Thuis

Gepubliceerd op 30 september 2023 om 09:35

Eén van de bekendste illustratoren van Nederland is waarschijnlijk Mark Janssen. Zijn illustraties zijn gebruikt in meer dan 500 boeken voor zowel volwassenen als kinderen. Ook schreef en illustreerde Janssen een aantal boeken voor beginnende lezers. Vanaf 2016 zijn er van de hand van Mark Janssen een aantal eigen prentenboeken verschenen, waaronder "Stop! Monsters!" en het prachtige "Eiland". Bij uitgeverij Lemniscaat is nu het nieuwste prentenboek van Mark Janssen verschenen: "Thuis". De schitterende prenten die het boek vullen, zijn op eerste oogopslag al prachtig, maar wie de tijd neemt om goed te kijken, wordt verrast door de alle details die te ontdekken zijn. Het prentenboek is verschenen in een extra groot formaat, wat bijdraagt aan de beleving. 

 

 

Wie "Thuis" openslaat, wordt als het ware in de wereld getrokken die Janssen heeft gecreëerd: een wereld vol vormen en kleuren, waarin woorden overbodig zijn. "Thuis" is dan ook een prentenboek zonder woorden, maar het boek vertelt wel een verhaal. Op de eerste pagina zien we iets vanuit de ruimte op de aarde neerdalen. Het meisje Ava en haar hondje Wolfie zien het gebeuren en rennen ernaartoe. Inmiddels is het ruimtewezen Moon met zijn ruimteschip op aarde geland en het meisje laat hem haar thuis zien: de aarde. Een wereld met groene wouden en gigantische vogels, slingerende apen, dinosaurussen, kleurrijke vissen en inheemse dorpen. Een wereld waarin het heden en verleden door elkaar lijken te lopen en waarin je je kunt blijven verbazen en verwonderen over al het moois dat er te zien is: 

 

 

De titel van het boek roept natuurlijk de vraag op wat een thuis precies is. Gaat het louter en alleen om de plek waar je woont, of gaat om een gevoel? Wat maakt je thuis tot je thuis? Een plek waar je vertrouwd bent, waar je je fijn voelt? Een plek die zo verbazingwekkend mooi is, dat je er voor altijd wilt blijven? Moon is in elk geval dusdanig onder de indruk van de prachtige wereld die hem is getoond door Ava, dat hij terugkeert naar de aarde samen met zijn beste vriend, om hier voorgoed te blijven. Dit is het verhaal dat verteld wordt in de prenten, maar natuurlijk staat het iedereen vrij om weg te dromen in de haast magische wereld van Mark Janssen en zijn of haar eigen verhaal te bedenken. De prenten in het boek zullen zeker de fantasie bij kinderen aanwakkeren en wie weet wat voor fantastische verhalen zij kunnen bedenken over de wereld waarin Ava, Wolfie en Moon zich zo thuis voelen.