BAM! ik lees

Gepubliceerd op 6 maart 2023 om 14:15

Het zal geen enkele leerkracht ontgaan zijn: voortdurend wordt in de media de noodklok geluid over de achteruitrollende leesprestaties van de Nederlandse leerlingen. In 2020 kopte de NOS: Kinderen lezen steeds slechter, gevolgd door een weinig hoopvolle kop uit 2022: Kinderen lezen nog slechter.

In het rapport dat de Inspectie van het Onderwijs schreef over de Staat van het Onderwijs, werd gesteld dat het niveau van de leesvaardigheid van basisschoolleerlingen blijft dalen en dat slechts de helft van de leerlingen aan het eind van groep 8 goed genoeg kan lezen om te kunnen functioneren in de maatschappij. Een schrikbarende conclusie natuurlijk, waarop ik als juf ook regelmatig ben aangesproken. Want hoe kan dat nou? Vieren alle leerkrachten alleen maar vakantie, of geven jullie ook nog les? Ik kan stellen dat het keihard werken is in het onderwijs en ik weet zeker dat alle leerkrachten met mij, allemaal hun uiterste best doen. Hoe het dan kan dat de resultaten achteruit gaan, daar heb ik natuurlijk geen antwoord op. Daar houden diverse onderzoekers en wetenschappers zich mee bezig en kan ik alleen maar naar gissen.

Ik vertel de kinderen in mijn groep 3 regelmatig dat ze hebben leren fietsen met vallen en opstaan en dat ze zwemles hebben, om te leren zwemmen. Alles wat je wilt leren, moet je immers oefenen en zo werkt het ook met leren lezen. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat en hoe leuker het wordt. Leesplezier is dan ook een veel gehoorde term in het onderwijs. Waar uitgeverijen van boeken voor beginnende lezers zich jarenlang bezighielden met het punctueel naleven van de strikte AVI-normen, bemerk ik een kentering: steeds meer uitgeverijen laten de strikte AVI-regels los en geven boeken uit die juist gericht zijn op leesplezier.

 

Eén van die uitgeverijen is uitgeverij Volt. Zij hebben een nieuwe reeks leesboekjes op de markt gebracht voor beginnende lezers, die losjes de AVI-leeslijn volgen, maar waarin moeilijke woorden zeker niet geschuwd worden. De serie BAM! leesboeken is een serie met non-fictieboekjes, over onderwerpen die kinderen echt aanspreken, want: Als je leest over wat je écht interessant vindt, kun je lezen voordat je het weet. 

In het boekje 'Een boek over panda's (maar niet alleen)' lezen de kinderen over de panda en andere zwart-witte dieren. De teksten in het boek zijn van de had van Joukje Akveld. In haar teksten spreekt ze de jonge lezer rechtstreeks aan met raadsels en humoristische gedachtenspinsels. Zo wordt bijvoorbeeld ook de zwart-witte ringslangplatstaart genoemd, maar die mag niet in dit boek, want zijn naam is te lang. In het boek lezen de kinderen allerlei aansprekende feitjes over de panda, zoals waar hij woont, waarom hij niet opvalt in het bos, dat de panda bamboe eet maar vroeger eigenlijk een roofdier was, dat hij zes vingers heeft aan zijn poten en hoe vaak de panda zin heeft in seks. Iew seks! De teksten worden ondersteund door de lachopwekkende illustraties van Doerien Bellaar. Naast alle informatie over de panda, worden ook parallellen getrokken met en feitjes gepresenteerd over diverse andere dieren. Een leuk leesboek en grappig boek dus, waar kinderen ook nog eens veel van leren.

 

 

In de 'BAM! ik lees' serie zijn nu zes aansprekende boekjes verschenen. Want welke beginnende lezer wordt niet nu enthousiast van een boek met een titel als 'De hond van een kont' of 'Ai, een haai!'? Maar ook kinderen die van gamen houden of van voetbal, kunnen genieten van een leuk non-fictieboek. Er is natuurlijk een overvloed aan boekjes op de markt voor beginnende lezers, maar juist het feit dat de BAM! reeks een serie informatieve non-fictie boeken is die zich richt op informatieoverdracht en leesplezier over aansprekende onderwerpen voor kinderen, lijkt mij een schot in de roos. Bovendien gaat de serie nog uitgebreid worden met meerdere titels, waarvoor de beginnende lezers zelf worden uitgenodigd om onderwerpen aan te dragen waarover zij graag willen lezen.

 

 

 

Elke school die uitgaat van de gedachte dat leesplezier bijdraagt aan de ontwikkeling van de leesvaardigheid van leerlingen, zou wat mij betreft deze serie leesboekjes een prominente plek moeten geven in de schoolbieb. Meer lezen over de titels in de 'BAM! ik lees' serie? Klik dan op de roze knop.