer Gi-Ga-Groene boeken

Gepubliceerd op 11 augustus 2022 om 17:18

In aanloop van de Kinderboekenweek 2022 met als thema Gi-Ga-Groen, komen er behoorlijk wat boeken op de markt over het onderwerp natuur in de breedste zin van het woord. Graag laat ik jullie kennismaken met vier bijzondere boeken over de natuur, die alle vier verschenen zijn bij Uitgeverij Lemniscaat.

 

Wanneer je met jonge kinderen over de natuur wilt praten, is de eerste vraag die opkomt: Wat is natuur eigenlijk? Bioloog, natuurillustrator, -schrijver & kunstenaar Kim Merel is een veelzijdige vrouw. In het boek "Dit is... Natuur!" probeert ze antwoord te geven op de vraag wat natuur nu eigenlijk is en dit begrijpelijk uit te leggen aan jonge kinderen. Want hoe kunnen we onze kinderen nou enthousiast voor iets maken waarvan we niet eens kunnen vertellen wat het is?

Het boek is al even veelzijdig als Merel zelf, want het is zowel een prentenboek, als een informatieboek. Een boek in een boek dus. Het boek begint als een prentenboek. Een kind neemt de lezer mee in de natuur, om vervolgens in allerlei boeken over de natuur te duiken. Diverse onderwerpen komen voorbij, zoals de aarde met de zee en het land, de verschillende klimaten, soorten dieren, planten, de seizoenen en natuurlijk ook de mens. De natuur is zoveel, dat er eigenlijk maar één conclusie mogelijk is: de natuur is een wonder en dat wonder moet je beleven

 

 

De natuur beleven met een groep kinderen valt niet altijd mee Gelukkig zijn kriebelbeestjes altijd overal te vinden. In de kleutergroep vond ik kriebelbeestjes altijd een erg leuk thema om uit te werken. Kinderen zijn vaak gefascineerd door kleine diertjes en door de verscheidenheid van deze groep dieren, kun je eigenlijk een heel breed thema opzetten. Maar wat weten we eigenlijk over kriebelbeestjes? Als ik het boek "Alles wat je weet over kriebelbeestjes is fout!" moet geloven, niet veel. Want bijen blijken niet te sterven na een steek, we eten gelukkig geen spinnen in onze slaap en vlinders komen helemaal niet uit een cocon...

 

Zoöloog Nick Crumpton behandelt in dit boek 28 stellingen over kriebelbeestjes, die alle 28 fout blijken te zijn. In duidelijke teksten, die geschikt zijn voor kinderen vanaf een jaar of negen, vertelt Crumpton de waarheid over kriebelbeestjes in een boek vol krankzinnige kriebelbeestjesfeiten. Het boek hoef je dan ook niet van voor naar achteren te lezen. De kinderen kunnen heerlijk wegdromen bij de verschillende onderwerpen die voorbij komen, maar als leerkracht kun je ook snel de waarheid opzoeken, wanneer er vragen gesteld worden in de klas. Het boek heeft een duidelijke inhoudsopgave, een register en een verklarende woordenlijst. En natuurlijk kun je de waarheid vast ook vinden op internet, maar in het kader van het aanwakkeren van leesplezier, geef ik toch vaak de voorkeur aan een boek,

En met dit boek, heeft Uitgeverij Lemniscaat wederom een interessant en prachtig uitgevoerd exemplaar afgeleverd, voorzien van fraaie illustraties van Gavin Scott.

 

 

Dieren blijven altijd een aantrekkingskracht houden op kinderen. Maar wanneer de kinderen in je groep ondertussen weten dat een giraffe een lange nek en een gevlekte vacht heeft en een olifant een slurf, dan kun je het wellicht eens over een andere boeg gooien en het dierenrijk verkennen aan de hand van het skelet van deze dieren.

"Het Bizarre Botten Boek" is een fascinerend boek, waarin 17 dieren en de mens worden voorgesteld aan de hand van hun skelet. Zo leren we dat een giraffe ondanks zijn lange nek evenveel nekwervels heeft als een mens, wat het grootste bot op aarde is, maar ook van wie het kleinste skelet was dat ooit is gevonden en hoe vogels met botten eigenlijk kunnen vliegen. Het boek is geschreven en geïllustreerd door Anna Claybourne en  voorzien van een inhoudsopgave, register en verklarende woordenlijst. De teksten in het boek staan vol interessante weetjes. Want wist je bijvoorbeeld dat de schedel van een olifant een groot gat heeft voor de slurf, waardoor mensen die olifantenschedels vonden, onterecht dachten dat er eenogige cyclopen bestonden? In dit boek is gekozen voor een verfrissende invalshoek, om het dierenrijk nader te onderzoeken en te leren kennen.

 

 

In het  boek "Van Stormgod  tot Dondervogel - Verhalen en natuurgeheimen" komen natuur, cultuur en literatuur op een bijzondere wijze bij elkaar, waardoor dit boek wat mij betreft één van de mooiste boeken is die ik ben tegengekomen in aanloop naar de Kinderboekenweek.

Schrijfster Claire Cock-Starkey verzamelde een schatkamer van bijgeloof, oude wijsheid en betoverende volksverhalen, die ervoor zorgt dat je de natuur om je heen met nieuwe ogen gaat bekijken. Het boek is opgebouwd rond zes thema's elk thema wordt geïntroduceerd met een verhaal van ergens over de wereld. Het Keltische sprookje 'De Vogelkoning' introduceert bijvoorbeeld het thema vogels, terwijl de Griekse mythe 'Wie de Wolken heeft Verzonnen', het thema Weetjes Over het Weer opent. Na elk verhaal volgen een aantal bladzijden met wetenswaardigheden, die stuk voor stuk prachtig geïllustreerd zijn door Aitch, in een kleurrijke, folkloristische stijl, waarin dieper wordt ingegaan op de verschillende manieren waarop men over de wereld, naar de natuur kijkt. Geloof en bijgeloof zijn onmiskenbaar verbonden met de natuur in al haar verschijningsvormen. Wist je bijvoorbeeld dat Duitsers zich gelukkig prijzen als zij een wezel op het dak zien zitten? En dat men in Japan de chrysant ziet als symbool van levenskracht? "Van Stormgod tot Dondervogel" is niet alleen een bijzonder mooi uitgevoerd boek, maar ook een bijzondere verzameling aan verhalen, kennis en bijna verloren wijsheden.

 

 

Meer lezen? Klik op de roze knop om naar Uitgeverij Lemniscaat te gaan.