De versiervogel

Gepubliceerd op 22 oktober 2023 om 12:24

Prieelvogel Jos heeft een prachtig prieel gebouwd van takjes en mos. Hij legt zelfs een prachtige bloem neer voor zijn toekomstige vrouwtje. Het eerste vrouwtje dat langskomt is Nanet en zij vindt een bloem op de grond echt niet goed genoeg. Jos besluit op zoek te gaan naar nog meer mooie dingen. In de dagen die volgen vult hij zijn nest met de meest uiteenlopende schatten: van een rozenbottel tot een zilveren bel, maar Nanet is niet onder de indruk. Zal het Jos lukken de liefde te vinden?

 

 

"De versiervogel - De kleine vogels met het grote hart" is een nieuw prentenboek van schrijfster Julia Donaldson met illustraties van Catherine Rayner. Donaldson is een gerenommeerde Engelse kinderboekenschrijfster, die grote successen scoorde met haar verhalen over onder andere De Gruffalo en Draak Dries, die ze samen maakte met Alex Scheffler. Voor "De versiervogel" bundelde Donaldson haar krachten met Carherine Rayner, met wie ze al eerder het prentenboek "Vogel Vliegop" maakte, over een knorrige vogel die erachter komt dat vriendschap heel belangrijk is. Julia Donaldson heeft een grote interesse in wilde dieren en voor "De versiervogel" werd ze geïnspireerd door een aflevering van de BBC-serie Natural World, waarin David Attenborough het wonderlijke gedrag van de prieelvogel liet zien. Prieelvogels leven in Australië en Papoea-Nieuw Guinea en staan bekend om hun baltsgedrag, waarbij ze een zelfgebouwd prieeltje versieren met een collectie uiteenlopende spulletjes die ze vinden of uit andere prieeltje stelen. Het verhaal van prieelvogel Jos is, zoals we van Julia Donaldson gewend zijn, grappig en volledig op rijm geschreven.

 

 

"De versiegelvogel - De kleine vogel met het grote hart" is een hartverwarmend verhaal over vriendschap en liefde, met prachtige kleurrijke prenten. Catherine Rayner is in staat de verschillende emoties van de vogels goed vast te leggen in haar prenten. In het boek wordt op toegankelijke wijze wordt een het zwaardere thema materialisme besproken. Het boek past natuurlijk goed in een thema rond vogels, maar is ook ontzettend leuk om voor te lezen op Valentijnsdag, in de Week van de Lentekriebels of binnen een thema over de dieren in Australië.