Nieuwe boeken voor jonge onderzoekers

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 15:44

Jonge kinderen ontdekken de wereld om zich heen middels spel, maar zodra zij ouder worden en leren lezen, ligt er als het ware een schat aan informatie op hen te wachten in de bibliotheek. Veel interessante onderwerpen laten zich immers niet makkelijk vangen in spel. Kinderen kunnen intens opgaan in een onderwerp als het heelal en je hebt je vast en zeker ook wel eens verbaasd over een leerling die zonder moeite de meest ingewikkelde namen van dinosaurussen opnoemde of je om de oren sloeg met vragen waarop je het antwoord schuldig moest blijven. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Die nieuwsgierigheid en verwondering over alles dat zij ontdekken, houdt kinderen betrokken bij een onderwerp en stimuleert hun leerprestaties. Nieuwsgierigheid is eigenlijk een vorm van  leergierigheid; vandaar dat zij de namen van de dino's wél kunnen onthouden. De kinderen van nu, zijn de onderzoekers van de toekomst en daarom moeten we hun natuurlijke nieuwsgierigheid stimuleren.

 

In het populaire weetjestijdschrift voor kinderen 'Zo zit dat' staat de rubriek binnenstebuitenbeesten van bioloog en illustrator Kim Merel. Twaalf binnenstebuitenbeesten zijn nu gebundeld in het boek "Het beesten-binnenste-buiten-boek" van Kim Merel. Merel maakt prachtige tekeningen van dieren, waarbij ze gedeeltelijk de buitenkant van het dier laat zien, maar ook gedeeltelijk de binnenkant, waardoor we een beeld krijgen van de organen en het bottenstelsel. De illustraties zijn fascinerend, maar de bijeengebrachte feitjes over de dieren doen hier niet voor onder, Wist je bijvoorbeeld dat een vogelbekdier een gifklier heeft of dat een olifant op zijn tenen loopt? Of dat een slak meer tanden heeft dan een haai? In het boek wordt een bonte verzameling dieren besproken: van de razendsnelle cheeta, tot de oeroude zeeschildpad en de breinloze zeester. 

 

 

Wie het interessant vindt om botten van dieren te bekijken, vindt het waarschijnlijk ook interessant om te lezen over wat dinosaurusbotten en fossielen ons kunnen vertellen over miljoenen jaren geleden. Wellicht heb jij in je klas wel een toekomstige bioloog of paleontoloog zitten! Je bent wellicht in de veronderstelling dat dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden volledig zijn uitgestorven, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Eén groep overleefde de massa-extinctie, namelijk de groep Aves. Aves is latijn voor 'vogels'. Jingmail OÇonnor, curator van reptielenfossielen in het Fiel Musuem of Natural History in Chicago, schreef het boek "Toen dinosaurussen de lucht ingingen" over de ongelooflijke evolutie van vogels. Het boek is geïllustreerd door Maria Brzozowska.

Eén van de belangrijkste fossielen dat ooit is gevonden, is wellicht het Archaeopteryx fossiel. Het fossiel toont de primitiefste vogel aller tijden en werd in 1861 opgegraven. Wetenschappers leren steeds meer over de evolutie, doordat missende puzzelstukje in de loop der tijd opgegraven worden. Daardoor leren we ook steeds meer over de dinosaurussen en over hoe de dieren er uitzagen. Waar men voorheen dacht dat de T-rex een schubbenhuid had, is men er tegenwoordig  van overtuigd dat de T-rex veren had. In dit boek kun je alles lezen over de machtige dinosaurussen van weleer, zich evolueerden tot de vogels die wij nu kennen. De eerste vogels hadden overigens geen snavel, maar wel tanden! 

 

 

De wereld van de dinosaurussen is fascinerend, maar wat te denken van het gigantische venster naar het heelal? Als wij naar de sterren kijken, kijken we naar dezelfde sterren als onze voorouders. Zij bedachten verhalen over de hemellichamen die ze zagen, in de hoop het mysterieuze heelal beter te begrijpen. NASA-deskundige Noelia González schreef het prachtige boek "Heelal", dan rijk geïllustreerd is door Sara Boccaccini Meadows. In het boek beschrijft Gonzáles de helden en heldinnen van heelal, zoals de maan en de zon,de planeten, maar ook de melkweg en een aantal bijzonder sterren. De bracht de verhalen van onze voorouders samen met wetenschappelijke feiten en vertaalde deze in begrijpelijke teksten voor kinderen (en leerkrachten).

Wist je bijvoorbeeld dat de helderste ster uit het sterrenbeeld Grote Beer de naam Alioth draagt en reizigers door de eeuwen heen hielp hun weg te vinden over de aarde? Een andere heldere en bekende ster die reizigers hielp te navigeren, is Polaris, ofwel de poolster. De ster maakt deel uit van het sterrenbeeld Kleine Beer. De ster staat dicht bij een punt recht boven de noordpool en is dan ook alleen op het noordelijk halfrond te zien. De Vikingen gebruikte de ster om te navigeren over de zee. Dit zijn slechts een paar van de feitjes die te vinden zijn in "Heelal", een boek waarin toekomstige astronomen en andere kinderen zich kunnen blijven verwonderen over al het moois dat de nachthemel ons biedt.

 

 

Verwondering is het begin van alle wijsheid, zou Socrates eens gezegd hebben. De biologen, paleontologen, astronomen en alle andere toekomstige onderzoekers, zitten nu misschien wel bij jou of bij mij in de klas, Laten we hun nieuwsgierigheid stimuleren en ons blijven verwonderen over al het moois dat de aarde en het heelal ons te bieden heeft. En natuurlijk zijn dit ook prachtige boeken voor alle kinderen die geen onderzoeker worden.

 

Deze drie boeken zijn verschenen bij Uitgeverij Lemniscaat. Bij de boeken zijn gratis lesbrieven te downloaden. Klik voor meer informatie op de link:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.