Het giraffenseizoen

Gepubliceerd op 7 februari 2023 om 08:39

"Het giraffenseizoen" het is het eerste deel van een schitterende nieuwe serie prentenboeken "Red de wereld" van uitgeverij Lemniscaat. Zoöloog en schrijfster Nicola Davies zal ik elk deel het verhaal van een andere diersoort in deze tijd van klimaatverandering vertellen, telkens bijgestaan door plaatselijke deskundigen en een wisselende illustrator.

In het eerste deel van deze serie vertelt Davies samen met illustrator Emily Sutton en natuuractivist Kisilu Musya het verhaal van de Afrikaanse giraffen. De majestueuze dieren maakten ooit deel uit van het dagelijks leven van de bevolking en kwamen jaarlijks met het regenseizoen, tot ze na een jaar van grote droogte, niet meer terugkwamen.

Het verhaal is geïnspireerd op de ervaringen van Musya zelf, die in de afgelopen 20 jaar de wereld om hem heen zag veranderen. Waar de boer ooit werd omringd door natuurlijke waterbronnen en wilde dieren, is het voor hem nu moeilijk om uit te leggen hoe de wereld er vroeger uit zag. De invloed klimaatverandering op de natuur is groot.

 

Klimaatverandering is een heftig onderwerp, maar wel een onderwerp waar ook jonge kinderen mee bezig zijn en wellicht meer dan we beseffen. Toen ik laatst in mijn eigen groep vroeg over welke onderwerpen de kinderen graag boeken wilden lezen, werd er voornamelijk gevraagd naar boeken over klimaatverandering, plastic soep en weetjesboeken over dieren. "Het giraffenseizoen" is daarom zeker een aansprekend boek voor jonge lezers, maar is ook een mooi prentenboek om voor te lezen aan jongere kinderen. "Het giraffenseizoen" is allerminst een somber boek. Het is het verhaal van hoop, want een mooiere wereld mét giraffen, is mogelijk.

 

 

Wanneer het regenseizoen begint, verschijnen de giraffen plotseling tussen de acaciabomen en helpen ze mee de zaden en het stuifmeel te verspreiden, waardoor er nieuwe bomen groeien, die zorgen voor schaduw en de aarde afkoelen. Hoewel veel mensen de giraffen als een zegen zagen. waren er ook mensen die op ze jaagden, de bomen kapten voor brandhout en op veel plekken moest de natuur plaats maken voor bebouwing en wegen. Door het ingrijpen van de mens in de natuur, ontstonden er grote droogte, veranderde het land in stof en verdwenen de giraffen bijna overal. En zelfs toen de regens kwamen, bleven de giraffen weg. In zeven Afrikaanse landen, zijn de giraffen uitgestorven, maar in Niger wist men het tij te keren. De mensen stopten met de jacht op giraffen en beschermden de bomen en de natuur. Door de natuurlijke leefomgeving van de giraffen te beschermen, groeiden hun aantal dusdanig, dat ze de gewassen van de boeren opaten. Nu het aantal giraffen groeide, konden groepen verplaatst en uitgezet worden in gebieden waar zij eerder uitgestorven waren.

 

Het verhaal van "Het Giraffenseizoen" vertelt op duidelijke en begrijpelijke wijze wat de invloed van de mens op klimaatverandering is, maar vertelt ook het verhaal van hoop. Van de West-Afrikaanse giraffe, die de hoofdrol speelt in dit boek, waren ooit namelijk nog maar 49 exemplaren over, maar door de natuur te beschermen, groeide hun aantal aan tot 600 en kon er een nieuwe kudde gesticht worden in het Gadadedji-biosfeerreservaat. Deze en andere achtergrond informatie is achterin het boek opgenomen op twee informatiepagina's.

De illustraties in het boek zijn van de hand van Emily Sutton. Haar kleurrijke prenten van het Afrikaanse landschap, zijn werkelijk prachtig om te zien en zitten boordevol details. De giraffen spatten met hun vriendelijke ogen kopjes van de bladzijden af en zullen iedereen ervan kunnen overtuigen, dat de natuur het waard is om beschermd te worden.

"Het giraffenseizoen" is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en is vertaald door boswachter Steven Blaas, die zich ooit vrijwillig bij diverse uitgeverijen meldde als corrector van kinderboeken over de natuur, omdat hij zich ergerde aan de grote hoeveelheid foutieve informatie die hij in veel boeken tegenkwam.