De wereld van Sofie

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 09:09

Verzuchten jullie ook wel eens dat je best een boek zou kunnen schrijven over alle belevenissen in het onderwijs? Sofie van de Waart deed het en bundelde 40 colomns over haar kijk op het onderwijs tot een boekje dat is verschenen bij uitgeverij Pica.  De uitgever stuurde het mij op 😊. Ik schrijf boekje, want het boek is inderdaad niet zo groot en niet zo dik. Ik dacht meteen, dat is handig voor op vakantie, het past gewoon in mijn handtas!

In haar colomns beschrijft Sofie veel herkenbare situaties. Zo noemt ze het nat afnemen met een doekje de maximaal haalbare opdracht die een schoonmaakbedrijf kan krijgen in het onderwijs. Herkenbaar voor mij. En wat te denken van de vergaderingen met ouders over wie de eieren inloopt voor Pasen? Ook herkenbaar. Die tijd zou ik ook liever besteden aan het voorbereiden van mijn lessen.

Sofie duikt dieper in op de problematiek binnen het onderwijs en het boek is van recente datum, want ook de ZPP-cultuur, de naweeën van de corona-crisis en het streven naar kansengelijkheid komen aan bod. Sofie is net als wij allemaal een bevlogen leerkracht, die met veel humor schrijft hoe het volgens haar beter zou kunnen.

De wereld van juf Sofie is een voor velen herkenbaar boek, dat je leest met een glimlach, maar dat soms ook voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt. Een aanrader voor iedereen die in het onderwijs werkt!