Avi-lezen in groep 3

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 15:57

In groep 3 staat het leren lezen centraal. Ouders worden vaak geconfronteerd met nieuwe termen, zoals Avi-niveau. Het Avi-niveau van een boek geeft in feite aan op welk technisch leesniveau een boek is geschreven. Uitgeverij Kluitman is één van de bekendste uitgevers van Avi-boeken in Nederland. Voor Kluitman staat leesplezier voorop. Wanneer kinderen immers graag een boek lezen, oefenen zij ongemerkt en zal het leren lezen hoogstwaarschijnlijk vlot verlopen. Om te leren lezen, zal het kind immers leeskilometers moeten maken en dat gaat een stuk fijner wanneer er genoeg leuke boeken voorhanden zijn om uit te kiezen.

Bij mij thuis ligt het leren lezen alweer een tijd achter ons, maar het aandeel Kluitman boeken bij mij op zolder is behoorlijk groot. Het duidelijke lettertype en de aansprekende illustraties van de diverse boeken in de serie Leren Lezen met Kluitman, vielen duidelijk in de smaak. Bovendien zijn er vaak meerdere boeken verschenen in dezelfde serie, waardoor het een stuk makkelijker wordt om een boek te vinden dat zeker in de smaak valt. En ik moet bekennen dat ik als juf nog regelmatig een nieuw boekje aanschaf, gewoon omdat ik de boekjes leuk vind. In dit blog stel ik dan ook een aantal boeken voor uit de serie Leren Lezen met Kluitman.

 

Avi-start

Boeken geschreven op Avi-start niveau, kenmerken zich door korte zinnen die bestaan uit klankzuivere woorden van drie letters, waarbij natuurlijk de lange klanken en tweetekenklanken, volgens het Nederlandse schoolsysteem, gezien worden als één letter. Elke zin begint op een nieuwe regel en hoofdletters worden nog niet gebruikt. 

 

Gitte Spee is de schrijfster en illustrator van de Avi-start boeken over 'aap & mol'. Aap woont in een hoge boom en is voor niemand bang, terwijl Mol in een holletje onder de grond woont en de wereld om hem heen maar eng vindt. Maar met Aap aan zijn zijde, hoeft Mol niet bang te zijn. Over de twee vriendjes die samen allerlei avonturen beleven, zijn al verschillende voorleesboeken verschenen, wat het extra leuk maakt dat er nu ook boeken op Avi-start niveau verkrijgbaar zijn.

 

 

'Een dief in het bos' is het vijfde deel over Aap en Mol dat is verschenen in de Leren Lezen met Kluitman serie. Het avontuur begint wanneer Mol een lekkere pan met pap maakt voor Aap. Maar dan is de pan met pap plotseling verdwenen. Ook het sap van Vos is weg. En de kaas van Haas. Boos gaan de dieren het bos in, op zoek naar de dief.

De avonturen van Aap en Mol zijn prachtig vormgegeven en zullen beginnende lezers zeker aanspreken.

 

Een andere serie op Avi-start niveau is 'De bol van Lif' van schrijfster Lida Dijkstra, met kleurrijke illustraties van Ina Hallemans. Ook in deze serie spelen diverse dierenvriendjes de hoofdrol. In het eerste deel 'Vuur in het bos' maakt Lif een voertuig, dat eruit ziet als een rode bol. De bol is een supervoertuig met heel veel snufjes en trucjes en kan niet alleen rijden, maar ook varen, duiken en vliegen. Samen met de rode bol, beleven de dieren verschillende spannende avonturen.

 

 

Avi-M3

Omstreeks januari hebben kinderen in groep 3 alle letters en klanken aangeleerd. In boeken geschreven op Avi-M3 niveau komen dan ook woorden voor met de klanken sch en ng en bekende woorden met een dubbele medeklinkers aan het begin of het eind van het woord. De zinnen zijn kort en beginnen elk op een nieuwe regel. Hoofdletters worden nog niet gebruikt.

 

'Wat eet jij nou?' is één van de vele titels op Avi-M3 niveau. De tekst is geschreven door Marianne Witte en Gertie Jaquet verzorgde de illustraties. In "Wat eet jij nou?" krijgt Kaf een kom pap van zijn vader. En natuurlijk heeft Kaf geen trek in zijn pap. Kaf gaat op zoek naar iemand die met hem van eten wil ruilen. Maar Kip eet een worm,  Kat eet een muis en het jongetje Sem eet snot uit zijn neus. Dat lijkt Kaf allemaal nog veel viezer dan zijn eigen pap!

 

Avi-E3

Aan het eind van groep 3 is het de bedoeling dat kinderen het leesniveau E3 halen. Dit houdt in dat de kinderen teksten kunnen lezen die bestaan uit één- en tweelettergrepige woorden zonder leesmoeilijkheden. Ook op dit leesniveau zijn de zinnen nog kort, beginnen zij elk op een nieuwe regel en worden er nog geen hoofdletters gebruikt.

Marianne Witte heeft tientallen kinderboeken op haar naam staan, maar zij is wellicht het meeste bekend als de schrijfster van de Fee Fleur boeken, die op Avi-E3 niveau zijn geschreven.

Fee Fleur is een meisje dat nog goed moet leren toveren, waardoor er wel eens iets mis gaat en er allerlei grappige situaties ontstaan, zoals die keer dat Fee Fleur beugels wilde toveren voor een paard, maar het paard in plaats daarvan een paar vleugels kreeg. De boeken over Fee Fleur zijn dan ook grappig en vol fantasie en kleurrijk geïllustreerd door Jeska Verstegen. Er zijn meerdere titels verkrijgbaar, maar let wel op, want de oudere titels zijn in herdruk onder een nieuwe titel uitgegeven.

Avi-M4

Gemiddelde lezers beginnen in groep 4 te oefenen met teksten op Avi-M4 niveau. Dit houdt in dat er ook tweelettergrepige woorden gebruikt worden die wat minder bekend zijn en drielettergrepige woorden, die bij de kinderen wel bekend zijn, denk hierbij aan een woord als Sinterklaas. De zinnen worden nu ook steeds langer, hoewel ze nog eenvoudig zijn. De zinnen beginnen nog steeds elk op een nieuwe regel, maar beginnen nu wel met een hoofdletter. Ook worden de leestekens correct gebruikt. Om het leesplezier en -ontwikkeling van de betere lezers in groep 3 niet te belemmeren, is het natuurlijk belangrijk dat er ook boeken voorhanden zijn op het niveau dat zij aankunnen.

 

"Spit de speur-lama' is alweer het derde boek over Finn en zijn lama Spit. De boeken zijn geschreven door Monique Berndes en prachtig geïllustreerd door Eefje Kuijl. Monique Berndes is niet alleen schrijfster, maar zelf ook moeder van vijf kinderen.

In het eerste deel "Spit de lama" ziet Finn een boze boer achter een lama aanrennen. De boer is boos op de lama en wil worst van hem maken. Dat kan Finn natuurlijk niet laten gebeuren dus neemt hij de lama mee naar huis. In het tweede deel zet Spit de boel flink op stelten tijdens de kampeervakantie in Frankrijk.

In dit derde deel komt Finn op straat een agent tegen met een speurhond. De agent is op zoek naar een dief, die de juwelier heeft beroofd. Terwijl iedereen op zoek gaat naar de buit van de dief in het Vossenbos, gaan Finn, papa en Spit naar de speeltuin.. En daar blijkt Spit een echte speur-lama te zijn, want hij vindt de verloren buit!