Drie nieuwe boeken om zelf te lezen

Gepubliceerd op 26 maart 2024 om 11:47

Lezen is belangrijk, dat weten we allemaal. En lezen leer je vooral door het veel te doen. Gelukkig komen er telkens nieuwe boeken uit die vooral inspelen op het leesplezier van kinderen. Mooie boeken, met aansprekende illustraties, kunnen hier natuurlijk aan bijdragen. In dit blog laat ik drie nieuwe boeken zien, oplopend in moeilijkheidsgraad, die geschikt zijn voor de onderbouw (van 6 tot 9 jaar). En hoewel het wellicht riskant is om dit te zeggen in een maatschappij waarin we vooral alles genderneutraal willen houden: het zijn drie boeken die wellicht vooral meisjes zullen aanspreken. Het eerste boek gaat over een heks en haar kruidentuin, het tweede boek is het nieuwste deel in de Thea Stilton serie en tot slot maken we kennis met de grappige pony Wortel. Maar natuurlijk mogen ook jongens van deze boeken genieten!

 

Rode Pier en heks Hella / Hallo, worm!

Christofoor Uitgeverij heeft een nieuwe serie leesboeken uitgebracht voor kinderen vanaf 6 jaar: Verhalenrijk. Bij deze doorgaande leeslijn, die vanaf half groep 3 naast elke bestaande leesmethode te gebruiken is, staat het leesplezier van kinderen voorop. De boeken in de lijn zijn met zorg geschreven en voorzien van mooie, kleurige illustraties. Een aantrekkelijk ogend boek, spreekt kinderen immers aan. De verhalen sluiten aan bij de belevingswereld van jonge lezers en hoewel de boeken geen strikte AVI-codering hebben, bouwen de boeken op in leesniveau en woordenschat. De wat moeilijker woorden die gebruikt worden, worden door de ervaren schrijvers doordacht ingezet, herhaald en bovendien uitgebeeld in de illustraties. Verhalenrijk heeft als doel om jonge lezers zich te laten ontwikkelen tot zelfstandige en enthousiaste lezers, door uit te gaan van de verwondering van het jonge kind. De boeken prikkelen de verbeelding en fantasie. Met de boeken van Verhalenrijk kun je zowel wegdromen bij een mooi fictief verhaal, als je nieuwsgierigheid naar de wereld stillen. De boekjes zijn namelijk omkeer-boeken en bevatten zowel een fictieboek en een leerzaam non-fictie boek in hetzelfde thema, zodat ook de algemene ontwikkeling van het kind gestimuleerd wordt - en kinderen natuurlijk de keuze hebben tussen een fictie en een non-fictie boek.

 

 

"Rode Pier en heks Hella" is één van de boeken die uitgegeven zijn in de reeks Verhalenrijk. Het boek is geschreven door Monique van der Zanden en voorzien van sprankelende illustraties van Donna Kroese. Heks Hella heeft een kruidentuin gemaakt, op de plek waar voorheen een reus woonde. De reus heeft de grond zo goed aangestampt, dat de kruiden van Heks Hella niet willen groeien. Gelukkig is door Rode Pier, hij biedt zijn hulp aan. Hella moet zich wel eerst even omtoveren in een worm, zodat ze samen op onderzoek kunnen gaan diep onder de grond.

Wanneer je het boek omdraait is daar opeens het non-fictie boek "Hallo, worm!", eveneens geschreven en geïllustreerd door Monique van der Zanden en Donna Kroese. Aan deze kant van het boek lezen we allerlei feitjes over de worm, want een worm is een wonderlijk dier. Hij heeft geen oren, ogen of poten, maar kan wel zien, horen en graven. De feitjes worden afgewisseld met experimenten en allerlei verschillende teksten waarin de worm centraal staat. Zo lezen we een tekst over Darwin, die voor het eerst ontdekte dat wormen tunnels graven in de grond, waardoor lucht en water in de grond kan komen en er zo voor zorgen dat planten goed kunnen groeien. En dat is nu net de oplossing voor de kruidentuin van Heks Hella.

De boeken uit de serie Verhalenrijk zijn leuk voor alle kinderen en scholen, maar sluiten in het bijzonder aan bij de visie van de Vrije Scholen. Voor leerkrachten zijn bij diverse boeken bovendien gratis lesbrieven beschikbaar.

 

Thea Stilton: De show gaat door!

