Egel op reis

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 17:25

Ik was een keer met mijn man bij de Action, ergens in augustus, de mussen vielen dood van het dak en ik liep daar trots te sjouwen met een grote houten egel, die ontzettend leuk was voor op mijn herfsttafel in de klas. Mijn man snapte daar niet veel van, die mopperde iets over dat mijn werk behoorlijk wat geld kost en dat die houten egel ook weer ergens op zolder bewaard moest worden. Zodra de blaadjes aan de bomen rood beginnen te verkleuren, is het tijd om de klas in het herfstthema aan te kleden. En tja, daar heb je nu eenmaal een grote houten egel voor nodig. En laat Egel nou net de hoofdpersoon zijn in het nieuwe (voorlees)boek "Egel op reis" van schrijfster Rosalie Hazeleger en illustrator Myriam Berenschot, dat is verschenen bij uitgeverij Clavis.

 

 

Wanneer dikke regendruppels grote plassen in het gras vormen en Mevrouw Zwijn een duik neemt in de mopperpoel midden in het bos, weet Egel niet zo goed wat hij van de herfst moet vinden. Hoewel de modder best lekker voelt, heeft Egel geen zin in de kou die de herfst met zich meebrengt, Wanneer Egel een feestje geeft zonder reden, wenst hij iets warms. En dat krijgt hij van zijn vriendjes: ze nemen hem mee op vakantie naar een warm eiland en zoals Uil zegt, de reis ernaartoe is net zo belangrijk als de vakantie zelf. Egel, Beer, Zwijnelien, Evert, Uil en Mevrouw Zwijn reizen naar het  warme eiland, waar alles anders is dan thuis.  In elk kort verhaal beleven de vriendjes een nieuw avontuur..

 

De 24 grappige en filosofische verhalen over vriendschap en vakantie, prikkelen ongetwijfeld de fantasie van de leerlingen. De verhalen zijn kort en allen voorzien van zowel kleinere als een prachtige pagina vullende illustratie van Myriam Berenschot. Het boek is uitgegeven op groot formaat, natuurlijk ingebonden en telt 88 pagina's.

"Egel op reis" is alweer het tweede boek over de avontuurlijke Egel en zijn vriendjes en het vervolg op "Egel op ontdekking". Terwijl Egel en zijn vriendjes in de verhalen gevolgd worden tijdens hun vakantie, komen terloops grote vragen voor kleine kinderen ter sprake, waar mooie gesprekken in de groep uit voort kunnen komen.  Want is je gloednieuwe zonnebril waar je zo blij mee bent, nog even mooi als je vriendje hem niet mooi vindt? Wat maakt je huis eigenlijk je thuis? Ben je zelf de baas over je eigen gedachten in je hoofd? En wat is echte vriendschap eigenlijk? Het boek is dus veel meer dan enkel een bundel vol verhalen. "Egel op reis" is een schat aan warme herinneringen, mooie avonturen en nieuwe vriendschappen.