Dappere vogels

Gepubliceerd op 29 mei 2023 om 13:34

Vanaf het moment dat Uil uit zijn ei is gekropen, heeft hij maar één wens: hij wil dolgraag een echte ridder worden! Maar ridders zijn groot en sterk en Uil is maar een kleine vogel.

Wanneer er 's nachts ridders verdwijnen, wordt Uil geaccepteerd op de ridderschool. Hoewel het zwaard wel te zwaar voor hem is en het schild te groot, heeft Uil een bijzonder talent: hij is als nachtdier supergeschikt voor de nachtwacht. En laten nou juist tijdens de nachtelijke uurtjes de ridders verdwijnen... Al snel komt Ridder Uil oog in oog te staan met een grote hongerige draak, die wel een lekker hapje ridder lust. Ridder Uil is misschien niet groot of sterk, maar hij is wel een slimme en dappere vogel.

 

 

Ridder Uil biedt de draak een lekkere pizza aan en al snel worden Ridder Uil en Draak goede vrienden van elkaar. Ze hebben immers veel gemeen met elkaar, aangezien ze beiden uit een ei komen en allebei kunnen vliegen. "Ridder Uil" is een verrassend prentenboek over geloven in je dromen en zijn wie je bent. Iedereen heeft immers zijn eigen talenten. "Ridder Uil" is geschreven en geïllustreerd door de Amerikaanse kinderboekenschrijver en beeldend kunstenaar Christopher Denise en is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. 

 

Net als Uil, is ook Jonathan een kleine dappere vogel. Het aandoenlijke eendje Jonathan speelt de hoofdrol in het gelijknamige prentenboek van Mathilde Stein en Nadya Bonten-Slenders, dat eveneens is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Jonathan is een klein en donzig eendje, dat gelooft in zijn eigen talenten. Jonathan kan namelijk een kunst en zijn grootste wens is om bij het circus te werken.

Wanneer Jonathan zich met zijn rode laarsjes en een koffertje in zijn hand meldt bij het circus, is mevrouw giraffe niet erg onder de indruk van Jonathan's kunst. Ze geeft Jonathan echter wel een kans en hij mag zich melden bij meneer Toets, de grote krokodil van het circus. Jonathan is echter niet geschikt als krokodillen-temmer en ook niet als acrobaat. Hij is te licht als levende kanonkogel of kan ook niet doorgaan als dansende poedel. Ook op een één wieler rijden lukt Jonathan niet... Is hij dan toch niet geschikt als circusartiest?

 

 

Net als Jonathan verdrietig de moed wil opgeven en het circus wil verlaten, blijkt dat hij de harten van de circusdieren heeft veroverd met zijn doorzettingsvermogen. De circusdieren zijn inmiddels verknocht geraakt aan het kleine dappere eendje. Met de hulp van zijn nieuwe vrienden, mag Jonathan diezelfde avond al optreden in het circus, met zijn eigen Kunst.

"Ridder Uil" en "Jonathan" zijn twee leuke prentenboeken die aansluiten bij het thema beroepen. De boeken dragen dezelfde boodschap uit: geloof in jezelf en durf je dromen na te jagen. Want ook al lijkt het soms nog zo onmogelijk,  met wat doorzettingsvermogen en de hulp van je vrienden, kun je je dromen waar maken. Deze prentenboeken vormen een leuke aanleiding om een gesprek te voeren over de dromen die de kinderen in de klas hebben, over doorzetten of opgeven en de leerkuil. Want doorzetten is niet altijd makkelijk, zoals we allemaal weten.

 

Meer lezen over deze prentenboeken?