Iedereen kent waarschijnlijk Geronimo Stilton wel, de pientere muis en uitgever van de krant De Wakkere Muis. Maar Geronimo heeft een zus: Thea Stilton, die de hoofdrol speelt in haar eigen reeks boeken rond de Thea Sisters. De vriendinnen Thea, Pilla, Pam, Koko, Nik en Vief beleven samen allerlei avonturen, waar Thea vervolgens over schrijft in de krant.

In het nieuwste deel in de serie "De show gaat door!" komt er een circus naar Walvis-eiland. Alle muizen zijn door het dolle heen, want de knagers mogen zelf ook optreden. De leerlingen van Topford Academie oefenen op allerlei kunsten onder leiding van juf Roos, maar iemand saboteert het circus en maakt telkens dingen stuk. Thea en haar vriendinnen gaan op onderzoek uit. Ze verzinnen een list en vertellen aan iedereen dat de trapeze artiest Kevin die avond een nieuwe grote stunt zal uitvoeren aan de trapeze. Probeert de jonge Lowie die zich nog maar pas bij het circus heeft aangesloten de trapeze van Kevin te saboteren? Of is het Tobie, de knager met de verzwikte poot, die bang is dat hij het circus moet verlaten? 

"De show gaat door!" is geschreven op AVI-E4 niveau en is uitgeven door uitgeverij Pelckmans en zoals we van alle Stilton boeken gewend zijn, is de vormgeving vrolijk van opzet met veel gekleurde teksten in grappige lettertypes en zijn alle pagina's voorzien van aansprekende afbeeldingen, die zeker bijdragen aan het leesplezier. Achterin het boek zijn bovendien een aantal pagina's opgenomen met vragen en puzzels.

 

 

Inspecteur Wortel, een detective op vier hoeven!

Eveneens bij uitgeverij Pelckmans is het boek "Inspecteur Wortel, een detective op vier hoeven!" verschenen. Het boek is het eerste deel in een nieuwe serie over de grappige, maar zeker ook zeer slimme pony Wortel. Wortel staat op stal bij de pannenkoekenboerderij van oma Astrid in Appeldal. Bij oma Astrid kun je ponyrijden en genieten van de lekkerste appeltaart van de hele wereld. De vrienden Emma, Tess, Mats en Jasper komen graag op de pannenkoekenboerderij, waar ze ook altijd Wortel even gedag zeggen. Maar Wortel is geen gewone pony, hij kijkt graag met oma Astrid naar spannende series op tv en hij kan zelfs lezen! Wortel is dan ook de eerste die opmerkt dat er iets ongewoons aan de hand is op de pannenkoekenboerderij en samen met de kinderen gaat hij als een heuse detective op onderzoek uit. Is er echt een spook actief op de pannenkoekenboederij?

 

"Inspecteur Wortel, een detective op vier hoeven!" is geschreven door Michaela Holzinger en van vrolijke en kleurrijke illustraties voorzien door Katja Schiedeskamp. Het spreekwoord zegt misschien dat je een boek niet op zijn kaft mag beoordelen, maar de aansprekende cover van dit boek zal zeker veel kinderen die dol zijn op paarden, overhalen juist dit boek uit te kiezen en te willen lezen. En niet alleen kinderen overigens, deze juf werd direct aangesproken door de grappige afbeelding op de kaft en de kleurrijke illustraties die de pagina's sieren.

 

 

"Inspecteur Wortel, een detective op vier hoven!" heeft geen AVI-codering, maar zal in de schoolbibliotheek vallen onder de A boeken en is dus geschikt voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen. Het boek telt 143 pagina's en is onderverdeeld in 13 hoofdstukken. Het boek is dus vooral geschikt voor kinderen die al langere verhalen aankunnen. Maar dit grappige boek met een vleugje spanning en sensatie, is ook zeer zeker aan aanrader om voor te lezen in de klas. Ik ben na het lezen van dit eerste deel in elk geval zeer benieuwd naar de nieuwe avonturen van Wortel en zijn vriendjes van de pannenkoekenboerderij en waarschijnlijk zullen veel kinderen na het voorlezen van dit eerste keer, met spanning wachten op deel 2. De enige kritische noot die ik wellicht wel moet vermelden, is dat dit boek geen multiculturele kijk op de samenleving geeft. Alle kinderen zijn blank, maar dit is verklaarbaar wanneer je bedenkt dat de schrijfster Michaele Holzinger een Oostenrijkse kinderboekenschrijfster is.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.