Prins zoekt prins

Gepubliceerd op 6 februari 2023 om 14:09

Handen schudden, praatjes maken, vriendelijk knikken en doen alsof... Prins Thijn heeft geen zin in de nieuwe dag en gisteren en eergisteren ook al niet, want hij heeft helemaal genoeg van al zijn prinselijke taken. Hij besluit op een dag dat hij liever in bed blijft liggen en zijn taken over te laten aan een invalprins. De kleine, ietwat driftige prins Thijn is de hoofdrolspeler in het prentenboek "Prins zoekt prins" van schrijfster Tiny Fisscher en illustrator Coen Hamelink.

Prins Thijn besluit een vacature te plaatsen in de kant voor een tijdelijke invalprins. Op de vacature reageren drie mensen, of eigenlijk vier, want één brief komt van Duoprins B.V. Hoewel prins Thijn zo zijn twijfels heeft over de aanstellerige V, die zizhzelf voorstelt als Thijn's droomprins, geeft hij hem toch de baan. V is een jongen die er niet uitziet als een prins, geen buigingen maakt, niet weet wat referenties zijn en zelfs zijn naam niet wil vertellen. Maar alles beter dan zelf handen schudden, praatjes maken, vriendelijk knikken en doen alsof, denkt prins Thijn.

De invalprins gaat aan de slag, maar prins Thijn is helemaal van slag. Hij kan niet goed slapen, dwaalt 's nachts door het doolhof in de paleistuin en wordt boos wanneer V van hem wint met boogschieten. Prins Thijn gaat kwaad in zijn bed liggen. De invalprins maakt hem alleen maar in de war.

Wanneer hij droomt dat V zijn pijlen op hem richt, besluit hij weer zelf prins te worden en ontslaat hij V. De koning geeft een groot feest, maar Thijn is niet blij. Hij is alleen maar in de war. Maar dan tikt V onverwacht op de schouder van prins Thijn en stelt voor om samen een dansje te wagen. Het voelt als thuiskomen na een verre reis, beseft prins Thijn.

 

Prins Thijn en V horen bij elkaar en vanaf die dag, zijn ze samen prins en leefden ze nog lang en gelukkig. Nou ja, ze maakten ook wel eens ruzie, maar verder ging het heel goed. "Prins zoekt prins" is een humoristisch prentenboek, waarbij vrolijk gelachen kan worden om de grappige teksten en de hilarische illustraties. In het prentenboek worden de liefdesgevoelens tussen twee jongens op een vertederde manier bespreekbaar gemaakt, op een manier die jonge kinderen prima past. Kinderen vinden het immers heel normaal om te praten over verliefdheid en maken hierin gelukkig geen enkel onderscheid.

 

 

Tony Fisscher heeft jarenlang gewerkt als leerkracht op een basisschool, voor ze zich ging richten op het schrijven van kinderboeken. Fisscher heeft inmiddels een omvangrijk oeuvre opgebouwd met meer dan vijftig titels en schrijft voor een uiteenlopende doelgroep. "Prins zoekt prins" is geschikt om voor te lezen vanaf een jaar of vijf. Het prentenboek is verschenen bij uitgeverij Volt en een waardevolle aanvulling in de boekenkast van school. Ik ben van mening dat leerkrachten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de acceptatie van diversiteit.