Abel en Lot gaan verhuizen

Gepubliceerd op 12 september 2023 om 10:16

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is "Bij mij Thuis". De realiteit voor veel kinderen is echter dat zij niet één thuis hebben, maar twee. In het boek "Abel en Lot gaan verhuizen" van Ruby Coene maken we kennis met Abel en zijn zusje Lot. Abel is boos op papa en mama. Omdat papa in een ander huis is gaan wonen, moet hij nu met mama en Lot verhuizen naar een nieuwbouwwijk vol zand.  Er is niet eens een weg. Al zijn spulletjes zitten in dozen en de verhuiswagen komt er al aan. Mama legt geduldig uit dat papa en mama niet meer verliefd zijn en nu weer vrienden kunnen worden, door apart te wonen, maar Abel is boos. Hij wil niet weg uit de straat waar zijn vriendjes wonen, hij wil niet naar een nieuwe school en de beloofde nieuwe kamer met dino-behang en een glijbaan aan zijn bed, hoeft hij ook niet.

Ruby Coene is naast kinderboekenschrijfster, kinder- en jeugdtherapeut en heeft een eigen praktijk in Utrecht. Zij beschrijft in het boek vele herkenbare situaties voor kinderen die verhuizen of geconfronteerd worden met een echtscheiding, zoals de eerste kennismaking van Abel met zijn nieuwe meester en klasgenootjes.

Het boek telt 18 hoofdstukken die vertellen over de belevenissen van Abel en zijn zusje. De verhalen doen recht doen aan het verdriet en de angsten van Abel, maar laten juist ook zien dat het helemaal niet erg hoeft te zijn als je voortaan in twee huizen woont. Natuurlijk is het spannend om voor het eerst naar een nieuwe school te gaan, maar ook daar kun je weer vrienden maken. "Abel en Lot gaan verhuizen" is een heerlijk voorleesboek met korte, herkenbare verhalen en vrolijke illustraties van Laury Tinnemans. Het boek is verschenen bij uitgeverij Moon.