Lachen met Jozua Douglas

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 10:59

Jozua Douglas is een bekende naam in de wereld van de kinderboeken. Hij heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, met zowel prentenboeken, AVI-leesboekjes en informatieve boeken in de serie Willewete, maar bovenal is hij bekend om zijn grappige boeken vol avonturen voor kinderen vanaf een jaar of 8. Bij uitgeverij De Fontein zijn nu twee nieuwe boeken van Jozua Douglas verschenen: 'Bureau Speurneus en het Eilandmysrerie' en 'Professor Prank - Hoe word je een absolute foptopper?'.

Grappen maken zit Douglas in het bloed. Op zijn website vertelt Douglas dat hij is geboren in een piepklein en armoedig huisje aan de dijk van het Groningse dorpje Eenrum. Hij kreeg vooral vijfdehandskleding, at regelmatig brandnetelsoep en zijn vader verzamelde wrakhout aan de dijk. Erg sneu voor een afstammeling van het heuse Schotse ridder, die zelfs een kasteel had in het zuiden van Schotland! Van het kasteel is alleen een ruïne over en Douglas is totaal niet dapper, zoals zijn ridder-voorvader wel was. Maar gelukkig is Douglas erg goed in het verzinnen en schrijven van humoristische en avontuurlijke verhalen voor kinderen en koos hij voor een carrière als kinderboekenschrijver.

 

Bureau Speurneus en het eilandmysterie

'Bureau Speurneus en het eilandmysterie' is alweer het derde deel in de 'Bureau Speurneus' serie, maar het boek is net als zijn twee voorgangers los te lezen. De hoofdpersoon uit het boek, Lev, ken je wellicht al uit het boek 'De verschikkelijke badmeester!' waarmee Douglas de Hotze de Roosprijs won. 

 

Op het kleine waddeneiland Wiermonnikoog is een jaar geleden Hans Grietje plotseling verdwenen. Volgens de politie wilde Hans Grietje vrijwillig verdwijnen, maar Meneer de Bruin, de vader van Lev, meent dat de jongen is ontvoerd door aliëns of dat de verdwijning van de jongen te maken heeft met een complot van de regering. Meneer de Bruin gelooft sinds kort namelijk in complotten, net als mevrouw Vogelpoel. Mevrouw Vogelpoel ziet in een visioen dat Hans Grietje is ontvoerd en dat de minster-president daar iets mee te maken heeft. Meneer de Bruin weet dat mensen die ontvoerd worden omdat ze te veel weten, worden vastgehouden op het kleine geheime eilandje Joelland. Hij zal de ontvoering van Hans Grietje wel even gaan oplossen, maar Lev heeft helemaal geen zin om zijn vader te helpen bij het oplossen van dit. mysterie. Maar wanneer Meneer de Bruin ook verdwijnt, moet Lev wel in actie komen. Samen met zijn vrienden gaat hij op onderzoek uit.

 

Professor Prank - Hoe word je een absolute foptopper?

Van wie kun je beter grappen leren uithalen dan van een professor die les geeft aan de Universiteit der Geestige Wetenschappen en onlangs zelfs de Nobelprijs heeft gewonnen voor zijn ontdekkingen in de praktische grappologie? Precies: als je een absolute foptopper wilt worden, moet je dus wel het handige handboek van Professor Prank lezen. Professor Prank is immers niet voor niks hoogleraar in de Hogere Fopkunde en doctor in de Theoretische Moppologie. In het boek 'Profossor Prank - Hoe word je een absolute foptopper?' zijn meer dan 200 grappen en grollen opgenomen, naast talloze tips, trucs en weetjes. Werk jezelf omhoog door de rangen binnen de Praktische Grappologie van een Leukerd naar een Grote Goddelijke Geinbaas door iedereen in je omgeving voor de gek te houden. En dat begint al met omkeerbare omslag van het boek en laat iedereen geloven dat je een boek leest van Professor Gaap, omdat je graag een supersaaie sufkop wilt worden.

 

 

'Professor Prank - Hoe word je een absolute foptopper' is geen verhalend boek, maar leest desondanks vlot weg. Voor kinderen die moeite hebben om zich voor langere tijd te concentreren op een langer verhaal, is het waarschijnlijk een heerlijk boek om lezen. De korte hoofdstukken over alle grappen en grollen wakkeren zeker het leesplezier aan en zullen kinderen nieuwsgierig maken maar andere boeken van Jozua Douglas.

 

Zowel 'Bureau Speurneus en het eilandmysterie' en 'Professor Prank - Hoe word je een absolute foptopper?' zijn voorzien van zwart-wit illustraties van Geert Gratema en zijn verschenen bij uitgeverij De Fontein. Wanneer je de boeken wilt introduceren in de klas, kun je gebruik maken van de boektrailers op de website van Jozua Douglas Er is ook een filmpje te vinden waarin Professor Prank zichzelf voorstelt; maar kijk uit! Op de website kunnen kinderen ook filmpjes kijken waarin diverse 1 april grappen worden uitgelegd - dus je bent gewaarschuwd.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.