Sinterklaas

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 18:48

Hij komt... Hij komt.... De vernieuwde versie van het boek "Sinterklaas" van Charlotte Dematons verschijnt vandaag (16 oktober 2023. Een paar jaar geleden werden er astronomische bedragen geboden voor de oorspronkelijke uitgave van  "Sinterklaas".  Het boek werd vanaf 2017 niet meer herdrukt op verzoek van Dematons zelf, omdat de prenten niet meer van deze tijd waren. Toch probeerden veel mensen alsnog een tweedehands exemplaar te bemachtigen, terwijl tegelijkertijd de vraag naar een moderne versie van het boek, steeds sterker werd.

Illustrator Charlotte Dematons groeide op in Normandië als kind van een Nederlandse moeder en Franse vader. Zij werd tweetalig opgevoed. Nadat Dematons haar middelbare school in Frankrijk had afgerond, koos zij voor een studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam. De gedetailleerde prenten van Dematons, vol met kleine grapjes en extra verhaallijntjes, zijn inmiddels verschenen in meer dan 350 kinderboeken. Ook zijn er elf prentenboeken van haar hand verschenen. Waarschijnlijk is er geen enkele leerkracht in Nederland of België te vinden, die niet minstens één van haar boeken in de kast heeft staan. De tekstloze kijk- en zoekboeken "De gele ballon", "Sinterklaas",  "Nederland" en "Alfabet" zijn allen schitterend om te zien en het is dan ook niet meer dan terecht, dat Dematons diverse prijzen in ontvangst heeft mogen nemen voor haar werk, waaronder een Gouden Penseel voor de oorspronkelijke versie van "Sinterklaas".

 

Een aantal jaren geleden mocht Charlotte Dematons een week logeren op het landgoed van Sinterklaas en zijn Pieten in Spanje. Ze tekende er alles dat ze zag: de stoomboot, de werkplaats, de Pietenschool en natuurlijk het grote Pietenhuis. In de prachtige prenten zaten wel duizend kleine verhaaltjes verstopt, waardoor er telkens nieuwe details te ontdekken waren op de prenten. Vele kinderen en volwassenen genoten van de prachtige prenten van de pakjeskamer, de bakkerij en de Pieten die over de daken sluipen. Maar sindsdien is er veel veranderd. Dematons is daarom opnieuw naar Spanje afgereisd om alles te tekenen: de gloednieuwe Pietenflat, de nieuwe bibliotheek en de verbeterde stoomboot.  Dat Sinterklaas en zijn Pieten meegaan met de tijd blijkt wel uit de ernorme flatscreen in de bibliotheek en natuurlijk de zonnepanelen. Maar ook in Nederland heeft de tijd niet stilgestaan, want de elektrische fiets en niet te vergeten de bakfiets zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Met haar oog voor detail, heeft Charlotte Dematons alles vastgelegd. En wie zelf een goed oog heeft voor detail, kan op de pagina's op zoek gaan naar de witte kat van Sinterklaas.

 

Na het besluit de oorspronkelijke versie van "Sinterklaas" niet meer te herdrukken, werd Dematons overspoeld met verzoeken een nieuw prentenboek over Sinterklaas en zijn Pieten te maken. Dit wilde ze echter niet. Uiteindelijk besloot Dematons haar oude prenten te bewerken. De oude Pieten werden overgeschilderd met acrylverf. Het bewerken van de oude prenten kostte echter meer tijd dan een volledig nieuw prentenboek te maken en als vanzelf ontstonden er tientallen nieuwe verhaallijntjes, kreeg het landgoed van Sinterklaas een moderne update en werden de oude prenten aangevuld met nieuwe. Zo zien we in het nieuwe boek onder andere een prent van de Trainingsdag voor Hulpppieten. Dematons werkte twee jaar aan de vernieuwde editie van "Sinterklaas" en het resultaat is - zoals we gewend zijn van haar - schitterend: het nostalgische gevoel uit de oorspronkelijke versie is bewaard gebleven, maar wel in een eigentijds en herkenbaar jasje gestoken, waardoor nu alle kinderen kunnen genieten van de magie van Sinterklaas en zijn Pieten dat past bij de tijd van nu.

Dit jaar komen vijftig duizend exemplaren van het vernieuwde "Sinterklaas" op de markt en in al deze boeken is een heuse Sinterklaaskrant gestoken, die speciaal door Dematons is samengesteld. De krant wakkert de magie nog extra aan, want we kunnen onder andere een verslag lezen van de wandeling die Dematons maakte met de Thuisblijfpieten over het landgoed van Sinterklaas. Ook krijgen we informatie over de organisatiestructuur van het bedrijf van Sinterklaas en zijn Pieten en lezen we een reportage over het nieuwe Pietenverblijf. Natuurlijk kan een interview met Diewertje Blok ook niet ontbreken.

De portretfoto van Charlotte Dematons is gemaakt door Sanne de Wolf.

.

De nieuwe versie van "Sinterklaas" wordt door Charlotte Dematons uitgegeven in eigen beheer en is verschenen bij Uitgeverij Dematons, wat is voortgekomen uit de wens om alle stapjes in het uitgeefproces tot in de puntjes te begrijpen. Het boek verschijnt in een fijn groot formaat en is natuurlijk gebonden en volledig in kleur. De vraag naar het boek is echter zo groot, dat de eerste druk van 20.000 duizend exemplaren al snel werd verdubbeld en ook een herdruk volgde van 10.000 exemplaren. Alle 50.000 duizend exemplaren zijn al volledig ingekocht door boekhandelaren op de dag van verschijning. Heb je het boek nog niet in pre-order staan? Dan raad ik aan om snel naar de lokale boekhandel te gaan en te proberen een exemplaar te bemachtigen!