Avi-lezen met Geronimo Stilton

Gepubliceerd op 11 juli 2021 om 11:44

De boeken die ik vroeger zelf las in de eerste klas en later, heb ik allemaal bewaard. Mijn dochter heeft ze echter met geen vinger aangeraakt en ik kan het haar niet kwalijk nemen. Het zijn saaie boeken om te zien met vooral veel tekst en met veel geluk, hier en daar een zwarte pentekening als plaatje. De boeken van tegenwoordig, zijn een heel stuk aantrekkelijker met hun prachtige kleurrijke afbeeldingen. Zelf vind ik leesplezier erg belangrijk: het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest.

Uitgeverij Baeckens Stilton springt hier met de boeken over Geronimo Stilton handig op in. Zij hebben een zeer uitgebreide collectie over de beroemde van oorsprong Italiaanse speurneus op de markt gebracht, van zoekboeken voor de allerjongste lezertjes, tot stripboeken waarin de hele wereldgeschiedenis wordt besproken tot aan een collectie klassieke verhalen, die in een nieuw aantrekkelijk jasje zijn gestoken.

 

Geronimo Stilton is een beroemde schrijversmuis uit Rokford, Muizeneiland. Geronimo is de uitgever van De Wakkere Muis, de meest gelezen krant van Muizeneiland. Geronimo moet vaak op onderzoek uit en samen met zijn zus Thea en neven Benjamin en Klem, lost hij alle problemen op. Geronimo is wel een beetje een chaotische en angstige muis, die erg gesteld is op zijn rust. Toch beleefd hij allerlei spannende avonturen of schrijft hij de avonturen van zijn voorouders op.

 

 

Voor de Nederlandse en Belgische markt, is de collectie van Geronimo Stilton uitgebreid met een groot aantal avi-boeken. Reeds bestaande boeken, zijn herschreven aan de hand van de avi-regels. Wanneer je een boek van Stilton openslaat, valt meteen het duidelijke lettertype en de kleurrijke opmaak op. Elke pagina is een feestje om te zien en te lezen. In ‘Ik Wil Alles’ op avi-M3 niveau, opent Goof Glat koophal de Snorhaar. De woorden en zinnen zijn kort en beginnen steeds op een nieuwe regel. De woorden snorhaar en koophal, die net iets te moeilijk zijn voor avi-M3 niveau, worden door het gebruik van verschillende kleuren voor de verschillende lettergrepen, toch leesbaar voor de jonge lezers. De producten in de koophal zijn duur en van slechte kwaliteit, maar toch willen alle muizen naar de koophal toe. Geronimo snapt er niets van en gaat samen met zijn neefje Ben op onderzoek uit.

 

In ‘De Schat Van Het Spook’ op avi-E3 niveau, is Geronimo Stilton de uitgever van het verhaal van Duifje, dat draait om de 400 jaar oude schat van Zwart Snor, die verstopt ligt in de tuin van Flo Fluister.  In dit boek worden hoofdletters gebruikt en duiken ook de kenmerkende kleurrijke zinnetjes op, zoals we die kennen uit de andere Geronimo Stilton boeken. Op de laatste pagina’s van het boek staan een aantal vragen over het verhaal, wat het makkelijk maakt om het verhaal na te bespreken. In het boek zit ook een handig kaartje verstopt, om de zinnen mee aan te wijzen.

 

De boeken van Geronimo Stilton spelen zich vaak af in de geschiedenis. ‘Pas Op Voor De Draken’ op avi-M4 niveau, voert de lezers terug naar de tijd van vikingen. In dit boek speelt Geronimor Stilton de hoofdrol: een Noordse wijs- en schrijfmuis, uit het dorp Rotsblok. Hij is een ontzettend onhandige muis en absoluut niet dapper, maar gelukkig wel slim. Geronimor moet op missie, omdat Muissie ziek is en alleen beter kan worden door de huid van de blauwe draak. Hoewel dit boek de ondertitel 'deel 1; draagt, is het boek wel losstaand te lezen. Het boek ‘De Stenen Grapjas’ op avi-E4 niveau, voert ons nog verder terug in de tijd, namelijk naar de oertijd. De knagers in de oertijd woonden op Muizeneiland in holen en moesten dagelijks het gevaar trotseren van beren, tijgers en dino’s. In de stad Rotsfort wonen Geronimo Stilstone en Knor Knorrig. Knor is ontzettend knorrig, maar wil ook een keer lachen. Hij organiseert een moppenfeest en de eerste die hem aan het lachen maakt, wint een beker: de Stenen Grapjes. Geronimo wordt beschuldigd van het stelen van de beker, wat het begin is van allerlei spannende avonturen voor de oerknagers.

 

 

Alle boeken van Geronimo Stilton zijn verkrijgbaar bij De Wakkere Muis. De Wakkere Muis heeft als missie het plezier in lezen te bevorderen: dat doen ze door verschillende lettertypes en kleurtjes te gebruiken en door allerlei weetjes en spelletje toe te voegen aan de boeken. Voor mij persoonlijk zijn ze zeker geslaagd in die missie. Ik heb op zolder inmiddels meer dan 150 boeken van Geronimo Stilton staan, die mijn dochter met plezier heeft gelezen. Nu ik komend jaar juf word van een groep 3/4, zal ik deze collectie zeker gaan uitbreiden met meerdere avi-boeken uit deze aantrekkelijke serie.

 

Voor meer informatie en lesbrieven voor het basisonderwijs: www.baeckensbooks.be www.geronimostilton.nl en www.dewakkeremuis.nl