Bij mij thuis: maar wat als je ontevreden bent?

Gepubliceerd op 1 augustus 2023 om 11:28

De Kinderboekenweek 2023 staat in het thema Bij Mij Thuis en daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. Want hoe zijn het bijvoorbeeld zijn om geboren te worden in een kwetternest vol kabaal als één van  zes kleine meesjes? Of wanneer je er op een ochtend achter komt dat de schelp waarin je woont te klein is geworden? Of wanneer je huisje gewoon veel te klein en hutjemutje vol is? In dit blog laat ik je kennismaken met drie prentenboeken die aansluiten bij het thema Bij Mij Thuis, waarin een vorm van onvrede centraal staan. En natuurlijk de vraag: hoe wordt die onvrede weggenomen? Ik zou zeker aanraden om met deze prentenboeken aan de slag te gaan met interactief voorlezen en de kinderen mee laten denken over het probleem en de mogelijke oplossingen hiervan.

In het eerste prentenboek "Kabaal in het Kwetternest" wordt Sil geboren in een nestje met vijf broertjes en zusjes en dat geeft een hoop herrie in het nest. Sil vindt het kwetternest veel te druk en besluit zijn nest te verlaten om op zoek te gaan naar een nieuw huisje. In het vrolijke prentenboek van Irma Moekestorm met illustraties van Michel de Boer, kunnen we lezen hoe het Sil vergaat op zijn zoektocht naar een nieuw huisje.

 

Als eerste gaat Sil langs bij de kippen. Ze verwelkomen Sil hartelijk, maar Sil heeft helemaal geen zin om vroeg op stok te gaan. Sil vindt de pauw een ijdeltuit, hij wordt gek van het getik van de specht, hij wil niet in het water zoals de flamingo en de papegaaiduiker en hij zeker geen visjes eten zoals de ijsvogel. Op zijn zoektocht ontmoet Sil heel veel bijzondere vogels en beseft hij dat hij het thuis eigenlijk nog het beste had. Maar acht mezen in het kwetternest is toch wel erg veel... Gelukkig heeft mama een plan bedacht en is papa mees heel handig met zaag en spijkers, zodat alle kleine meesjes, een eigen huisje kunnen krijgen.

Irma Moekestorm beschrijft de zoektocht van Sil op vrolijke wijze in korte rijmpjes, die met humoristische prenten geïllustreerd zijn door Michel de Boer. Michel de Boer is met zijn uitgeverij BuddyBooks tevens de uitgever van dit prentenboek. Achterin het prentenboek staan een knutselidee en een kleurplaat. Op de website van de uitgeverij zijn overigens meerdere kleurplaten en een knutselplaat te vinden. En deze juf mocht bij het boek een aantal materialen ontwikkelen die je ook gratis kunt downloaden. Ga aan de hand van dit prentenboek aan de slag met de verschillende vogels die Sil ontmoet, oefen de plaatsbepalingen met Kiwi en haar ei of laat de kinderen een vogelhuisje knutselen. "Kabaal in het kwetternest" biedt genoeg mogelijkheden.

 

In het prentenboek "Krabs nieuwe huis" ontdekt een heremiet krab op een ochtend dat hij zich niet prettig meer voelt in zijn schelp. Zijn schelp is te klein geworden en dus zit er niets anders op voor Krab om op zoek te gaan naar een nieuw huis voor zichzelf en zijn zeepokken. Op het strand ligt genoeg afval: zo past Krab een niet zo fris ruikend blikje, een hoed en een jurk en een achtergelaten plastic fles. 

Tijdens zijn zoektocht ontmoet Krab diverse dieren op het strand die hem graag willen helpen, maar geen enkel huis is echter geschikt voor Krab en zijn zeepokken. Dan ontmoet Krab het meisje Kaia, die hem een hand vol schelpen geeft. Zit daar Krabs nieuwe huis tussen?

Krabs zoektocht naar een nieuw huisje is een hartverwarmend avontuur, dat echter ook een belangrijke boodschap uitdraagt: schelpen zijn voor dieren en niet voor mensen en het is van groot belang, om samen zorg te dragen voor een schone leefomgeving voor alle stranddieren.. Achterin het boek zijn zelfs enkele tips opgenomen om samen de natuur te helpen.

"Krabs nieuwe huis" is op rijm geschreven door Lily Murray en voorzien van grote kleurrijke illustraties van Sam Caldwell. Het prentenboek is verschenen bij Veltman Uitgevers.

 

 

In het boek "Hutjemutje" woont een oude dametje alleen in een huisje. Ze is ontevreden over haar woning en klaagt dat haar huisje veel te klein is en hutjemutje vol. Een oude wijze heer komt langs en raadt haar aan om de kip naar binnen te brengen. De kip legt een ei en breekt een kan, waarna het oude dametje haar beklag doet bij de oude wijze heer. Haar huisje was al te klein voor één, laat staan voor twee. De oude wijze man raadt het oude dametje echter aan om ook haar geit, haar zwijn en tot slot  zelfs haar koe naar binnen halen. De dieren doen zich te goed aan de voorraadkast tot het oude dametje er niet meer tegen kan: het huisje is hutjemutje vol en overduidelijk te klein voor vijf! Maar daar kan natuurlijk iets aan gedaan worden. Wanneer het oude dametje haar dieren naar buiten stuurt, voelt het kleine huisje opeens niet meer zo klein aan.

 

"Hutjemutje" is natuurlijk geen nieuw prentenboek, maar een klassieker van het het duo Julia Donaldson en Axel Scheffler. Dertig jaar geleden werd het prentenboek voor het eerst uitgegeven en ter ere van dit jubileum, heeft uitgeverij Lemniscaat het boek nu  in een speciaal jubileum-jasje gestoken met gouden opdruk en een opgefriste vertaling door Bette Westera, zodat een geheel nieuwe generatie kinderen ook kan genieten van dit leuke verhaal dat ook op rijm is geschreven.

 

 

Uitgeverij Lemniscaat heeft bij het boek een uitgebreide lesbrief ontwikkeld die gratis is te downloaden.

 

Meer lezen of nieuwsgierig naar de gratis materialen?