Vos' favoriete seizoen

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 09:44

Twee jaar gelden bracht Veltman Uitgevers het prentenboek 'De Blaadjesdief' uit. Het boek was direct succesvol en heeft de afgelopen jaren in menig kleuterklas centraal gestaan tijdens de herfst. Nu is bij Veltman Uitgevers het prentenboek 'Vos' favoriete seizoen' verschenen en dit is opnieuw een superleuk boek! Alleen van de tekening op de kaft, word je al enthousiast natuurlijk. 'Vos' favoriete seizoen' is geschreven door Fiona Barker en voorzien van frisse, kleurrijke illustraties van Christine Pym. Dit duo werkte overigens al eerder samen aan het prentenboek 'Ik hou echt niet van de winter'.

 

 

Wanneer Vos op een morgen zijn huisje uitkomt en diep adem haalt, weet hij het meteen. Er hangt een tinteling in de lucht. Zijn favoriete seizoen is eindelijk begonnen: de herfst. Vos geniet samen met zijn vriendjes met volle teugen van al het moois dat de herfst hem brengt. Hij proeft van de bramen en appels, ritselt tussen de blaadjes en geniet van de mistige morgens en de gouden avonden

Wanneer de zon echter steeds eerder ondergaat, raakt Vos in paniek. Hoe kan hij genoeg van de herfst genieten, als het al zo vroeg bedtijd is? Vos vraagt de zon te blijven, hangt het bos vol lampjes en bewaart zelfs allemaal lekkere herfstdingen. Vos probeert zelfs de blaadjes weer aan de bomen te plakken, zodat de herfst opnieuw kan beginnen. Vos is er zo druk mee, dat hij helemaal geen tijd meer heeft voor zijn vriendjes... Hij heeft geen tijd meer om te proeven, te jongleren of te ritselen.

 

 

Wanneer Das aan Vos vraagt wat hij gaat missen als de herfst voorbij is, begrijpt Vos dat hij zo druk bezig is geweest om de herfst hier te houden, dat hij juist alle leuke herfstige dingen die zijn vriendjes hebben gedaan, heeft gemist. Ook al zijn de blaadjes inmiddels gevallen, Vos zijn vriendjes zijn er gelukkig nog steeds. En nu de frisse tinteling van sneeuw en ijs in de lucht hangt, weet Vos' dat hij moet genieten. De winter is gekomen, maar dat betekent ook dat de herfst alweer één dag dichterbij is gekomen!

Geniet van het hier en nu. Geniet van al het moois dat de natuur je elk seizoen opnieuw brengt. Geniet van het gezelschap van je vrienden om je heen en alle fijne dingen die je samen kunt doet. Een wijze les die wij als leerkracht ook eens wat vaker ter harte moeten nemen, denk ik. Vaak laten we ons opslokken door alles dat nog moet gebeuren: administratie bijwerken, plannen schrijven, vergaderingen en werkgroepen. Soms vergeten we gewoonweg te genieten van alle kleine, maar prachtige dingen die elke dag opnieuw in onze kas gebeuren.