Op zoek

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 10:31

Veel mensen schijnen tegenwoordig op zoek te zijn. Op LinkedIn kom ik  regelmatig mensen tegen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, op televisie zijn ontzettend veel programma's te zien over mensen die op zoek zijn naar een nieuwe liefde, een nieuw leven in de zon, een nieuw huis of interieur, spiritualiteit of zelfs een rustiger gezinsleven ergens in een vervallen boerderij op een dorre berg in Spanje. Het op zoek zijn naar een nieuwe invulling van het leven, lijkt dan ook een actueel thema te zijn. In het prentenboek "Op zoek" maken we kennis met Vos. Vos woont al zijn hele leven in het bos en hoewel hij er altijd tevreden is geweest, begint het op een dag te kriebelen. Vos besluit dat hij toe is aan iets nieuws en trekt de wijze wereld in, op zoek naar een mooi plekje.

 

 

Onderweg komt Vos Egeltje tegen, die graag met Vos meegaat. Vos kan Egeltje wel dragen op zijn rug, maar wanneer ook Beer zich aansluit bij de vrienden, trekken ze verder met de houten kar die Bar kan trekken. Al snel sluiten ook de behulpzame Das en Eekhoorn zich aan en met zijn allen gaan ze op zoek naar een mooi plekje. Als de avond valt en de zon ondergaat, bekent Beer dat hij bang is in het donker. Uil komt niet alleen aan met een lamp, maar ook met wijze raad: het mooie plekje hebben de vrienden allang gevonden. "Op zoek" is een prentenboek om stil te staan bij hoe mooi het hier en nu kan zijn - en hoe fijn het is met vrienden op je heen.

"Op zoek" is geschreven door Victoria Muller.en schitterend geïllustreerd door Evelien Jagtman. Het boek is uitgebracht door uitgeverij Lemniscaat. Muller groeide op in een boerderij in de Oostenrijkse bergen en studeerde geschiedenis en Duits. Muller is een veelzijdige vrouw, want ze werkte ondermeer in een middeleeuw kasteel, verzorgde koeien in Zwitserland en hielp mee bij archeologische opgravingen in Schotland. Voor de liefde verhuisde ze naar Nederland, waar zij haar debuut als schrijfster maakte bij uitgeverij Lemniscaat. Muller werkt als schrijfster, illustrator en beeldend kunstenaar. De prachtige prenten zijn van  de al even veelzijdige en talentvolle Evelien Jagtman. Voor zij haar opleiding grafische vormgeving deed, studeerde zij  geneeskunde en journalistiek. Van Jagtman kwamen bij Lemniscaat al eerder de prentenboeken "Een ster voor iedereen" en "Het kleine heelal" uit.

 

 

Hoewel "Op zoek" niet een prentenboek is waarin de herfst expliciet besproken wordt, sluit het boek wel goed aan bij het thema. De vos, de egel, de eekhoorn en de uil zijn immers aansprekende dieren die tijdens thema herfst veelal de kleutergroepen binnenkomen en besproken worden. Na de eerste groepsvorming na de zomervakantie, markeert het aanbreken van de herfst voor mij altijd het begin van een rustige en gezellige periode in de groep, waarin de klassenregels duidelijks zijn, de eerste vriendschappen zijn gesloten en waarin je heerlijk met de kleuters kunt werken en het thema herfst kunt uitdiepen. Een periode om even stil te staan en te genieten van de natuur en ons mooie beroep, voor de hectische periode rond de feestdagen losbarst.(Waar ik overigens ook altijd van geniet.

 

Meer lezen over dit boek?