Pinguïnpakketje en andere boeken over post

Gepubliceerd op 28 november 2022 om 13:37

Na Sinterklaas en Kerst, staat vanaf januari vaak het thema winter op het programma in de kleutergroep. Maar de Nederlandse winters staan niet gerant voor sneeuw en ijs. Het kan daarom handig zijn om thema winter te verwerken in een ander thema, bijvoorbeeld in het thema post. Hoewel er steeds minder brieven en kaarten verstuurd worden, is post voor de meeste kinderen iets magisch. Een verjaardagskaart die zomaar door de brievenbus valt, een ansichtkaart van oma of een brief van je beste vriendje of vriendinnetje. Het thema post nodigt uit tot lezen en zelf schrijven. 

Wanneer je het thema post aan de winter wilt koppelen, is het prentenboek 'Pinguïnpakketje" bijzonder geschikt om centraal te stellen in de groep. Het is een mooi uitgevoerd, maar vooral bijzonder liefdevol prentenboek over de vriendschap tussen een ijsbeer en een pinguïn, heimwee en natuurlijk de post. Het boek is geschreven en geïllustreerd door Victoria Cassanell en is recent verschenen bij uitgeverij Lemniscaat.

 

In "Pinguïnpakketje" leidt ijsbeer heeft een rustig leventje op de noordpool, dat het uitstekend bevalt, tot hij in de krant leest dat hij een pinguïn als huisdier kan bestellen. Dat lijkt ijsbeer reuze gezellig, dus besteld hij een pinguïn. De pinguïn wordt al snel geleverd en ijsbeer en pinguïn worden al snel de beste vriendjes van elkaar. Ze gaan samen wandelen, zwemmen en tekenen, maar pinguïn wordt toch erg verdrietig. Hij mist zijn familie op de noordpool. ijsbeer besluit pinguïn naar huis te brengen. Hoewel ze afscheid nemen, blijven ijsbeer en pinguïn de beste vriendjes van elkaar en sturen ze elkaar pakketjes per post.

 

 

Andere prentenboeken bij het thema de post

Er zijn een hoop prentenboeken verkrijgbaar waarin brieven een belangrijke rol spelen. In het boek "Brieven ven Felix - een kleine haas op wereldreis" overkomt Sophie het ergste wat een kind kan overkomen: ze raakt raak lievelingsknuffel kwijt op het vliegvel. Sophie denkt dat ze haar knuffel nooit meer zal terugzien, maar dan ontvangt ze plotseling een brief van Felix uit Londen. De knuffellhaas is op wereldreis gegaan en stuurt Sophie een zestal brieven over zijn avonturen. Sophie kijkt dagelijks uit naar de komst van de postbode, om te zien waar Felix is. Het prentenboek van Anette Langen is razend populair en al diverse malen in herdruk verschenen bij uitgeverij De Vier Windsteken. Het leuke aan dit boek is, dat de zes brieven die Felix stuurt, werkelijk met een enveloppe in het boek geplakt zijn en dus ook in de klas bezorgd kunnen worden.

 

 

Natuurlijk zijn er ook leuke informatieve boeken over de post verkrijgbaar, zoals het prentenboek "De postbode" van Liesbeth Slegers. Het boek is speciaal geschreven voor kleuters en de kleurrijke prenten zullen jonge kinderen ook zeker aanspreken. In de teksten bij de prenten wordt op kleuterniveau uitgelegd hoe de postbode ervoor kan zorgen dat elke brief in de juiste brievenbus wordt gestopt. Wil je net wat meer informatie geven, dan is het boek "De post" van Netty van Kaathoven en Hiky Helmantel uit de Willewete serie wellicht geschikt. In dit boek zijn de teksten wat uitgebreider en moeilijker, maar worden alle vragen die jonge kinderen kunnen hebben over de post, beantwoord.

 

In de fotogalerij nog meer boekeninspiratie over thema de post: