Vleertje Muis

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 17:37

Schrijfster en theatermaker Susanne Roos en illustrator Aniek Bartels hebben met Vleertje Muis een uniek boek afgeleverd. In het boek staan drie voorleesavonturen over de grappige kleine vleermuis Vleertje, die de wereld om hem heen op geheel eigen wijze ontdekt. En tja, dat is natuurlijk ook wel eens op zijn kop! Met het boek Vleertje Muis koop je eigenlijk een bundeling van drie prentenboeken in één, wat het boek erg aantrekkelijk maakt als voorleesboek.

Nog voor het eerste verhaal  begint, maken we kennis met  Vleertje, die al heel veel zelf kan. Zo kan hij muggen vangen met een netje en kan hij poepen terwijl hij vliegt - en dat doet hij natuurlijk precies op de kop van een mol. Vleertje heeft heel veel nachtdieren als vriendjes, met wie hij leuke avonturen beleeft. 

In het eerste verhaal gaat Vleertje muggenkoekjes bakken voor zijn vriendjes, maar de weegschaal kun je ook als trampoline gebruiken. Je kunt er op springen en zelfs ontdekken hoeveel vriendschap eigenlijk weegt. Het recept van de muggenkoekjes staat ook in het boek, dus je kunt ze ook zelf bakken als je wilt. Wel even de muggen weglaten als je geen vleermuis bent, maar samen experimenteren met het afwegen van de ingrediënten is natuurlijk een superleuke rekenles. Bij het boek zijn overigens door de schrijfster, ook twee lesbrieven geschreven vol leuke activiteiten, die je gratis kunt downloaden.

 

In het tweede verhaal probeert Vleertje het onderste beetje muggenspread uit een pot te halen en dat valt niet mee. Gelukkig heeft hij zijn vriendjes om hem te helpen. En misschien moet de juf of meester tijdens het voorlezen ook wel helpen, door het boek te draaien en te schudden. In het derde verhaal is het tijd voor Vleertje om zijn tanden goed te poetsen en zijn oren goed schoon te maken, want hij moet naar bed voor zijn winterslaap. Daar heeft Vleertje helemaal geen zin in, want hij droomt ervan om de winter te zien en wakker te blijven tot de lente komt. Van mama mag hij nog een laatje keer naar zijn vriendjes toe om afscheid te nemen. Zijn vrienden hebben een grote verrassing voor Vleertje: een heus winterslaapfeest! Wil je met de klas werken over nachtdieren en de winterslaap, dan is Vleertje Muis een leuk boek om deze begrippen te introduceren.

 

 

Vleertje Muis is verschenen bij uitgeverij Volt en CO2-neutraal geproduceerd. De druk is van hoogwaardige kwaliteit, met prachtige glanzende pagina's, waardoor de grote gestileerde illustraties van Aniek Bartels met veel bruin, oranje en een vleugje groen extra mooi tot hun recht komen. De prenten zijn duidelijk, maar boordevol details, De teksten van Susanne Roos zijn kort en regelmatig met typografische grapjes weergegeven. Kortom: een erg leuk en aantrekkelijk boek.