Meneertje Rond en meneertje Vierkant

Gepubliceerd op 12 september 2023 om 09:28

Meneertje Rond en meneertje Vierkant wonen ieder in een huis tegenover elkaar. Het huis van meneertje Rond is rond en het huis van meneertje Vierkant is vierkant. Zelfs de bloemen in de tuin van meneertje Rond zijn rond, terwijl de bloemen in de tuin bij meneertje Vierkant, vierkant zijn. Maar zijn het nu meer of minder bloemen? Elke dag kijken de meneertjes uit het raam van hun huis en kijken ze naar dezelfde dingen. Of toch niet? Hoe kan het dat de vogel voor meneertje Rond dichtbij is, terwijl meneertje Vierkant zegt dat de vogel ver weg is?

 

Op elke dubbele pagina discussiëren meneertje Rond en meneertje Vierkant in korte zinnen met elkaar over alles dat ze zien. Is het licht of donker? Staan de bomen van groot naar klein of juist van klein naar groot? Is het zonnig of bewolkt? Over één ding zijn de meneertjes het gelukkig wel eens: meneertje Rond is rond en meneertje Vierkant is vierkant. 

"Meneertje Rond en meneertje Vierkant" is een prentenboek van de Spaanse Patircia Fitti. Met het boek won zij de zilveren medaille van Key Colours Competition in 2022. Uitgeverij Clavis heeft het boek nu vertaald naar het Nederlands. Het is een leuk en toegankelijk boek om op eenvoudige wijze het begrip tegenstellingen en het gebruik van rekenkundige begrippen te introduceren bij jonge kinderen.

 

Je kunt diverse opdrachten verzinnen bij de prenten uit het boek, om verschillende doelen uit de leerlijnen in de klas aan bod te laten komen. Bespreek bijvoorbeeld de vormen en laat de kinderen meneertje Driehoek tekenen. Kopieer plaatjes van bomen op diverse groottes en laat deze seriëren van klein naar groot of juist van groot naar klein; bespreek het weer, zet een paar knuffels op een rij en bekijk wie op welke plek staat of ga aan de slag met de begrippen meer en minder door bloemen te tellen.

De pagina in het boek met het huis van meneertje Vierkant, doet mij onmiddellijk denken aan het vouwen van 16 vierkantjes als vouwles, om deze vervolgen los te laten knippen. Laat de kinderen een boom plakken zoals de boom van meneertje Vierkant of laat ze zelf een mooi huis plakken met de vierkantjes.

(Overbodig waarschijnlijk om te zeggen dat vouwen en knippen goede motorische oefeningen zijn voor de kinderen.)

Wil je juist meer de kunstzinnige kant op? Laat je dan  inspireren door de bloemen van meneertje Rond en maak een mooie Kandinsky met de klas, door alle kinderen op een vierkant blaadje cirkels te laten schilderen, die je vervolgens als een groot groepswerk bij elkaar brengt. Kortom: "Meneertje Rond en meneertje Vierkant" is een simpel prentenboek, dat echter vele mogelijkheden biedt in de klas en op eenvoudige wijze een taalles kan verbinden aan een rekenles en werkles.