Bijzondere wonderen van de natuur

Gepubliceerd op 1 mei 2024 om 12:43

De enige zekerheid die je hebt in het leven, is de dood. De dood is echter voor veel mensen geen makkelijk onderwerp om over te praten. Zeker niet met kinderen. Toch hoort de dood bij het leven, maar wat is de dood eigenlijk? Is het alleen een afsluiting van een leven of is het een overgang naar een nieuw begin? Zoals de seizoenen elkaar opvolgen of een duizend jaar oude baobabboom uiteindelijk tot stof zal vergaan? Net als de mens, krijgen ook dieren te maken met de dood. Om te overleven is het soms een kwestie van eten of gegeten worden, maar er is veel meer te ontdekken rond het begrip de dood binnen het dierenrijk. Want wist je bijvoorbeeld dat de reeds uitgestorven dodo ontzettend vies smaakte, dat olifanten over hun overleden familieleden waken en dat sommige dieren een metamorfose ondergaan om te kunnen overleven? De natuur zit vol met wonderlijke verschijnselen en bijbehorende verhalen. In de Japanse folklore worden vuurvliegjes bijvoorbeeld gezien als de zielen van gesneuvelde krijgers, terwijl de Apache geloven dat een vos iets van het vuur van de vuurvliegjes afnam, waarna hij het vuur over het land kon verspreiden. Al deze - en nog veel meer - prachtige verhalen zijn samen gebracht in drie nieuwe boeken die zijn uitgekomen bij uitgeverij Lemniscaat.

 

Het dierendoodboek

Stern Nijland is een illustrator en prentenboekenmaker met een voorliefde voor de natuur. Haar prachtige, realistische illustraties spelen een belangrijke rol in "Het dierendoodboek", dat Nijland zowel illustreerde als schreef. Het boek is na een aantal prentenboeken, het eerste non-fictie boek van Nijland's hand. In het boek gaat zij in op alle facetten die te maken hebben met het begrip de dood binnen het dierenrijk. In het boek komen roofdieren, prooidieren en aaseters aan bod, maar ook de manier waarop dieren zichzelf verdedigen of zich opofferen voor de groep. Ook bedreigde dierensoorten, reeds uitgestorven dierensoorten en de manier waarop dieren omgaan met rouw en verlies, worden allemaal besproken in dit boek. Stern Nijland schuwt zelfs de meest afschuwelijke onderwerpen niet, zoals kannibalisme. Door het smelten van de noordelijke ijskap wordt het leefgebied van de ijsbeer steeds kleiner. Wetenschappers hebben geconstateerd dat het daardoor steeds vaker voorkomt dat een mannetjes ijsbeer zijn eigen jong opeet. Ook een hamster in haar kooi, eet wel eens haar eigen jongen op, terwijl er ook vegetarische piranha's bestaan. Wie had dat nu gedacht?

Ook de invloed van de mens op het dierenrijk komt uitgebreid aan bod in "Het dierendoodboek", want de mens speelt natuurlijk een belangrijke rol in het behoud van de aarde en haar diersoorten, maar ook in het bedreigen ervan. Hedendaags onderwerpen als intensieve visserij en plastic soep en de gevolgen hiervan, worden besproken. "Het dierendoodboek" is ingedeeld in duidelijke hoofdstukken en elke dubbele pagina betreft een nieuwe paragraaf. De tekst blokken en illustraties worden aangevuld met korte weetjes en beknopte informatie over de realistisch afgebeelde dieren. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar oud.

 

 

Elk einde is een nieuw begin

De dood speelt ook een belangrijke rol in het rijk geïllustreerde boek "Elk einde is een nieuw begin". In dit boek maken we kennis met 48 verhalen over de levenscycli van indrukwekkende natuurverschijnselen van dieren, planten en schimmels, maar ook van de aarde zelf en buitenaardse verschijnselen in de ruimte. De natuur is voortdurend in verandering en elk einde, markeert een nieuw begin. De schoonheid van het leven in al haar veranderende verschijningsvormen, van de eendagsvlieg tot aan een zwart gat, worden duidelijk uitgelegd in dit boek. Het boek is geschreven door Gabby Dawnay en prachtig geïllustreerd door Margaux Samson Abadie.

