Volg je hart of je hoofd

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 09:02

We kennen ze allemaal: kinderen van wie de impulsregulatie nog niet helemaal op orde is en waartegen je regelmatig zegt dat ze eerst moeten nadenken voor ze iets doen. Maar er zijn ook kinderen die juist teveel nadenken en niet kunnen stoppen met  piekeren. Kinderen die zich overal druk om maken en dingen niet durven uit angst. Kinderen die je het gunt om wat losser te worden en risico's te nemen, zonder angstig te zijn voor wat er allemaal mis kan gaan. Voor die groep kinderen is er nu een prachtig prentenboek verschenen van Scott Stuart: "Volg je hart of je hoofd", waarin de interne dialoog tussen het hart en het hoofd centraal staat. Een prentenboek dat het gesprek kan openen over dit lastige onderwerp en kinderen op begrijpelijke wijze uitlegt dat je hart ook wel eens gelijk heeft en je niet altijd naar je hoofd hoeft te luisteren. Dat het goed is om te zijn wie je bent. Scott Stuart schrijft kinderboeken waarin hij kinderen de boodschap meegeeft dat het oké is om jezelf te zijn. Zijn bekendste prentenboek tot nu toe is "Mijn schaduw is roze", waarin Stuart het moeilijke onderwerp genderidentiteit op begrijpelijke wijze uitlegt.

 

Hart houdt van chocolade eten, van speeltuinen en achtbanen. Maar Hoofd houdt daar allemaal niet van. Hoofd houdt van lijstjes maken, van veiligheidshekjes en van broccoli eten. Van veilige, voorspelbare en gezonde dingen dus en vooral niet van spontaniteit en nieuwe dingen uitproberen.  En zoals voor veel mensen herkenbaar is, houdt Hoofd er ook van om de baas te spelen. Hoofd heeft immers altijd gelijkt, of niet?

Wanneer Hart dolgraag trompet wil leren spelen en zichzelf al op een podium concerten ziet geven, weet Hoofd het wederom beter: we zijn niet goed genoeg en worden vast uitgelachen. Hart durft niet naar de muziekschool te gaan en breekt... Nu hart is gebroken en niks meer zegt, is het leven een stuk minder ingewikkeld geworden zonder keuzestress, maar ook een stuk saaier. Zelfs voor Hart. Wanneer Hart op een dag opnieuw langs de muziekschool loopt, beseft Hart dat hij ondanks de angst dat hij uitgelachen kan worden, toch trompet wil leren spelen. Hij stelt Hoofd voor om het te proberen. Hart en Hoofd oefenen elke dag op hun trompet en worden elke dag een beetje beter, waardoor ook de scheur in Hart elke dag een beetje beter wordt. Het leven blijkt veel leuker te zijn als je ook eens naar Hart luistert, want schijnbaar heeft Hart ook wel eens gelijk!

 

 

"Volg je hart of je hoofd" is een prachtig prentenboek van Scott Stuart, die zowel de tekst als de kleurrijke gestileerde illustraties verzorgde. Grote prenten worden afgewisseld met kleinere stripachtige afbeeldingen, die met veel humor de boodschap overbrengen: ben trouw aan jezelf en laat je niet weerhouden door angsten. Misschien ben je bang, maar je kunt het altijd proberen. Een echte aanrader voor de schoolbibliotheek dus. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij De Fontein.