Opzij voor Pietje Prinses!

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 15:11

Waar veel meisjes ervan dromen om een echte prinses te zijn, vindt Petronella het helemaal niks. Ze heeft een hekel aan muiltjes passen en kikkers kussen. En aan haar naam trouwens ook, want ze wordt liever Pietje genoemd. Nee, Pietje Prinses is helemaal niet prinsesserig. Pietje is een stoere prinses, die veel liever stunts uithaalt op haar skateboard of een auto bouwt van hout en in niets lijkt op haar prinsesserige zus Priscilla.

In het boek "Opzij voor Pietje Prinses!" van Mirjam Mous, zijn drie eerder verschenen verhalen over de stoere prinses gebundeld en opnieuw uitgegeven door uitgeverij Van Holkema & Warendorf. De verhalen zijn voorzien van zwart-wit illustraties van de hand van Marja Meijer.

 

In "De spiegeltje, spiegeltje verkiezing" doen Priscilla en Pietje mee aan een prinsessen verkiezing. Pietje wil natuurlijk niet eens meedoen, maar Priscilla wel. Want Priscilla is een echte prinses. Samen met de andere prinsessen en een heuse zeemeermin, moeten de zusjes allerlei opdrachten uitvoeren, maar een gemene prinses probeert de andere deelnemers te saboteren. Gelukkig is Pietje niet alleen stoer, maar ook handig en slim, waardoor ze de verkiezing toch tot een goed einde kan brengen en uiteindelijk misschien zelfs wel de verkiezing per ongeluk wint.

 

In "Kaboutertje bestaan wél!" krijgt Pietje straf van haar moeder de Koningin, omdat ze met haar elektrische step tegen een muur rijdt. Ze wordt opgesloten in het torenkamertje, wel 333 traptreden hoog, tussen een boel oude koffers in. Wanneer Priscilla haar zus wat te eten komt brengen, wil Pietje net een oude koffer openmaken. Het blijkt een hele bijzondere koffer te zijn: de koffer kan namelijk vliegen en vliegt met de zusjes erin zo het torenkamertje uit, naar het huisje van een heks met kiespijn. En even later komen de zussen terecht in een kamer met een prachtig hemelbed erin, maar waarom ligt er een glazen muiltje op de grond en staat er op de muur het woord 'Help' geschreven?

In "De schat van Duizend-en-een-nacht"  komen de zussen wederom in de problemen, wanneer ze een geheimzinnige kaart vinden in het paleis van de sultan. Maar ook dit avontuur weet Pietje op haar eigen stoere en grappige manier tot een goed einde te brengen. Zo goed zelfs, dat ze haar elektrische step misschien wel kan inruilen voor een heuse kameel!

Schrijfster Mirjam Mous groeide zelf op zonder broers of zussen. Ze verveelde zich echter niet, want zodra ze kon lezen, las ze het liefst dikke boeken zodat ze extra lang kon genieten van de personages. Ze droomde er al snel van om zelf schrijfster te worden, maar voor het zover was, werkte Mous eerst 20 jaar als leerkracht voor kinderen met sociaal-emotionele problemen. In 1998 ging haar droom in vervulling met de uitgave van haar debuut "Monsters mollen!". Inmiddels zijn er al vele boeken van Mous verschenen. "Opzij voor Pietje Prinses!" is dus een bundeling van die drie eerder uitgenomen boeken over de stoere Prinses. Het is een enorm grappig boek, maar hier en daar zeker ook een spannend boek om voor te lezen aan kinderen vanaf zes jaar. Voor de betere lezers is het boek vanaf groep 4 ook zelfstandig te lezen.