Mona Lisa en de anderen

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 14:24

Een aantal jaar geleden heb ik het Louvre in Parijs bezocht. Eerst in een lange rij vol toeristen langs de Mona Lisa (wat is het klein!) en daarna heb ik nog enige uren rondgezworven door de vele zalen van het museum. Toen ik aan het eind van middag weer buiten kwam, had ik het idee dat ik van de totale collectie, nog nauwelijks iets gezien had. En dat klopt ook. De kunstcollectie van het Louvre is zo uitgebreid, dat je bijna een jaar lang 100 kunstwerken per dag kunt bekijken. Het Louvre is dan ook de grootste kunstgalerie ter wereld, die een aantal van de beroemdste kunstwerken ter wereld tentoonstelt. 

 

 

Het beroemdste werk is natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, maar ook de Venus van Milo, de Grote Sfinx van Tanis en werken van Rembrandt en Vermeer zijn in het Louvre te bewonderen. En wat te denken van het prachtige gebouw zelf? Dat is eigenlijk ook een kunstwerk op zich. In het recent verschenen boek "Mona Lisa en de anderen" vertellen 30 van de beroemdste werken uit het Louvre hun eigen verhaal. De verhalen zijn opgeschreven door schrijfster Alice Harman en geïllustreerd door Quentin Blake. Natuurlijk ontbreken grote foto's van de beroemde kunstwerken niet in dit prachtige boek, dat is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Mona Lisa vertelt over de keer dat zij zomaar van de muur van het Louvre werd gehaald en werd gestolen. Venus van Milo vertelt hoe zij ooit onder de grond is gevonden in een Oud-Griekse ruïne, waarna ze cadeau werd gedaan aan de Franse koning Lodewijk XVIII.

Het boek is aantrekkelijk vormgegeven met interessante, maar op luchtige en humoristische toon geschreven verhalen bij de kunstwerken. Leerlingen vanaf groep 6 met enige interesse in de kunsten, zullen dit boek zeker kunnen waarderen wanneer zij het ontdekken in de schoolbieb. En wat te denken van de leerlingen die nog niet hebben ontdekt dat zij zich interesseren in de kunsten, gewoonweg omdat zij nog nooit in de gelegenheid zijn gesteld om deze wereld te ontdekken? "Mona Lisa en de anderen" biedt hen een ware ontdekkingstocht door de misschien nog onbekende, maar reuze interessante wereld vol verhalen.

 

 

Achterin het boek geeft Mona Lisa zelf nog tien tips hoe je naar kunst kunt kijken. Deze tips zijn ook handig voor leerkrachten, die met hun leerlingen een schilderij of een andere kunstwerk willen bekijken. Het samen kijken naar een kunstwerk, ontwikkelt het receptief vermogen van de leerlingen en kan hen inspiratie geven voor een eigen creatieve uiting. Zelf ben ik een voorstander van het integreren van diverse vakken en het creëren van een rijke leeromgeving. Hoe fantastisch is het om bij een les over het oude Egypte, het kunstwerk te bekijken van de Grote Sfinx van Tanis en het verhaal erbij voor te lezen? Want wist je bijvoorbeeld dat farao's hun naam hakten in de borst en schouders van de Grote Sfinx van Tanis, zoals dat tegenwoordig gebeurt met graffiti? Hoe leuk is het om leerlingen vervolgens te laten kiezen uit een creatieve les rond de oude hiëroglyfen of juist de moderne graffiti. 

Naast de tips om naar kunst te kijken, is ook een duidelijke tijdlijn opgenomen met allerlei feiten uit de geschiedenis die van belang zijn om het het verhaal van het Louvre te begrijpen. Tot slot is ook een uitgebreide verklarende woordenlijst opgenomen, waarin alle moeilijke woorden die in de teksten voorkomen, duidelijk worden uitgelegd. "Mona Lisa en de anderen" is niet alleen een interessant boek voor leerlingen, maar zeker ook voor leerkrachten. Het boek vormt een bron aan informatie en biedt handvatten om te gebruiken in je lelessen. Mocht je moeite hebben om deze zelf te verzinnen, geen nood, want bij dit boek is een lesbrief gemaakt met tien leuke activiteiten die je gratis kunt downloaden.

 

Wil je meer weten over dit boek of de lesbrief downloaden? Klik dan op de link.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.