Tijdvak 8: De Arend

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 11:21

Wanneer je in de klas de uitvinding van de stoommachine behandeld, kun je eigenlijk niet voorbij aan de eerste Nederlandse stoomtrein: De Arend, die op 20 september 1839 voor het eerst reed tussen Amsterdam en Haarlem. De stoomlocomotief werd in 1839 gebouwd in Engeland en een replica uit 1938 is nog altijd te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Helaas is het is natuurlijk niet altijd mogelijk om met de klas De Arend te gaan bekijken. Gelukkig zijn er leuke boeken voor jonge kinderen verschenen om voor te lezen en zo een stukje geschiedenis tot leven te laten komen in het klaslokaal.

 

Bij uitgeverij Delubas verscheen in de serie Terugblikken het prentenboek De Vuurdraak, geschreven door Anneriek van Heugten en geïllustreerd door Ivan en Ilia. In dit boek is Luuk erg opgewonden, want binnenkort rijdt de eerste trein van Nederland. Er doen allerlei griezelige verhalen de ronde over de trein. Sommige mensen noemen hem zelfs een vuurdraak! Luuk zou dolgraag naar het station gaan, maar dat kan niet. Hij moet zijn vader helpen met de trekschuit. Dan ontmoet hij Stephanie. En die zorgt voor een geweldige verrassing…

In de serie Gouden Boekjes van uitgeverij Rubenstein verscheen Aap & Mol gaan met de trein, van Gitte Spee. Aap is stoer en durft alles. Mol blijft het liefst in zijn veilige hol, bij zijn boeken en kacheltje. Ze zijn beste vrienden. Samen kunnen ze de wereld aan. Op een dag wil Aap weg met de trein. En dan gaat Mol natuurlijk mee op avontuur. Ze kopen een kaartje, zitten in de wachtkamer en daar is de trein al. Ze bekijken de locomotief, maken een tochtje, eten een hapje, maar wat is dat schrikken: Mol is zijn koffertje kwijt. Wat nu? Aan het eind van dit leuke leesboekje voor jonge lezers, staan vier pagina's vol weetjes over de geschiedenis van de stoomtreinen.