Kat in de stad

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 09:58

Kat woont in de stad in een holletje achter de vuilnisbak. Ze slaapt overdag en zodra de avonds valt, gaat ze op pad. Kat is vrij en kan doen wat ze wil. Elke avond maakt ze een wandeling door de stad en ontmoet ze haar vrienden. De andere dieren denken dat Kat heel erg gelukkig is, maar niets is minder waar. Kat voelt een zware, zwarte steen in haar buik. Ze weet niet hoe ze dat vervelende gevoel kwijt kan raken...

"Kat in de stad" is een prachtig prentenboek over het belang van vriendschap. De dieren in de stad ontmoeten elkaar dagelijks en denken van elkaar dat de ander vast heel gelukkig is. Vrij zijn of bijvoorbeeld stoer zijn lijkt allemaal heel fijn als je dat zelf niet bent, maar ieder van de dieren heeft zo zijn eigen gevoelens en problemen. Op eenvoudige wijze maakt "Kat in de stad" grote problemen bespreekbaar voor jonge kinderen, die zichzelf kunnen herkennen in de verschillende karakters.

 

 

In de stad heeft Kat diverse vriendjes. Zo is daar Eekhoorn, die moest vluchten vanuit een ander land. Kat vindt Eekhoorn heel bijzonder, maar voor Eekhoorn voelt het alsof hij maar voor de helft bestaat. Hond is ook een vriend van Kat. Hond is stoer en kan hard blaffen. Alle dieren zijn bang van hem, maar voor Hond voelt het alsof hij een masker draagt. Ook Zwaluw blijkt minder gelukkig te zijn met haar twee nesten in twee landen dan Kat denkt en zelfs de slimme Rat, die altijd als eerste de laatste nieuwtjes weet, blijkt zich nergens echt welkom te voelen.

Dagelijks loopt Kat zijn rondje door de stad en luistert hij naar alle verhalen van zijn vrienden, Iedereen lijkt iets bijzonder te hebben, maar Kat voelt zich maar gewoon. Zou de steen in haar buik verdwijnen als ze ook een masker had of twee huizen? Iedereen is blij met Kat als vriend, want Kat is lief en kan goed luisteren. Bij Kat zijn ze altijd welkom. Maar na alle verhalen van zijn vrienden, voelt de steen in Kat's maag zwaarder en zwarter aan dan voorheen, Kat is zo moe, dat hij blijft liggen. Lief zijn is leuk, maar Kat kan de problemen van zijn vrienden niet oplossen met lief zijn alleen... Wanneer Kagt de volgende avond niet langs komt, maken de dieren van de stad zich zorgen over Kat Ze gaan samen op pad, op zoek naar Kat, want Kat is hun vriend. Wanneer de vriendjes bij Kat komen, nestelt zich een blij gevoel in zijn buik, rondom de steen, die opeens iets minder zwaar en zwart aanvoelt. Kat begint zelfs te spinnen...

 

 

"Kat in de stad" is een prentenboek met verschillende lagen. Het verhaal kan gelezen worden als een verhaal over vriendschap, maar kan ook moeilijk te omschrijven gevoelens, een beeld geven. Het vluchtelingenkind in de klas herkent zich misschien in het gevoel van Eekhoorn, terwijl het onzekere kind dat zijn onzekerheid overschreeuwt zichzelf wellicht herkent in Hond. En het kind van gescheiden ouders dat leeft in twee huizen, voelt zich misschien wel net als Zwaluw. En hoewel je hoopt dat geen enkel kind zich zo ongewenst voelt zoals Rat, moeten we hier niet onze ogen voor sluiten, En Kat? Kat staat wellicht symbool voor een ouder met depressieve gevoelens. Maar ondanks het moeilijke onderwerp, is het prentenboek geenzins somber, maar straalt het juist een positieve boodschap uit: vriendschap overwint alles.

"Kat in de stad" is geschreven door Nele Everaert, die kan buigen op haar jarenlange ervaring als juf en verliescounselor. Met haar verhalen wil ze kinderen een veilige manier bieden om hun eigen binnenkant te leren kennen en hierover te vertellen. De illustraties zijn gemaakt door Jamina van Maele; "Kat in de stad" is haar bachelor proef in de opleiding illustratieve vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen. Het prentenboek is verschenen bij uitgeverij Horizon / Overamstel.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.