Verslag kunstproject op Grote Beemd

Gepubliceerd op 28 juni 2022 om 11:05

Wie afgelopen woensdag (22 juni 2022) langs Grote Beemd is gereden, heeft waarschijnlijk gezien dat op het plein diverse bouwactiviteiten plaatsvonden. De groep 8 leerlingen van JLS Driecant, Talent en Bs. de Bloemaert waren samen met brugklassers van het Beatrix College druk in de weer met takken, autobanden en oude meubels.

 

Bij cultuurcoördinatoren Mary van der Zijden van JLS Driecant en Talant en Joyce Kuenen van Bs. de Bloemaert, ontstond vorig schooljaar het idee om samen een groot cultureel project te organiseren voor de oudste leerlingen van de basisscholen en leerlingen van het Beatrix College, met als doel de overgang van PO naar VO te verkleinen. Wouter Heine-Hädicke, docent aan het Beatrix College, was direct enthousiast over dit idee, evenals cultuurcoach Anja Reinhardt en leerkracht Maartje van Geloven van Talent. Een subsidieaanvraag werd geschreven, ingediend en goedgekeurd door CiST. Cultuureducatie is immers een sterk middel om leerlingen met elkaar te verbinden en de leerlingen de kans te geven hun eigen talenten te ontdekken.  

Na een jaar van overleg en plannen maken, kon wethouder Maarten van Asten woensdag ochtend samen met een leerlinge van het Beatrix College, het startsein geven voor de diverse bouwactiviteiten, waarbij de brugklassers samen met vier professionele kunstenaars de basisschoolleerlingen mochten begeleidden.

 

Kunstenaars Sanne Geboers en Hjalmar van den Akker van BIK-Collectief en Daphne Snellaars van Kinderkunstklas, hebben samen met de leerlingen gewerkt aan een land-art project. Gedurende de dag is gebouwd aan een metershoge vogel van natuurlijke materialen, terwijl op het plein kunstenaar Ton Lammers samen met docenten Wouter Heine-Hädicke en Stijn Lockefeer van het Beatrix-College, werkten aan een interactieve speelplaats, waarbij oude meubels op creatieve wijze werden omgebouwd tot nieuwe speeltoestellen. Een kunstproject waarbij leerlingen van vier scholen samenwerken, is uniek in Tilburg.

De dag is uiterst succesvol verlopen, met prachtige kunstwerken als resultaat. Alle 190 leerlingen, docenten, leerkrachten en kunstenaars hebben genoten van deze dag en de wens is uitgesproken, om een dergelijke unieke samenwerking in de toekomst structureel in te kunnen zetten.

 

Foto's: Anja Reinhardt