 

Het boek is ingedeeld in duidelijke delen. In het eerste deel worden de levenscycli behandeld van een aantal dieren. Zo komen voor kinderen de bekende dieren als de kikker, de kip en de honingbij voorbij, maar ook dieren als het zeepaardje en de groenlandse haai. Wanneer een vrouwtjeszeepaardje en een mannetjeszeepaardje elkaar het hof maken, legt het vrouwtjeszeepaardje tot wel 1500 eitjes in de broedbuidel van het mannetje. Na een aantal weken worden de honderden zeepaardjes geboren als een wolk van mini-zeepaardjes, waarvan een heel aantal ten prooi zal vallen aan roofdieren in de zee. Een aantal zeepaardjes zal echter de dans ontspringen en zullen opgroeien tot volwassen dieren en kunnen zo de eigen soort in stand houden.

 

In het tweede deel van het boek boek komen de levenscycli van planten, bomen en schimmels aan bod. Van de alom bekende eikenboom tot aan de oeroude baobabboom in Afrika en van de paardenbloem tot aan de lotusbloem. Maar niet alleen dieren en planten maken een levenscyclus door. Zoals de seizoenen elkaar opvolgen, zo verandert de aarde: soms snel, maar soms ook heel langzaam, zoals de continenten zich langzaam over de aarde schuiven onder invloed van de platentektoniek. In het derde deel van het boek komen allerlei natuurverschijnselen aan bod, zoals het ontstaan en uitdoven van valkanen, het plotseling opsteken van een tornado en het uitgroeien van een enkele sneeuwvlok tot een gletsjer en het uiteindelijk wegsmelten ervan. Ook in de ruimte maken sterren, kometen en zelfs zwarte gaten, een levenscyclus door, die besproken worden in het laatste deel van "Elk einde is een nieuw begin". Kortom een boek vol prachtige verhalen en illustraties, waar kinderen vanaf 9 jaar zich telkens opnieuw door kunnen laten verwonderen.

 

Licht - De bijzondere wonderen van bioluminescentie

Verwondering over de natuur en al haar bijzondere verschijningsvormen, speelt ook een belangrijke rol in het boek "Licht!" van Jennifer N.R. Smith, dat op een indrukwekkend groot formaat is uitgebracht. De titel van het boek verraadt al wat schimmels en vuurvliegjes met elkaar gemeen hebben: beiden kunnen licht geven. Al in het klassieke China, ruim 3000 jaar geleden, schreef een poëet over kleine lichtgevende diertjes. Opgegraven fossielen uit het Krijt, bewijzen zelfs dat glimwormen al bestonden in de tijd van de dinosauriërs. Sommige dieren, schimmels en bacteriën kunnen door chemische reacties licht geven. Dit bijzondere verschijnsel heet bioluminescentie en over dit wonder der natuur, gaat het boek "Licht!". Wist je bijvoorbeeld dat 76 procent van de dieren die in de diepzee wonen licht kunnen geven? Sommige dieren lokken hun prooi door licht te geven, terwijl andere dieren zichzelf juist verdedigen of camoufleren door middel van bioluminescentie. Deze en vele andere verrassende en wonderlijke feiten, worden besproken in dit al even wonderlijke boek.

 

Niet alleen in de diepzee, maar ook in grotten en bossen over heel de wereld, komt het fenomeen bioluminescentie voor. Zo verlichten kniptorlarven in het Amazonewoud termietenheuvels, zorgen larven van de rouwmug voor verlichtte grotten in Nieuw-Zeeland en kan onze eigen Noordzeekust zelfs oplichten door zeevonk. Hoe bioluminescentie precies werkt en zelfs kan worden toegepast binnen de wetenschap, wordt op heldere wijze uitgelegd in dit boek. Met "Licht!" maak de lezer een magische reis over de wereld, waarbij elke pagina opnieuw voor verwondering zal zorgen Niet alleen over de bijzondere feiten in dit boek, maar zeker ook door de prachtige illustraties van Jennifer N.R. Smith, die de illusie wekken zelf ook licht te geven.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Achterin het boek is een verklarende woordenlijst en register opgenomen.

 

Verder lezen over één van deze boeken?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.