De wereld in de toekomst


Scrol naar beneden voor de materialen of klik op de link:


Boekentip:

 

In het DaVinci thema "de wereld in de toekomt" gaat het ook over het verleden: het ontstaan van de eerste steden in de middeleeuwen, maar ook over de eerste stoomtrein in Nederland: De Arend. Deze is nog altijd te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Bij uitgeverij Delubas verscheen in de serie Terublikken het prentenboek De Vuurdraak, geschreven door Anneriek van Heugten en geïllustreerd door Ivan en Ilia. In dit boek is Luuk erg opgewonden, want binnenkort rijdt de eerste trein van Nederland. Er doen allerlei griezelige verhalen de ronde over de trein. Sommige mensen noemen hem zelfs een vuurdraak!
Luuk zou dolgraag naar het station gaan, maar dat kan niet. Hij moet zijn vader helpen met de trekschuit. Dan ontmoet hij Stephanie. En die zorgt voor een geweldige verrassing…

In de serie Gouden Boekjes van uitgeverij Rubenstein verscheen Aap & Mol gaan met de trein, van Gitte Spee. Aap is stoer en durft alles. Mol blijft het liefst in zijn veilige hol, bij zijn boeken en kacheltje. Ze zijn beste vrienden. Samen kunnen ze de wereld aan. Op een dag wil Aap weg met de trein. En dan gaat Mol natuurlijk mee op avontuur. Ze kopen een kaartje, zitten in de wachtkamer en daar is de trein al. Ze bekijken de locomotief, maken een tochtje, eten een hapje, maar wat is dat schrikken: Mol is zijn koffertje kwijt. Wat nu? Aan het eind van dit leuke leesboekje voor jonge lezers, staan vier pagina's vol weetjes over de geschiedenis van de stoomtreinen.

 


Ridders en jonkvrouwen / de middeleeuwen: loco-kaarten


Red de prinses bordspel met rekenvragen thema Middeleeuwen


Staal spelling categorieënspel thema Middeleeuwen en een woordzoeker


Staal spelling thema middeleeuwen, verwerkt in een Kahoot quiz voor groep 4. Klik op de link om de quiz te spelen!


Welke getallen zijn verstopt op het 100-veld? Thema middeleeuwen


Jeroen Bosch: een creatieve les


PowerPoint presentatie:

Voor het thema 'De wereld in de toekomst' heb ik een aantal materialen uitgewerkt voor mijn eigen groep. In de PowerPoint presentatie zijn 2 leekrachtgebonden lessen opgenomen: de eerste gaat over het ontstaan van steden in de middeleeuwen en de tweede gaat over de eerste trein in Nederland, De Arend De uitleg bij de dia's staat in het document dat je via de knop kunt downloaden.

Uitleg Powerpoint Ontstaan Van Steden In De Middeleeuwen En De Arend 1
Word – 25,9 KB 145 downloads

Begrijpend lezen:


Leesteksten Hoe word je een ridder? en Dobbelsteenlezen met draakje